Norges nest største isbre har sluttet å krympe, men Øyvind jubler ikke for det Hvert år mottar vi dystre beskjeder om krympende isbreer. Forskere registrerer at snøbyger tilsynelatende har hjulpet turistmagneten Svartisen, men tror det kan være en kortvarig glede. Av Kristin Thrane
Denne turistattraksjonen smelter bort: – Er nok slutt om ti år Av Synnøve Sundby Fallmyr og Ole Dalen
Gründeren om hvorfor isbitprosjektet strandet: – Det har vært for mye følelser «Aktiv dødshjelp for Svartisen» har isbitprosjektet til Svaice blitt kalt. – Jeg føler at det har blitt blåst ut av proporsjoner, sier isbitgründeren om den massive motstanden. Nå legger han de omstridte planene på is. Av Susanne Skjåstad Lysvold og Andreas Budalen
Meløy setter ned foten for luksus-isbiter I fem år har isbit-gründer Geir Olsen fra nordlandskommunen Meløy jobbet for å selge eksklusive isbiter fra Norges nest største isbre til 100 kroner stykket til barer og restauranter over hele verden. I dag kom det endelige avslaget. Av Susanne Skjåstad Lysvold
Nå kan fabrikken som skulle produsere luksusisbiter bli solgt Mens politikerne krangler om Geir Olsen skal få hente isbiter ut av Svartisen, vurderer isbitgründeren å selge unna alt. – Ikke et morsomt valg å ta. Av Kristin Skjefstad Isaksen og Kai Jæger Kristoffersen
Politisk støtte til omstridt isbit-prosjekt: – Jeg ser ikke at det er en konflikt med naturvern Planutvalget i Meløy har enstemmig gått inn for å si ja til å gå videre med planene om å starte opp med isbit-produksjon på Svartisen. Av Ingrid Henriksen Juell, Therese Bergersen og Gisle Forland
Frykter at romanen hennes blir realitet I romanen «Blå» fra 2017 setter bestselgerforfatter Maja Lunde isbitproduksjon fra norske breer inn i et skremmende framtidsbilde. Av Siss Vik
Hevder uttaket av isbiter på Svartisen vil ha liten effekt – får støtte fra NVE – Hvis man sammenligner det med det som smelter naturlig, er uttaket det er snakk om veldig, veldig lite, sier glasiolog. Av Kai Jæger Kristoffersen og Andreas Nilsen Trygstad
– Det renner allerede elver rett fra breen. Da kan vi like godt ta ut isen før den smelter – Tenk deg å kunne slippe en mer enn 1000 år gammel isbit i glasset. I fire år har isbit-gründer Geir Olsen jobbet for å kunne selge eksklusive isbiter fra Svartisen til 100 kroner stykket til barer og restauranter over hele verden. Av Susanne Skjåstad Lysvold og Lars-Bjørn Martinsen