Oppdrettslaksen må endre dietten for miljøet Norsk sjømat blir stadig mer klimavennlig. Men fortsatt utgjør fiskefôr med soya, dyrket der det før var regnskog, et problem. Av Erlend Hykkerud
Utvider kampen mot stillehavsøsters I sommer vil miljømyndighetene utvide kampen mot stillehavsøstersen. Den skal fjernes fra flere attraktive friluftsområder langs sørlandskysten. Av Pål Tegnander
Mener selen spiser opp kysttorsken Fiskere hevder selbestanden på Sørlandet aldri har vært større, og mener sel forsyner seg grovt av de lokale fiskebestandene. Nå skal GPS-merking gi svar på påstanden. Av Håkon Eliassen og Miriam Grov
Hjerteskjell dampet i krydder og hvitvin Havforsker Torjan Bodvin har i sommer bedt flere kokker om tilberedningstips til det man finner i fjæra, og har fått Arne Duinker ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) til å gi kokkeråd om hjerteskjellene.
Strandreker fra fjæra – Strandreker er perfekt som en slags Sushi. Gjerne dypp dem i soyasaus før de spises med skallet på mens du holder i hodet, sier havforsker Torjan Bodvin. Hvis du ikke vil spise dem rå anbefaler han å koke dem som beskrevet under.
Østers i skallet Nordic Havforsker Torjan Bodvin har utfordret ulike kokker til å tilberede godsakene han finner i fjæra, og har fått en spennende oppskrift på Stillhavsøsters fra Morten Rathe i Kokkelandslaget.
Sjøsalat og søl til toast I dag brukes søl og sjøsalat av de færreste. Havforsker Frithjof Moy foreslår tangen til toast.
Albueskjell Albuesneglen, som bor i albueskjellet, er seig og egner seg ikke til mat på samme måte som andre snegler og skjell. – Kjøttet er seigt som gummi, og kunne vært brukt til å lade en kanon og skyte gjennom et panserskip med, fleiper havforsker Torjan Bodvin. Men albuesnegl kan brukes som smaksforsterker i andre sjømatretter.
Berggylte med kaperssmør og nypotet Havforsker Torjan Bodvin har engasjert kokk og kostholdsekspert Britt Elisabeth Olsen fra Tvedestrand til å lage noe spennende med berggylte-fangsten. Han lover at berggylte med kaperssmør og nypotet smaker nydelig.