Hopp til innhold

– Tragedien ligger som ei klam hånd over fjorden

To dager før krigens slutt fant et brutalt, tysk angrep sted på Hopseidet i Finnmark. Seks lokale fiskere ble drept, og nå etterlyser Gamvik kommune en unnskyldning fra det norske Forsvaret.

Hopseide - 70 år etter

Benn Sund Mikalsen sier at tragedien fortsatt gjør vondt for de etterlatte.

Foto: Allan Klo / NRK

6. mai 1945, for snart 70 år siden, ble innbyggere og en liten, norsk militærstyrke overfalt av tyske kommandosoldater i Hopseidet. Soldatene tok de seks fiskerne til fange, mishandlet og skjøt dem. Ingen ble stilt til ansvar for krigsforbrytelsen.

17 barn mistet sine fedre da tyske elitesoldater gikk i land fra en ubåt. De etterlatte har aldri fått en beklagelse på at Forsvaret beordret fiskerne til vakttjeneste.

– En major på Kirkenes ga ordre til er sersjant på Hopseide om å sette dem ut som vakter. De Viste ikke engang hva de skulle vakte på. De hadde ikke våpen, de hadde ikke uniform, de hadde ingen verdens ting. De var heller ikke beskyttet av Genevekonvensjonene som krigsfanger, sier pårørenderepresentant Benn Sund Mikalsen.

Hopseide 70 år etter

Hopseidet, 70 år etter.

Foto: Allan Klo / NRK

– Skulle bare fiske

Hopseidet, ei tynn landstripe som knytter fastlandet i Finnmark sammen med Nordkynhalvøya.

På noen av de eldre gravstøttene på Kirkegården i Sjånes står navnet på de seks mennene, som ifølge Mikalsen ble drept på den grusomste måte av tyskerne. Kun to dager før krigens slutt.

Nå krever de etterlatte en unnskyldning fra Forsvaret.

– De var sivilister som ble tatt som følge av Forsvarets glipp. Dette var vanlige mennesker som var på tur ut for å fiske, og så skjedde dette, sier Mikalsen.

Tyskernes handlinger preger fortsatt den lille bygda, den dag i dag:

Hopseide 70 mår etter

Ordfører i Gamvik kommune Inga Mandal vil ha en beklagelse fra Forsvaret.

Foto: Allan Klo / NRK

– Det er fremdeles vondt for de etterlatte. Dette er noe de ikke vil snakke om, og det ligger – selv etter alle disse årene – som ei klam hånd over hele fjorden. Vi er alle i slekt her inne i fjorden, sier Mikalsen.

Ordfører i Gamvik kommune Inga Mandal støtter Mikalsen.

– Denne beklagelsen fra Forsvaret bør komme nå. Dette er en stor sak for oss i Gamvik kommune, sier hun.

Forsvarsdepartementet: – Skal utredes

Forsvarsdepartementet sier at de har stor medfølelse for de tap som ble påført de pårørende etter tragedien på Hopseidet 6. mai 1945.

Departementet vil utrede den historiske bakgrunnen til tragedien for å se om det foreligger grunnlag for en videre oppfølging fra norske myndigheter.

6.mai er det 70 år siden tragedien på Hopseidet.

– Feilen ble begått, og den kan man være stor nok til å beklage i dag, sier Mikalsen.

Hopseide 70 år etter.

Benn Sund Mikalsen forteller om vanlige mennesker som var på tur ut for å fiske. Ikke lenge etter var de døde.

Foto: Allan Klo / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark