Ebove-sykkelsimulator
Foto: Activetainment

Teknologien har gjort oss late – nå skal den få oss opp av sofaen

Denne sykkelturen i marka skal gjøre deg svett og sliten. Det eneste du ikke får er frisk luft.

Maskiner har i lang tid gjort hverdagen vår litt lettere. De har hjulpet oss å løse store oppgaver mer effektivt og enklere. Og nå er det også populært å la dem løse små oppgaver, som det å klippe plenen.

Før brukte vi hele kroppen. Nå er det aller mest pekefingeren. Vi er blitt late og det er et problem. Mange håper arbeidsgivere og politikere vil ta grep for å få nordmenn i aktivitet. Andre setter sin lit til teknologien.

– Du kan enten se på utviklingen og teknologien som et problem eller som en mulighet som kan være med og snu på det, sier Jan Arild Svello.

Sondre Fossum og Jan Arild Svello i Activetainment tester ebove-sykkelen

– Dette er enkelt fortalt en Nintendo Wii på steroider. Vi ønsker å ta trening til et nytt nivå, sier Jan Arild Svello.

Foto: Alexander Fredriksen / NRK

Svello er forretningsutvikler i det norske selskapet Activetainment, som på nyåret lanserer en avansert sykkelsimulator. Går alt som de håper vil norske treningsstudioer kunne tilby nordmenn en litt annerledes opplevelse.

En generasjon med latsabber

Selve sykkelen er krysning av ergometersykkel og dataspill. Målet er å motivere både sofaslitere og de mer aktive av oss.

– Sykkelen beveger seg opp og ned i takt med terrenget. Du vil føle motstanden i oppoverbakkene og du må bremse i nedoverbakkene for å holde deg på veien. Målet er at opplevelsen skal få deg til å glemme at du trener, sier produktsjef Sondre Fossum.

Men hvorfor simulere en sykkeltur i marka når man like gjerne kan ta i bruk en ekte sykkel ute i frisk luft?

– Det er ikke alle som kan ta seg en lang sykkeltur eller har marka rett i nærheten. Mange har unger som må passes på og andre forpliktelser. Vi ønsker å gjøre treningen morsommere og enklere for folk.

– I flere norske hjem står det spinningssykler, tredemøller og andre treningsapparater som blir brukt som tørkestativer i dag. Det er på grunn av manglende motivasjon. Man kjøper utstyr for å komme i bedre form, men man klarer det ikke, mener Fossum.

Og den manglende motivasjonen mange nordmenn har for fysisk aktivitet, er en stor bekymring for myndighetene.​

To av tre voksne beveger seg for lite og oppfyller ikke minimumsanbefalingene om en daglig økt på 30 minutter med moderat eller høy intensitet. Det er unge menn som er latest.

– Det er et veldig stort helseproblem at over 70 prosent av de unge er så lite fysisk aktive, sa helsedirektør Bjørn Guldvog tidligere i år.

Motiveres av klokka

De unge Guldvog sikter til er oppvokst i en tid hvor internett, smarttelefoner og spill er blitt kulturelle hjørnesteiner. Det å ha det gøy ute er ikke lenger det åpenbare alternativet.

– Det å trene er notorisk kjedelig, og manglende motivasjon er et problem for mange, sier journalist Per Kristian Bjørkeng til NRK.

Bjørkeng dekker teknologiske trender og spill i Aftenposten. Han mener teknologien først og fremst kan motivere oss til aktivitet. Selv bruker journalisten en smartklokke som gir tilrop når han er ute og går.

Apple Watch – aktivitetsmodus

Bjørken bruker aktivitetsmoduset på Apple Watch. Tre sirkler må fylles opp for å nå daglige mål.

Foto: Apple

– Klokken viser hvor ofte jeg har reist meg opp i dag, hvor mye jeg har beveget meg eller trent. Hvis jeg ser at jeg ikke har nådd et mål, blir jeg mer motivert til å gå hjem enn å ta trikken.

Så teknologien vil gjøre oss mer aktive igjen? Ja, mener Bjørkeng.

– Vi kommer til å sitte mer foran skjermer i fremtiden, derfor blir det viktigere å få de gode, troverdige og underholdende digitale treningsopplevelsene. Her er det et stort marked og jeg er overbevist om at det vil komme nye måter å gjøre dette på.

For snart ti år siden fikk Nintendo Wii norske familier og pensjonister opp av sofaen med sin innovative bevegelseskontroller. Flere forsøkte seg på treningsspillene til spillkonsoller, med varierende hell.

– Dataspill er underholdende, motiverende og pønsket ut etter psykologiske mekanismer som skal holde deg i flyttilstand hele tiden; det skal være litt vanskeligere enn det du tror du mestrer, men ikke så vanskelig at du gir opp. Det er akkurat det samme med trening.

Wii fikk folk til å reise seg og ha det gøy. Det er måten å gjøre det på.

Per Kristian Bjørkeng

– Utfordringen med disse syklene og andre apparater er at det fort blir veldig kostbart. Da har jeg mer tro på lavterskeltilnærminger som Wii, Apple Watch og lignende. Utfordringen er å bruke spillmekanikken og mulighetene som ligger der.

Over 7 av 10 av de mellom 20–34 år oppfyller ikke anbefalingene om fysisk aktivitet. Grafikk.
Foto: Mari Grafsrønningen / NRK

– En farlig trend

– Helseproblemet kan bli større, men jeg håper og tror at det ikke blir det. Livsstilssykdommer som kreft, overvekt og diabetes er i vekst, derfor er det viktig å gjøre noe med dette, sier avdelingsdirektør Jakob Linhave i Helsedirektoratet.

Vi går mindre, sykler mindre, men bruker mer bil, heis og rulletrapp. Og mange sitter i ro når de jobber. Der vi før fikk aktivitet har kanskje teknologien tatt over, mener Linhave.

– Så lenge vi ikke har et bevisst forhold til det, er det en farlig trend. Det er greit hvis man tar en løpetur i stedet for å klippe plenen. Men å la teknologien overta fysiske oppgaver uten å tenke over det, er farlig og vil utfordre folkehelsen.

Avdelingsdirektøren mener teknologien kan bidra til å snu på den negative trenden, men at den ikke vil være løsningen i seg selv.

– For de som ligger på et visst treningsnivå allerede kan teknologi motivere til enda mer trening. Men det får ikke nødvendigvis sofaslitere opp av sofaen.

– For voksne er det 30 minutter som er anbefalingen, men de unge må ha minst en time daglig for å utvikle seg. De er avhengig av utfordrende og variert trening, og det kan ikke disse dataspillene og teknologiske løsningene gi alene.

Vil koste 40.000 til 60.000

I dag handler mye om pulsklokker, helseapper og smarttelefonen som teller antall skritt man tar daglig. Med de nye teknologiske nyvinningene som er på trappene, vil 2016 kunne gi en smakebit på hvordan treningshverdagen blir i fremtiden.

– Vi vil ikke få færre tekniske duppeditter eller være mindre online i fremover. Vi må legge til rette for at folk kan ha det gøy og være i aktivitet samtidig, og løse litt av aktivitetsproblemet på den måten, sier Jan Arild Svello i Activetainment.

Sykkelsimulatoren vil kreve en investering på rundt 40.000 til 60.000 kroner, en pris som trolig er for høy for den vanlige mannen i gata. Men etter å ha siktet seg inn mot treningsstudioer, hoteller og bedrifter, er håpet å få den inn i stua til folk.

– Vi får se om vi lager mer avanserte modeller eller velger å tone den ned for å gjøre den rimeligere for privatmarkedet, sier han.