Hopp til innhold

30 prosent risiko for is sør for «iskanten»

Det er stor risiko for at isen vil legge seg i flere av de områdene hvor regjeringa åpner for oljevirksomhet, sier Naturvernforbundet.

Polartorsk ved Iskanten

PRODUKTIVT OG SÅRBART: Polartorsken er en nøkkelart i de nordligste havområdene, der iskanten flytter seg fra år til år. Det er 30 prosent sjanse for is også sør for det som i teorien er «iskanten».

Foto: Havforskningsinstituttet/Anders Sirevaag

Forbundets leder Lars Haltbrekken mener regjeringa sender et signal om at Norge ikke tar sitt miljøansvar i Arktis.

Etter at klima- og miljøminister Trine Sundtoft i dag kunngjorde at iskanten flyttes nordover, åpnes det for prøveboringer og økt skipstrafikk lenger nord enn før.

– Det er ikke noen tvil om at denne flyttingen av iskanten er gjort for å tilfredsstille oljeindustrien, sier Haltbrekken.

Stortingsmeldingen om Barentshavet og iskanten

Uklar iskant

Isen rundt nordpolen har vanligvis størst utbredelse i april. Iskanten er definert slik at det er 30 prosent sjanse for at minst 15 proent av havet er dekket av is i april måned.

Arvid Jensen i bransjenettverket Petro Arctic synes ikke risikoen er avskrekkende:

– Iskanten høres ut som et veldig konkret begrep. Men det som man nå har definert som iskant er egentlig en issørpe som kan ligge langt ifra den faste iskanten. Man har tatt et forsiktig steg nordover i Barentshavet, sier han.

Lars Haltbrekken

– Det er umulig å samle opp oljesøl i isen, sier Lars Haltbrekken.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

For Naturvernforfundet er den samme risikoen uakseptabel.

– Det er fortsatt stor fare for at isen vil legge seg i flere av de områdene hvor mann å ønsker å drive oljevirksomhet, sier Haltbrekken.

– Kystverket er veldig klar på at det ikke finnes teknologi for å fjerne oljesøl fra islagte områder. Vi frykter at en ulykke her får store og i verste fall irreversible konsekvenser for naturen.

Vil flytte isen enda mer

Sundtoft begrunner avgjørelsen om å flytte iskanten nordover med klimaendringer, dokumentert av blant annet Norsk Polarinstitutt.

– Vi bruker issmelting som et påskudd for å utvinne mer olje, som igjen fører til mer klimaendringer og dermed enda mer issmelting, sier Haltbrekken.

– Regjeringa har gitt blaffen i absolutt alle miljøfaglige råd som har advart mot oljevirksomhet i de sårbare områdene rundt iskanten, sier Haltbrekken.

Arvid Jensen

– Regjeringa har tatt et forsiktig steg nordover, mener Arvid Jensen.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

Arvid Jensen mener norsk oljenæring har historien på sin side.

– Helt siden man skulle begynne å leite i Barentshavet, og forsåvidt også i Sør-Norge, har miljøorganisasjonene vært imot det meste og sett på det som svært farlig og risikofylt, sier Jensen.

– Historien over 40 år viser noe helt annet. Det som foregår i nord er langt innenfor det som er forsvarlig.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark