Hopp til innhold

Er våren kommet? Eller blir vi lurt?

Vi kjenner gjerne vårfølelsen komme smygende når sola skinner og snøen smelter, slik som nå. Men er det vår? Eller lurer Kong Vinter rett rundt hjørnet?

Vadsø havn

Vadsø havn torsdag 31.mars. Ingen grunn til å klage på været.

Foto: Liss Jacobsen / NRK

– Vi kan glede oss over vårvinteren vi har nå, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Tromsø, Trond Lien. Uka som kommer ser veldig fin ut. Det kan være litt variert, men det blir stort sett veldig bra vær i hele Finnmark. Det blir lite nedbør, sol og ikke storm.

Naturen er begynt å våkne fra vinterdvalen og livet blomstrer opp. Vi kan glede oss over lysere og varmere dager. Men det er litt tidlig å pakke vekk vinterklær og snøskuffer. April måned kan være veldig lunefull. Det kan komme både haglbyger og snøstorm i april, og ofte kommer værskiftene brått og uventet.

Snøsmelting

@monicahellum har delt dette bildet med oss på instagram. Det tiner, skriver hun. Er det våren?

Foto: Monica Hellum

– Det var en av disse dagene i mars, når solen skinner varmt og vinden blåser kaldt - når det er sommer i lyset, og vinter i skyggen.

Charles Dickens / Ordtak.no

– I april måned må vi være forberedt på alt. Det er helt normalt med snø. Det kan fortsatt komme polare lavtrykk. Snøsmeltinga er i gang men går ikke så fort i klarvær. Det er kjølig på natta med temperaturer på minussiden, mens det er soloppvarming og plussgrader på dagen, sier Lien.

På den nordlige halvkule er vårmånedene mars, april og mai. Men selv om vår er et tidsrom i kalenderen, så er vår for den enkelte mest en følelse. Den meteorologiske definisjonen på vår er sju dager i strekk med en gjennomsnittstemperatur over null grader.

Uavhengig av både vær, værtegn og temperaturer så kom våren 21. mars som er den offisielle datoen for vårjevndøgn. Når det er vårjevndøgn er dag og natt like lang over hele kloden, og vi er på full fart mot sommeren.

Kan vi stole på værtegn?

Finnes det noen tegn i naturen som kan si oss noe om hvilket vær vi har i vente?

Noen av de værtegn vi kjenner i dag har rot i meteorologiske fenomen. Formen på en sky, høyden og utseende er ofte en indikator på hvordan været vil bli.

Det blir som regel godt vær om en sky ser ut som et blomkålhode, såkalte «cumulusskyer».

Mars 2016

Vårfølelse: Ettermiddagssol og morsomme skyer over Vadsø 29.mars 2016.

Foto: Liss Jacobsen

Yr.no skriver at mange værtegn i Norge er knyttet til at værsystemer oftest kommer fra vest. Slik at endringer i skydekket i vest kan si noe om hvordan været trolig blir det nærmeste døgnet.

Et eksempel på værtegn med meteorologisk forklaring:

«Når sola går ned i sekk, står ho opp i en bekk.»

Dette værtegnet er også knyttet til værsystemer som kommer fra vest. Dersom sola om kvelden forsvinner i et skylag nær horisonten i vest kan dette være ytterkanten av et skysystem på vei østover. Neste morgen er det overskyet og stor sjanse for nedbør.

Men vår og snøsmelting er det mye rart som tiner frem. Kanskje skoen du mistet etter treninga i høst, har oppholdt seg under store mengder snø?

sko

Et sikkert vårtegn. Plenen vises og ting dukker opp fra snøen.

Foto: Liss Jacobsen / NRK

Send oss dine vårbilder. Merk de med #nrkfinnmark eller du kan laste de opp her.

Laster innhold, vennligst vent..

Her kan du se alle bildene som er delt med oss #NRKFinnmark

Laster innhold, vennligst vent..

Flere nyheter fra Troms og Finnmark