Hopp til innhold

Følg 70.000 sjøfugl døgnet rundt

Fuglefjellet på Hornøya utenfor Finnmark har et yrende liv av sjøfugler. 10. juni er det premiere på NRKs nye naturserie, hvor du kan følge livet i fuglefjellet minutt for minutt.

Hornøya 2

70.000 sjøfugl bor tett i tett i den bratte fjellsiden.

Foto: Trond Berg / NRK

– Dette er noe vi gjør for å ha fokus på hva som skjer med sjøfuglene våre. De fleste er i sterk tilbakegang. Vi ønsker å fortelle hva som skjer og hvorfor, og skaffe interesse for sjøfuglenes situasjon, sier prosjektansvarlig Nils Sæbø.

10. juni er det premiere på den nye naturserien fra NRK Natur. I fem uker kan du følge livet i fuglefjellet på Hornøya utenfor Finnmark døgnet rundt på nett og TV. Dette gjøres ved at det monteres 15 fjernstyrte kameraer fast i fjellet.

Totalt bor det omtrent 70.000 sjøfugl i den bratte fjellsiden. Ikke bare er det fare for å ramle ned. Det må også skaffes mat og rovfugl må holdes borte.

Hornøya 1

Fuglelivet på Hornøya skal følges tett og døgnet rundet fra 10. juni.

Foto: Trond Berg / NRK

Tett på

På nettsiden til NRK kan du alltid klikke deg inn til fuglefjellet, mens på TV starter sendingene den 14. juni.

– Da skal vi sende fem dager i uka. Det blir én sending i uka på NRK1, og fem på NRK2, i løpet av uka, sier Sæbø.

Som seer skal du få komme tett på fuglene og ulike reir i ulike vinkler. Det er også lagd forskjellige kunstige fugler og egg med innebygd kamera for å komme tettest mulig. Egget er utstyr med GPS-sporing i tilfelle en rovfugl stikker av med det.

Gode historier

Ifølge Sæbø skjer det mye spennende i et fuglefjell som de fleste ikke vet om.

– Det skjer mye interessant i et fuglefjell. Det kan se ut som kaos, men kommer man nærmere ser man at det finnes det mange artige historer, sier Sæbø.

– Lomvien, for eksempel. Den legger egget rett på berghylla, på kanten av stupet. Egget har en spesiell form og tyngdepunkt. Det ruller ikke rett fram, men i en halvsirkel. Sjansene for at det ruller utfor er derfor mindre, og etter hvert som ungen vokser i egget blir halvsirkelen mindre og mindre. Det er en tilpasning som har skjedd over tid for at egget ikke skal ramle utfor, forklarer han.

Hornøya 3

Hornøya er Norges østligste punkt og huser en rekke sjøfugl, som lundefuglen.

Foto: Trond Berg / NRK

Tekniske utfordringer

Ideen om en minutt-for-minutt-serie fra et fuglefjell er noen år gammel, og det var først i fjor vår NRK satte opp kameraer for å teste. Det er Sæbø glad for. Da fikk man se hva slags tekniske utfordringer produksjonsteamet kommer til å møte.

– Det kom vann inn i kamerahus, og vi fikk problemer med nettforbindelsen som sender ut bildene. Vi er ennå ikke helt i mål, og det blir mye eksperimentering, sier han.

Men fuglene bryr seg ikke om at de filmes.

– De kan like gjerne stå på et kamera som et utkikkspunkt på berget, sier Sæbø.

Han har håp og tro på at den nye serien vil slå an.

– Det er stor interesse for fugler. Og folk liker gode og artige historier når de blir observant på dem, sier han.

Hornøya

Flere nyheter fra Troms og Finnmark