Hopp til innhold

Bruker samiske humor-konsulenter for å unngå å krenke

Den omstridte joike-sekvensen i Paradise Hotel var bare ondsinnet, mener NRK-profilen Rune Nilson. Selv får han samiske kolleger til å godkjenne innslag med Jan Olsen.

Lønsj med Rune Nilson og Torfinn Borkhus

SPØR SAMISKE KOLLEGER: – Vi vil ta noe av den samiske væremåten litt på kornet, men på en inkluderende måte, sier Rune Nilson – her fotografert med Torfinn Borkhus i Lønsj. Han lover at figuren Jan Olsen forsvinner fra programmet hvis folk begynner å føle seg støtt.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

– Jeg skjønner veldig godt at mange samer har piggene ute, for de har måttet tåle veldig mye, sier Rune Nilson.

– Stereotypen på samer har vært dum eller full.

Reaksjonene har haglet etter at TV3-programmet Paradise Hotel brukte et bilde av en samisk familie og joik for å symbolisere mennesker nederst på rangstigen.

– Det er påfallende at TV3 ikke beklager det de har gjort. De beklager måten folk reagerer på. Det er to forskjellige ting, sier Nilson.

Tar jøde-testen

– Jeg opplevde det på grensa til ondskapsfullt og ondsinnet. Du kan tenke deg hvordan reaksjonene hadde vært hvis det var snakk om en afrikansk stamme man tok et bilde av, eller jøde, sier Nilson.

Du kan se sekvensen fra Paradise Hotel her (ekstern lenke).

Selv lager Nilson humor av samiske særtrekk med karakteren Jan Olsen, som dukker opp på onsdager i Lønsj på NRK P1. Han er likevel ikke redd for å kaste stein i glasshus.

– Vi ekstra forsiktige med Jan Olsen, nettopp fordi det er en ganske betent historie. Men samtidig er det også viktig å gjøre det. Hvis man ikke tør å ta i det som er betent og vanskelig, blir det bare enda vanskeligere, sier Nilson.

– Hvis vi klarer å få både samer og andre lyttere til å humre, og hvis vi kan ta noe av den samiske væremåten litt på kornet på en inkluderende måte, så skal vi gjøre det.

Samiske konsulenter

Noen få føler seg likevel støtt.

– Hver gang det skjer, diskuterer vi det inngående. Jeg har god hjelp av samiske kolleger i NRK og folk som kjenner til samiske miljøer og tankemåte bedre enn jeg. Så langt har vi kommet til at vi er innenfor.

– Hvor går grensa mellom humor og krenkelser?

– Det er vanskelig å sette opp et klart kart. Men når du setter latteren i halsen på en guffen måte, kjenner du det. På TV3 ble det brukt for å sette noen på utsiden, latterliggjøre dem. For min del var det et tydelig overtramp.

Paradise Hotel innklaget til diskrimineringsombudet

Ombud om Paradise Hotel: – TV3 har tråkket over en grense

– Vant til det

Lásse Kvernmo

Lásse Kvernmo mener folk flest har respekt for det samiske.

Foto: Kjetil Sørensen

Den samiske artisten Lasse Kvernmo synes Paradise Hotel falt ned på et absolutt lavmål.

– Når du tar et bilde av en samisk familie og framstiller dem som mindre intelligente mennesker, bryter det med alle moralske retningslinjer. Samtidig er man er blitt så vant med at sånne ting skjer at man bryr seg nesten ikke om det.

Kvernmo tror ikke TV3s innslag representerer det norske folket.

– I mediene kan ting se stygt ut, men de fleste er ikke samehatere. Folk flest har respekt for det samiske og samer.

Her er Lásses «Topp-ti-liste» over hva samer bør si til nordmenn

Flere nyheter fra Troms og Finnmark