Hopp til innhold

Drømte om å lage film helt siden flukten fra Iran - I dag har han premiere

Amirreza Mousavi flyktet fra Iran i 2010 og har siden drømt om å lage film igjen. På verdens flyktningdag får han endelig vist filmen om dagens flyktninger i Hammerfest – i omgivelser som forteller finnmarkingenes egen flyktningehistorie fra 2. verdenskrig.

Amirreza Mousavi

Amirreza Mousavi lager film for første gang siden flukten fra Iran i 2010.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Jeg ønsker så gjerne å lage denne dokumentaren for å hvise hva en flyktning er, og hvordan flyktningene bor og lever her. De er jo en viktig del av lokalsamfunnet, forteller Amirreza Mousavi.

Selv flyktet han fra regimet i Iran i 2010 og har siden ikke fått praktisert yrket sitt som videojournalist.

– Jeg har jobbet for iransk TV i Teheran, og vil så gjerne bruke kompetansen min, forteller han.

Overraskes over lokal historie

Filmen er i sin helhet laget i Hammerfest, og iraneren har møtt en rekke flyktninger som har kommet på ulikt vis til Norge. Ulovlig over grensen, med båt eller gjennom FN-systemet.

På lørdag, som er verdens flyktningdag, vises filmen i byen som også har sin egen flyktninghistorie, på linje med resten av Finnmark.

Formidler Maria Stephansen på Gjenreisningsmuseet forteller at det ofte er interessante møter mellom dagens flyktninger og finnmarkingenes flyktninghistorie.

Maria Stephansen

Maria Stephansen er formidler på Gjenreisningsmuseet, der finnmarkingenes egen flyktninghistorie er dokumentert.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– De blir overrasket når de får kjennskap til vår historie, men samtidig opplever jeg at de syns det er lettere for dem å fortelle sin historie. Kanskje er det fordi de føler at vi forstår dagens flyktninger bedre, sier hun.

Filmen er en del av et større program som skal markere flyktningdagen. NRK-reporter Sissel Wold holder foredrag, og filmserien Salte kyss som forteller om flukt, savn, tilhørighet og identitet i et flerkulturelt Norge skal og vises.

– Så mangfoldig

På klipperommet sitter også den iranske videojournalistens medregissør, syriske Bashar Ghaze og diskuterer de siste detaljer på filmen.

Han forklarer at filmens navn er "Regnbue", og at det er fordi de mener det er veldig beskrivende på lokalsamfunnet i Hammerfest.

– Alle de fargene i regnbuen er som de mange beskrivelsene av Hammerfest-samfunnet vi får gjennom de vi har intervjuet. Det viktigste kjennetegnet på byen er det rike mangfoldet blant menneskene, mener han.

Filmreggisører

Bashar Ghaze (t.h.) og Amirreza Mousavi diskuterer de siste detaljene på filmen før den skal vises offentlig.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark