Hopp til innhold

124 personer har lastet ned overgrepsmateriale – blir ikke etterforsket

De 124 personene utgjør over halvparten av sakene avdekket under den landsdekkende aksjonen «Operasjon Share» fra 2013.

124 personer som har lastet ned overgrepsmateriale er ennå ikke etterforsket.

– Det sender jo ut et uønsket signal til de som laster ned overgrepsmateriale om at risikoen for å bli tatt og etterforsket ikke er så stor som den burde ha vært, sier Laila Søndrol, som er påtaleansvarlig i Øst-Finnmark politidistrikt.

De har etterforsket alle sine fem saker, og har så langt fått fire domfellelser.

Laila Søndrol

Laila Søndrol er påtaleansvarlig i Øst-Finnmark politidistrikt, det eneste politidistriktet som har løst alle sakene sine i forbindelse med «Operasjon Share» fra 2013.

Foto: NRK

– Utfordring for politi over hele verden

Kripos kartla i 2013 brukere av fildelingsnettverket Edonkey 2000. De identifiserte 223 nordmenn som hadde lastet ned minst ti filer med overgrepsmateriale.

Tallene NRK sitter på avdekker at det er store forskjeller mellom politidistriktene.
Øst-Finnmark har etterforsket alle sine fem saker, Sør-Trøndelag har etterforsket 18 av 19 saker, mens Oslo og Hordaland har etterforsket henholdsvis 7 og 6 av 24 saker hver.

– Internett er grenseløst, og det har vært en eksplosiv vekst i både ulike måter å dele overgrepsmaterialet på og de ulike kanalene hvor man kan komme i kontakt med barn. Dette utfordrer politi over hele verden til å henge med på den utviklingen, sier Lena Reif, leder for Kripos' seksjon for seksuallovbrudd.

Lena Reif

Lena Reif, leder for Kripos' seksjon for seksuallovbrudd, sier at det er begrensede ressurser i alle distrikter i forhold til både det datatekniske og kapasiteten til å gjennomgå de store mengdene beslag.

Foto: Svein Olsson / NRK

Forskjell i etterforskning

I Øst-Finnmark har de gått gjennom store mengder beslaglagt materiale for å avdekke om det er lokalprodusert, og om det finnes mer enn hva Kripos allerede har bevist. I Sør-Trøndelag har man kun brukt bevisene fra Kripos.

Geir Ole Momyr

I Sør-Trøndelag er 18 av 19 saker etterforsket. De har ikke brukt tid på å lete etter ytterligere bevis enn hva de fikk fra Kripos, sier sjef for sedelighetssaker i Sør-Trøndelag, Geir Ole Momyr.

Foto: NRK

– Dette kom jo som saker fra Kripos, og i sakene var det med bevispakker som viste hvilke filer de aktuelle personene hadde delt med andre. Utfra det var de siktede konfrontert med opplysninger fra Kripos, og det gjorde at de tilsto. Da stoppet vi opp i saken og fremla den til retten, sier sjef for sedelighetssaker i Sør-Trøndelag, Geir Ole Momyr.

Kripos vil ikke kommentere fremgangsmåten til Sør-Trøndelag, men påpeker at det er viktig å etterforske sakene godt.

– Vi ønsker at det er et fokus på å avdekke fysiske overgrep gjennom disse sakene, og for å gjøre det så må sakene behandles grundig, sier Reif.

– Nødvendig med endringer i norsk politi

Til tross for at bare 13 av 27 politidistrikt har fått rettskraftig dom, er Kripos fornøyd med den forbyggende effekten aksjonen har hatt.

– Aktiviteten på dette fildelingsnettverket gikk markant ned etter aksjonen, sier Reif.

Hun understreker at det er begrensede ressurser i alle distrikter i forhold til både det datatekniske og kapasiteten til å gjennomgå de store mengdene beslag.

– Vi vet på generell basis at det er for store ulikheter i håndteringen av denne typen saker, og det er noe vi ikke synes er bra nok. Det er også en av begrunnelsene for hvorfor det er nødvendig å gjøre gjennomgående endringer i norsk politi, sier fagdirektør i Politidirektoratet Atle Roll-Matthiesen.

Atle Roll-Matthiesen

Fagdirektør i Politidirektoratet Atle Roll-Matthiesen sier at det er nødvendig å gjøre gjennomgående endringer i norsk politi.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

Flere nyheter fra Troms og Finnmark