Hopp til innhold

Dagslyset påvirker treningen

Midnattsol og mørketid påvirker den fysiske aktiviteten til dem som bor i nord, mener professor ved UiT Norges arktiske universitet.

TRENINGSSENTER

Professor Andi Weydahl mener det er en god del ting vi ikke vet om lysforhold og aktivitetsnivå.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Det er Universitetet i Tromsø (UiT) og bladet Labyrint, som først omtalte saken.

Professor Andi Weydahl ved idrettshøgskolen på UiT har forsket på hvordan de lyse sommernettene og mørketiden i Nord-Norge har å si for fysiske prestasjoner.

Hun viser til at menneskekroppen har tilpasset seg omgivelsene på kloden, og at dagslys og nattemørke er med på å regulere kroppens døgnrytme, men for dem som bor i nord er dette annerledes.

– Her i Nord-Norge har vi spesielle lysforhold, ettersom vi har midnattssol om sommeren og mørketid om vinteren. Skillet mellom dag og natt er ikke like tydelig. Og spørsmålet jeg er opptatt av da, er om disse spesielle lysforholdene også påvirker hvordan vi presterer fysisk når vi gjør aktiviteter, sier Weydahl til universitetsbladet Labyrint.

Andi Weydahl

Professor Andi Weydahl ved UiT har forsket på hva de lyse sommernettene har å si for fysisk aktivitet.

Foto: Kaspar Fuglesang / NRK

Beste resultatene ble målt i desember

I sin forskning har Andi Weydahl målt hjertefrekvens (HF) og hjertefrekvens variabilitet (HRV) hos friske menn som på ulike tider av døgnet på ulike tider av året gjennomførte den samme aktiviteten.

Resultatet viste at det var en liten forskjell i HF og HVF, alt etter hvilken tid på døgnet aktiviteten ble gjennomført. Det beste resultatet for aktiviteten ble målt tidlig på ettermiddagen i desember måned, mens det dårligste resultatet fikk man i februar og mars.

– Noen utøvere føler kanskje at de ikke får prestert så mye i mørketiden, men kanskje det egentlig betyr at de ikke trener på det mest optimale tidspunktet på døgnet? Det er en god del ting vi ikke vet om lysforhold og aktivitetsnivå, sier professor Ani Weydahl.

Forskjell for a- og b-mennesker

Weydahl har også sett på om det spiller noen rolle for hvilket tidspunkt på døgnet man bruker fysisk aktivitet, dersom man er a- eller b-mennesker. Forsøkene ble gjort ved å teste HF og HVR når testpersonene gikk i en lang oppoverbakke.

– Studentene som var b-mennesker følte at det var tyngre å gå oppoverbakken om morgenen, enn senere på dagen. Fysiologisk var det ingen forskjell, men de følte seg likevel mer slitne, sier Weydahl.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark