Hopp til innhold

Etter to år med utsettelser er oljeproduksjonen på Goliat i gang

Lørdag kveld ble den første oljen hentet opp på Goliat-plattformen. – Helt sykt, sier Andreas Wulff i Eni.

Goliat

Goliat-feltet har blitt forsinket i flere omganger siden plattformen kom på plass på feltet. Sist gang var i september, og i dag varsles det om nye forsinkelser.

Foto: ENI Norge

Andreas Wulff

Andreas Wulff

Foto: ENI Norge

– I dag er det bare å glede oss over en milepæl som er spesiell både for oss i Eni, for Nord-Norge og for oljenasjonen Norge, sier kommunikasjonssjef i Eni Norge, Andreas Wulff til NRK.

– Vi har i mange år snakket om å komme i gang med utbygging og drift i Barentshavet. Til tross for utfordringene vi har møtt, tror jeg dette vil vise at det har vært verdt strevet. Vi gleder oss over å endelig være i mål.

100 000 fat om dagen

Lørdag kveld startet de produksjonen på Goliat-feltet i Barentshavet. Plattformen har en produksjonskapasitet på 100 000 fat olje per dag.

– Der er vi ikke ennå. Det tar tid å komme opp på et sånn nivå, sier Wulff.

Prosjektet har kostet 45 milliarder kroner i investeringskostnader, og møtt en del utfordringer på veien. Eni så for seg produksjonsstart 1. mars, men det ble utsatt etter noen bekymringsmeldinger.

– Dette er et pionerprosjekt. Og som med alle pionerprosjekter, møter vi en del utfordringer som må løses på veien. Men vi har tatt teknologiske kvantesprang, for eksempel når det kommer til teknologi, oljevern og lossing av olje. Nå har vi gått løypa opp, og det blir enklere for andre å komme etter, sier Wulff.

Bygger videre på gode erfaringer

Den teknologien dere har utviklet, vil den stilne kritikken og skepsisen til oljeutvinning i nord?

– Vi tar høyde for å bli utfordret på de områdene, det er naturlig, og det skal vi også bli. Vi jobber hver dag for å bli bedre. Erfaringen fra norsk oljeutvinning i 50 år er at vi ikke har hatt oljesøl langs kysten, og vi har klart å leve i sameksistens med andre som bruker havet. Historien viser at vi har god erfaring å bygge på, noe vi nå har gjort.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark