Hopp til innhold

Fornyer samarbeid med lukket russisk militærby

Ny toårig vennskapsavtale er inngått mellom Sør-Varanger og den lukkede russiske militærbyen Severomorsk. I byen som ligger nord for Murmansk er det verken lett å slippe inn eller ut.

Severomorsk

Siden 1988 har den lukkede militærbyen Severomorsk hatt vennskapsavtale med Sør-Varanger.

Foto: SCANPIX / NTB scanpix

– Severomorsk er ikke hvilken som helst by, sier Rune Rafaelsen. Byen er hovedbase for den russiske Nordflåten. Til neste år feirer byen 65-års jubileum. Den ble etablert etter invasjonen og er i dag veldig viktig strategisk.

Rune Rafaelsen, ordfører i Sør-Varanger kommune

I helga var ordfører Rune Rafaelsen på besøk i Severomorsk for å signere ny toårig vennskapsavtale.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Siden 1988 har Severomorsk hatt vennskapsavtale med Sør-Varanger. I helga var ordfører Rune Rafaelsen på besøk for å signere ny toårig avtale om samarbeid på kultur, utdanning, næring og sivilt samfunn.

Byen bærer preg av at den er hovedsete for den viktigste avdelingen i den russiske marinen, Nordflåten.

– For å illustrere hvor viktig den er så har Putin vært i byen åtte ganger, og det er ikke så mange andre plasser han har besøkt like mange ganger.

Møtte lokalt næringsliv

Under besøket i helga, som var planlagt i god tid for å sørge for at alle papirene var i orden, fikk Rafaelsen besøke blant annet lokalt næringsliv og sivilt samfunn. Vert var byens ordfører Aleksander Abramov.

Samarbeidet er spesielt, sier Rafaelsen, og trekker fram det unike vennskapsforholdet mellom Norge og Russland i nord.

– Det er spesielt og samtidig veldig bra at man har en sånn vennskapsavtale på tross av at byen har status som lukket.

Flere lukkede byer på Kola-halvøya

Det finnes en rekke lukkede russiske byer, og flere av de ligger på Kolahalvøya – et av de mest militariserte områdene i Russland. Geir Hønneland som er direktør ved Fridtjov Nansens institutt har blant annet forsket på de seks lukkede byene på Kola, inkludert Severomorsk.

Geir Hønneland

Geir Hønneland som er direktør ved Fridtjov Nansens institutt har blant annet forsket på de seks lukkede byene på Kola, inkludert Severomorsk.

Foto: Fridtjof Nansens Institute

– En lukket by er som en ordinær russisk by ved at den har egne sivile myndigheter med en ordfører i spissen. Men den er ikke underlagt guvernøren i regionen. Den er direkte under Forsvarsministeriet i Moskva og dermed underlagt en særskilt lov om lukket administrativ territorielle enheter, som det formelt heter.

I utgangspunktet er det som i dag er lukkede byer en videreføring av det som var hemmelige byer i Sovjetunionen – byer som ikke var tegnet på kartet og bare hadde et nummer som navn, sier Hønneland.

Strenge innreiserestriksjoner

Severomorsk er ikke kun en lukket by for utlendinger. Selv for russerne er det begrensninger for å oppholde seg på slike steder.

– Det er ikke hvem som helst som kan bosette seg i en lukket by. Det er i hovedsak offiserer og deres familier. Det er strenge innreiserestriksjoner, og til en viss grad også utreiserestriksjoner. Innbyggere i en lukket by må søke særskilt om å få reise til utlandet.

I kjølevannet av Sovjets fall var det flere byer på Kola som selv ønsket å bli såkalt ZATO-er – lukket av økonomiske hensyn.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark