Hopp til innhold

– Russisk grensevakt ba meg smugle mennesker

Fluktruten via Russland til Norge er tryggere enn via Middelhavet, og kan komme til å ekspandere, sier flyktningekspert.

Flyktninger via Storskog

Grenseovergangen på Storskog er blitt en ny innfallsport for syriske flyktninger. Karina Nærum forteller at en russisk grensevakt forsøkte å bestikke henne til å ta med flyktninger over grensen, Storskog.

Foto: ERLEND AAS / SCANPIX

En russisk grensevakt stopper en norskregistrert bil like før Storskog, grensen mellom Norge og Russland.

I bilen sitter Karina Nærum fra Kirkenes. Hun har vært på handletur i nabolandet.

– Etter å ha sjekket passet mitt spør han meg, på russisk og litt dårlig engelsk, om jeg er interessert i å ta imot penger for å ta med meg to personer, forteller hun om hendelsen som fant sted i forrige uke.

Det var Sør-Varanger avis som først omtalte saken.

Nærum forteller at det er to menn den uniformerte soldaten ønsker at hun skal smugle inn i Norge. Mennene er mørkere i huden enn det russere normalt er.

– Jeg spør igjen, for å få ham til å bekrefte at han mener at jeg skal ta imot penger for å ta med meg personene. «Ja», svarer han. Men jeg var jo ikke interessert i det, sier hun.

Attraktiv rute

Siden i fjor, og allerede før 2015 er over, har antallet flyktninger som passerer grensestasjonen på Storskog mellom Norge og Russland tidoblet seg. Hos politiet i Øst-Finnmark er kapasiteten sprengt.

Det er særlig syriske flyktninger som utgjør forskjellen.

Jørgen Carling

Jørgen Carling mener Norge må være forberedt på at stadig flere flyktninger kan velge ruten fra Norge via Russland.

Foto: PRIO

Jørgen Carling ved Institutt for fredsforskning (PRIO) sier at nettopp denne ruten er attraktiv.

– Jeg vil tro at ruten vil fortsette å øke, men at det ikke får like enorme dimensjoner som sør i Europa. De fleste ønsker å søke asyl i et annet europeisk land enn det de først kommer til. Hvis man kan komme rett inn i det landet som gir flyktningene den beskyttelsen de trenger, slik som Norge, så er det åpenbart en stor fordel og verdt en veldig mye lengre reise, sier han.

Færre hinder

Carling sier at det viktigste for flyktningene ikke er hvor mange kilometer de reiser, men hva slags hindringer de opplever på veien.

– Det omhandler både å oppholde seg i farlige områder eller å ta seg gjennom farlige områder. Hvis man må krysse mange grenser etter hverandre, der det kan tenkes å være grensevakter som skaper problemer, vil det være en større utfordring enn antall kilometer. Hvis man kan reise til Russland og sette seg inn i en bil i noen dager for å komme til Norge, vil det være å foretrekke fremfor en kortere rute med mange hindringer, sier han.

Carling mener at i hvilken grad ruten til Norge kan komme til å ekspandere er avhengig av hvordan russiske myndigheter slår ned på flyktningstrømmen.

Karina Nærum, som først fortalte historien sin til Sør-Varanger Avis, forteller at forsøket på en bestikkelse skjedde på diskret vis.

– Det var ingen andre der. Det var kun jeg som var der, og jeg var i tillegg alene i bilen, sier Nærum til NRK.

Den russiske grensevakten i Nikel benekter ovenfor NRK at det har vært et slikt tilfelle. De ønsker ikke å uttale seg om den russiske praksisen ovenfor ikke-russere som ønsker å krysse grensen til Norge, men ber NRK om å ta kontakte ambassaden.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark