Hopp til innhold

– Det er som å beskylde den voldtatte for å være ansvarlig for voldtekten

«Russland driver med propaganda», sier Vesten. «Vesten fremstiller oss alltid i et dårlig lys», sier Russland. Hvem er skurken i informasjonkrigen mellom øst og vest?

Debatten "The War on information"

Hvem er egentlig skurken i informasjonskrigen mellom øst og vest? Og er vi i vest egentlig så objektive som vi har lyst til å tro? Det ble debattert under Barents Spektakels Transborder cafe. Fra venstre: Debattleder Arne O. Holm, Andrej Privalikhin, Kjetil Stormark, Lars Rowe og Aleksej Kovalov.

Foto: Jonas Sjøkvist Karlsbakk / Barentssekreteriatet

Under debatten «The War on information» i Kirkenes torsdag var det spørsmålet, og det fikk enkelte til å reagere.

– Det er som å beskylde den voldtatte for å være ansvarlig for voldtekten. Det mener Kjetil Stormark, journalist og redaktør av nettstedet Aldrimer.no.

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark, journalist og redaktør, er bekymret over konsekvensen av informasjonskrigen. Særlig med tanke på utviklingstrekk han ser i nord.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Det sentrale spørsmålet i debatten var om vestlige medier er med på å drive opp konfliktnivået mellom Vesten og Russland.

Noe Stormark sa seg dypt uenig i, da NRK snakket med ham i forkant av arrangementet.

– Debatten er formulert på en litt spesiell måte. Man går inn i temaet informasjonskrigføring og informasjonsoperasjoner med å stille spørsmål om vestlige medier er problemet. Da har man i mine øyne, et litt forskrudd syn på hva som er problemet.

Stormark mener at Russland har nådd langt i informasjonskrigen med Vesten. Det er tydelig når man stiller dette spørsmålet i debatten.

– Det er Russland som driver frem informasjonskrigføringen. De har massive påvirkningsapparater som er ekstremt profesjonelle i sitt forsøk på å påvirke mennesker i ulike land. Det at man formulerer debatten på denne måten forteller meg at russerne har lyktes med sitt forsøk på å definere dagsorden og opplevelsen av dette temaet, i alle fall her i nord.

Begge sider skaper frykt

Anja Salo, som er informasjonsansvarlig i Barentssekretariatet mener det er viktig å få frem begge sider. Det er de som organiserte debatten.

Anja Salo

Anja Salo er informasjonsansvarlig i Barentssekretariatet som organiserte debatten.

Foto: Jonas Karlsbakk/Barentssekretariatet

– Hele poenget med debatten er at vi skal få høre begge sider av saken. Både på vestlig og russisk side så har man en veldig forenkla og stereotyp framstilling av situasjonen, mener Salo.

– Vi ser at både russisk og vestlig media har bidratt til å så frykt i befolkningen ved å bruke begreper som hybridkrig uten å kunne begrunne det med konkrete eksempler eller åpne kilder. Vi ser at det lages forenklede historier som ofte spiller på folk sine følelser enn på fakta.

Skillet mellom informasjon og desinformasjon i russiske medier er sakte, men sikkert visket ut, ifølge den russiske journalisten og bloggeren Aleksej Kovalov. Han driver en nettside der han forsøker å plukke fra hverandre det han ser på som russisk propaganda.

– Jeg startet med å dokumentere den prosessen, sier Kovalov. Men jeg ser at også historiene i vestlige medier blir for enkle. Mediene har for dårlig tid til å lage nyanserte saker, ikke bare om Russland. De skriver ofte om det som bekrefter den ideen man har av Russland fra før av.

Kovalov mener at både skribenter og redaktører forventer å lese om korrupsjon og Putin sin nærmest demoniske makt. Han tror at så lenge det er etterspørsel etter slike historier, så vil de lages.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark