Hopp til innhold

– Det føles rart, og jeg kommer til å savne det

Helga Pedersen sier hun var beredt på å steppe inn dersom Jens Stoltenberg «skulle få en kloss i hodet» – men permanent partileder ble hun aldri. – Hun har påvirket politikken til Ap mer enn det har vistes utad, sier ekspert.

Helga Pedersen

Forlater rikspolitikken i 2017: Helga Pedersen ser frem til en roligere tilværelse i Vestertana.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

– Det føles veldig rart å gå av som nestleder. Det blir veldig rart å ikke sitt helt inne i de innerste sirkler, bestemme samt å ha oversikt og kontroll, sier Helga Pedersen til NRK.

– Jeg kommer til å savne det. Samtidig skal det bli veldig deilig å ha litt mer tid, og litt mindre ansvar. Selv om jeg skal være kommunalpolitisk talsperson for Arbeiderpartiet og stortingsrepresentant for Finnmark.

Pedersen er fra Sør-Varanger men har vokst opp i Vestertana i Finnmark. Lørdag går hun av som nestleder i Arbeiderpartiet (Ap) etter åtte år i partiledelsen.

Hun har i samme periode vært fiskeri- og kystminister, et verv hun fikk som 32- åring og regjeringens yngste medlem. Hun har også vært parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet.

Å være partileder, statsministerkandidat og i ytterste fall statsminister er noe jeg ville utsatt mine barn for.

- Helga Pedersen

Oppturer og nedturer

Pedersen beskriver tiden som Ap-nestleder som krevende men også veldig givende. Hun er ikke fornøyd med at det fortsatt er leveringspliktig råstoff av fisk som ikke blir levert på kai i Finnmark, stikk i strid med ambisjonene til Arbeiderpartiet.

Men Pedersen velger også å gi seg selv litt ros.

– Det er en periode jeg ser tilbake på med stor takknemlighet. Aller mest stolt er jeg over det vi har fått til i Nord-Norge, som ny giv i næringspolitikken, samt nordområdesatsingen og styrking av kommuneøkonomien. Jeg kan se at det har gitt resultater bare ved å se ut av vinduet hjemme i Vestertana, sier Pedersen.

Lars Nehru Sand

Lars Nehru Sand er politisk kommentator for NRK Nyheter.

Foto: NRK

Lars Nehru Sand, politisk kommentator i NRK Nyheter, mener Pedersen har grunn til å rose seg selv:

– Pedersen lider under at hun har hatt mer innflytelse enn makt. Hun har påvirket Arbeiderpartiets politikk mer innenfra enn det vises utad. Hun gjorde mye av «bakjobben» under Jens Stoltenberg, og har vært helt inne i det innerste sirkler der beslutninger tas. Men det er sjelden Pedersen som presentert løsninger og beslutninger i media, og det gjør kanskje at folk ikke har sett hennes arbeid like mye som hun kunne vært tjent med, sier han.

Helga Pedersen

Helga Pedersen da hun i 2005 ble valgt til nestleder av Arbeiderpartiet som 32-åring.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Støre: - Et bindingsverk

Pedersen selv trekker blant annet frem kampen mot overfiske. Den kampen ga resultater. Overfisket av torsk i Barentshavet ble halvert fra 2006 til 2007, da Pedersen var fiskeri- og kystminister.

Ap-leder Jonas Gahr Støre berømmer Helga Pedersen, og trekker også blant annet frem hennes arbeid med å få bukt med overfiske.

Som nestleder, sier Støre om Pedersen:

– Hun har vært en veldig god kollega og en sterk nestleder og et bindingsverk som har bundet samme Aps politikk langt utenfor Stortinget. Helga har også vært en tydelig stemme fra nord, som har viktig for Arbeiderpartiet i nordområdesatsingen.

Jonas Gahr Støre og Helga Pedersen

Støre og Pedersen sammen på landsstyremøte for AP. Støre er leder av Ap, mens Pedersen er på vei ut av rikspolitikken.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Lett å lese

Men Pedersens meningsmotstandere tegner ikke et like polert bilde av henne. Per Sandberg (Frp) var på vei for å møte nettopp Pedersen til debatt om kommunereform i Dagsnytt 18, da NRK Finnmark ringte:

Per Sandberg

Per Sandberg har stor respekt for helga Pedersen men er likevel ikke redd for henne.

Foto: Lise Åserud / SCANPIX

– Jeg har stor respekt for Helga Pedersen, og alle andre debattmotstandere. Men mens noen er uforutsigbare, er andre mer lett å forberede seg til. Helga Pedersen har i 15 år ført akkurat den samme retorikken mot Frp, der stereotype oppfatninger, som at vi tar fra de fattige og gir til de rike, dyrkes frem. Jeg vet derfor stort sett hva som venter meg, sier Sandberg.

- Ikke et nederlag

De aller fleste Ap-lederne har gjennom historien en fortid som nestledere, men det hadde ikke Gahr Støre da han i fjor ble valgt til Ap-leder.

Nestleder Pedersen nådde ikke opp, og sier selv at det heller ikke var planen.

Nei, mitt politiske engasjement har alltid handlet om innhold og resultater, og de posisjonen jeg har hatt har gitt meg en mulighet til å påvirke de store beslutningen i samfunnet. Men for meg har det aldri vært et mål å jakte på posisjoner, og i hvertfall ikke partilederjobben. Da setter man virkelig livet sitt på vent.

Helga Pedersen taler på landsstyremøte i Arbeiderpartiet

Helga Pedersen taler på landsstyremøte i Arbeiderpartiet.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix


Har vært beredt

Tidligere i år ble Hadia Tajik og Trond Giske innstilt som nestledere av Arbeiderpartiet, mens Helga Pedersen altså er på full fart på vei ut av rikspolitikken.

– Men ville du takket ja til partilederjobben?

– Det er et hypotetisk spørsmål. Det er klart at i alle disse årene som nestleder har jeg vært mentalt forberedt på at noe kunne komme til å skje, at for eksempel Jens Stoltenberg fikk en kloss i hodet og at jeg derfor måtte steppe inn. Men å bli leder er likevel ikke en situasjon jeg har oppsøkt. Å være partileder, statsministerkandidat og i ytterste fall statsminister er en situasjon som krever så mye at det i alle fall ikke er noe jeg ville utsatt mine barn for, sier Pedersen.

Lars Nehru Sand mener at Pedersen mangler det lille ekstra til å være en mulig kommende statsminister.

– Hun gjorde en lynkarriere men levde aldri helt opp til forventningene. Jeg tror man så at hun ikke hadde de siste kvalitetene som skulle til for å være i det vanvittige toppsjiktet det er å være partileder i et parti der man må være statsministerkandidat for å i det hele tatt være aktuell for ledervervet, selv om hun har vært en viktig politiker for Arbeiderpartiet, sier han.

Pedersen sier selv at hun har nådd så langt som hun ønsket å nå:

– Jeg hadde aldri drømt om at jeg skulle bli nestleder i Arbeiderpartiet. Jeg ble «sjokkskadd» da jeg fikk tilbudet første gangen. Jeg har fått verv og posisjoner som jeg aldri hadde drømt om, sier Pedersen.

Fylkesorfører i Finnmark

Helga Pedersen var før hun gikk inn i rikspolitikken fylkesordfører i Finnmark. Her sammen med Kronprins Haakon i 2005.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Flytter hjem til Finnmark

Helga Pedersen begynte som heltidspolitiker i 2002, og var fylkesordfører i Finnmark før hun ble rikspolitiker.

Nå skal hun sitte på Stortinget til 2017. Deretter tar hun med seg mann og to døtre, og flytter hjem til Tana. Døtrene har aldri opplevd å ha en mor som ikke er en del av rikspolitikken, og Pedersen flytter hjem - for godt, som hun selv sier.

– Nå har vi vært pendlere i åtte år, og det er veldig lenge å bo på hybel. Nå skal vi bo hjemme, og akkurat det ser jeg veldig frem til. Det skal også bli utrolig deilig å vende tilbake til mine politiske røtter, distriktspolitikken, og fokusere på det som er viktig for folk i Vestertana og i Finnmark.

– Hvordan ser du for deg karrieren da?

– Karrieremessig skal ta meg av sauene våre i Vestertana. Det er 10 år siden vi overtok gården der, men det er mamma og pappa som har ført de daglige pliktene. Jeg gleder meg til å begynne med kroppsarbeid igjen, bli bedre kjent med mine egne dyr og ha dagliglivet i Vestertana.

– Du har vel politiske ambisjoner når du vender hjem?

– Jeg kommer alltid til å holde på med politikk, det er en del av meg. Jeg er vokst opp med politiske diskusjoner, og det komme jeg til å fortsette med. Men det blir på en helt annen måte enn i dag.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark