Hopp til innhold

Filmet «snøvær» på bunnen av Barentshavet

For første gang i Barentshavet har forskerne filmet et «snøvær» på bunnen av havet.

Snø på havbunnet

DØDE ALGER: Slik ser det ut når døde alger faller som snø ned mot bunnen av Barentshavet.

Foto: Mareano

Det tilsynelatende snøværet på havbunnen er filmet av forskere på tokt med forskningsskipet G.O. Sars.

Forskerne har som mål å kartlegge dybde, bunnforhold, naturtyper og forurensning i norske havområder gjennom forskningsprogrammet Mareano.

«Snøstormen» overrasket forskerne

Sist uke ble forskerne rett og slett overrasket over å ha festet en snøstorm til film:

– Når vi filmer vannmassene mens vi sender en videorigg ned mot bunnen i Barentshavet, ser vi en mengde store snøliknende partikler som virvler gjennom vannet. I går måtte vi avbryte en av videostasjonene på grunn av et tykt lag på bunnen som gjorde det umulig å observere bunntype og bunndyr, skriver forskerene i sin egen dagbok fra toktet.

Se video av «snøstormen» her:

– Det er kanskje en av de få gangene effektene av planteplanktonproduksjon som snødde ned mot havbunnen er vist på video, så det var overraskende å se. Og det bekrefter den høye produksjonen Barentshavet har, og som videreføres ned mot bunnen, forteller toktleder Børge Holte.

Det er en alge med navnet feosystis som lager det som ser ut som snøvær langt nede i Barenthavet.

Alger som dør, faller som snø

Algen har stor oppblomstring i nordområdene, og det er når individene dør, at de faller som snø mot bunnen. Men oppblomstringen og det tette snøværet, er likevel ikke noe nytt, forteller Holte.

– Dette er nok et fenomen som har fantes til alle tider, hele produksjonen i sjøen er basert på planteplankton som den primære produksjonskilde, sier Holte.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark