Panettone- og ricottapudding Panettone er fra tidlig 1900-tall og ble laget av de fattige til jul med det som var til overs av brøddeig og tørket frukt. Etter første verdenskrig begynte to bakere i Milano å lage kaken i store kvanta. Etter hvert har den blitt verdenskjent. Zucotto er en tradisjonell norditaliensk dessert som vanligvis lages med vanlig sukkerbrød. Men i julen er ricottapuddingen en ypperlig måte å bruke opp rester av panettone.
Søt og sur brødsalat Denne oppskriften på brødsalat er en vri på den tradisjonelle panzanella, klassisk fattigmannskost som vanligvis lages med tomater og brød. I denne oppskriften har jeg brukt flere grønnsaker og tilberedt dem med sukker og eddik for å gi dem ekstra smak. Hvis du får tak i fresella, et litt hardt brød fra Puglia-regionen, foreslår jeg at du bruker det. Hvis ikke kan godt landbrød, som er stekt lenge, gjøre nytten.
Påskelam med erter Det er tradisjon å spise lam med erter i påsken i Italia. Denne retten er ikke uvanlig til lunsj første påskedag, når hele familien er samlet for å feire en av de viktigste høytidene i året. Hemmeligheten er å la lammekjøttet koke på lav varme. På den måten blir lammet og resten av ingrediensene gjennomkokt og kraften gir en herlig saus.
Pastabånd med kyllingleversaus Tajarin con Fegatini kalles denne retten på italiensk. Tajarin er Piemonte-dialekt for tagliarini, tynne båndspagetti. Tajarin er knyttet til byen Alba hvor denne retten, med saus av kyllinglever, også er kjent som tajarin all'albese som toppes med den berømte, lokale, hvite trøffelen. Tajarin serveres med forskjellige sauser og en som er berømt for sin enkelhet er sugo di arrosto, fettet i pannen etter søndagssteken.
Eplestrudel Eplestrudel eller apfelstrudel forbindes vanligvis med Tyskland og Østerrike. Men regionene i Italia som er nærmest disse landene er påvirket av deres mattradisjoner. Du kan lage strudeldeigen selv, men det er vanskelig og tidkrevende. Det er mye enklere å bruke ferdig filodeig, som kan kjøpes hvor som helst.
Svinefilet med honning og ingefær Retter med litt mer eksotiske ingredienser er populære i Italia. Folk eksperimenterer med med uvanlige krydder etter hvert som de blir tilgjengelige. Det skjer spesielt i byene, der hvor innvandrerne bosetter seg. Dette er en enkel måte å lage svinestek på, og tilsetningen av honning og ingefær gir kjøttet mye smak.
Linguini med reker og blåskjell Linguine con Cozze e Gamberetti er en perfekt rett til fredagskvelden. Langs hele Italias kyst blir du tilbudt denne retten i en eller annen form. Kanskje med andre slags skjell, blekksprut eller en kombinasjon av flere.
Ricotta- og sitronterte (med pærer i rødvin) Tortta di ricotta e limone heter denne sitronterten med italienske oster og kandiserte frukter. Ricottaosten fra sør og mascarponeosten fra nord blandes med kandisert sitron- og appelsinskall.
Ragù alla Napoletana Kjøttgryten med forskjellige sorter kjøtt er vanlig søndagslunsj i mange hjem sør i Italia. Når kjøttgryten er ferdig kokt tas kjøttet til side og pasta blandes med tomatsausen. Kjøttet serveres som hovedrett med en enkel salat etterpå.