Hopp til innhold

Bellona vil avskaffe skattesubsidier til oljeselskapene

Dette er en industri vi ikke kommer til å trenge i framtiden, sier Bellona-leder Frederic Hauge. Han vil til livs oljeselskapenes mulighet for skattefradrag på store kostnadsoverskridelser.

Goliat

Byggingen av Goliat-plattformen ble 17 milliarder kroner dyrene enn planlagt. Dette er en kostnad som norske skattebetalere må ta 80 prosent av.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

Mandag ble Goliat-feltet i Norskehavet offisielt åpnet av olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

12 måneder etter at Goliat-plattformen kom inn til Hammerfest, rundt to år forsinket, 17 milliarder kroner dyrere og med tre arbeidsulykker med dødelig utfall på samvittigheten, er nå produksjonen i gang.

Betales av norske skattebetalere

Hauge mener det er galskap at oljeselskapene har mulighet til å skrive av også kostnadssprekkene på skatten.

I praksis betyr dette at 13,6 milliarder i kostnadssprekk må betales av norske skattebetalere. I tillegg kommer den opprinnelige kostnadene ved byggingen av plattformen, som også betales 80 prosent over statskassen.

Frederic Hauge

– Jeg har all mulig respekt for lokal sysselsetting, men det er ikke plass til så dyr olje om vi skal under togradersmålet, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Jeg skjønner at folk i Hammerfest er glade i dag, men dette er også høyst betenkelig. For det første er dette en blåmandag for miljøbevegelsen, etter en helg der også Venstres landsmøte sa ja til oljeboring i Barentshavet, sier Hauge, som har fått med seg talene fra både lokale og rikspolitikere i Hammerfest i dag.

– Ordføreren i Hammerfest er glad, og han har jo jobbet for dette. Det er en ærlig sak, selv om jeg er uenig med ham. Men i den gleden man har, også innad i oljeindustrien, er det grunn til å sette store spørsmålstegn ved hvordan samfunnets midler er brukt. Oljeprisen skal litt opp for at vi som samfunn skal få tilbake de 17 milliarder kronene, sier Hauge.

Vil ha debatt om fradragene

– Ville Goliat-prosjektet sett annerledes ut med en annen regjering?

– Prosjektet ville sett annerledes ut dersom oljeselskapene ikke hadde hatt 80 prosent fradra på overskridelsene. Det er en av de tingene som nå må reises debatt om i etterkant av Goliat.

– Avskrivninger for investeringer er ikke en ny sak?

– Nei. Men når overskridelsene er så store som vi snakker om der bør det gå en grense. I utgangspunktet burde man holdt seg til den rammen man meldte inn for politikerne og som Stortinget godkjente, sier Hauge, og legger til:

– Det hører ingen steds hjemme at statskassen skal belastes for ENIs udugelighet. Stortinget må fjerne denne ordningen og la oljeselskapene stå til ansvar for sine egne budsjettoverskridelser. Dette vil også kunne gagne norsk næringsliv, da mange av de største overskridelsene skjer ved asiatiske verft, sier Hauge.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark