Talibankriger Mohammad Jihaday

Taliban-soldaten Mohammad Jihadyai klager på jevnlig hodepine etter at han fikk en smell i kamp.

Foto: Anders Sømme Hammer / NRK

Taliban fra innsiden

For drøyt ett år siden avsluttet NATO sin militære ISAF-operasjon i Afghanistan. Nå er Taliban på full fremmarsj og har full kontroll i store områder. I unike møter med NRK forteller opprørerne om hvordan de igjen vil etablere et strengt fundamentalistisk styre.

Helmand-provinsen (Afghanistan): I provinshovedstaden Lashkar Gah i Helmand holder afghanske politimenn og soldater fortsatt vakt. Men vi er ikke kommet langt ut på landsbygda før kontrollpostene er ubemannet. Jeg er på vei ut i distriktet for å møte soldater og kommandanter i Taliban.

I løpet av de to ukene jeg reiser rundt på denne måten, blir jeg ikke stoppet én gang og sjekket av regjeringsstyrker. Riktignok passerer vi politistasjoner og militærleirer. Men her er det så usikkert at der det fortsatt er personell, er de stort sett fullt opptatt med å beskytte seg selv.

Møtene med opprørerne vises i dokumentaren «Talibanistan» i NRK Brennpunkt denne uka.

Les også: Flyktet etter samarbeid med norske soldater

Talibansoldater på frammarsj forteller om hvordan de vil innføre et strengt fundamentalistisk styre hvis de får makten i Afghanistan. De unike intervjuene er gjort av Anders Sømme Hammer

Sender amerikanske soldater

Taliban har nå helt eller delvis kontroll i mesteparten av den viktige Helmand-provinsen. I helgen kunngjorde afghanske myndigheter at de har trukket alle sine soldater ut av Musa Qala-distriktet i Helmand.

Amerikanske soldater Afghanistan

USA sender soldater til Helmand-provinsen for å hindre at Taliban tar over helt.

Foto: ARKIVFOTO

Det er ni år siden Taliban ble jaget ut av området av britiske, danske og afghanske soldater. Afghanske myndigheter kontrollerer nå ifølge avisen The Guardian bare tre av 14 distrikter i Helmand.

Flere hundre amerikanske soldater sendes nå til provinsen i et forsøk på å forhindre at Taliban tar over helt. Utplasseringen av de amerikanske soldatene foretas over ett år etter at NATOs såkalte ISAF-operasjon ble avsluttet i Afghanistan.

Dette skulle markere at afghanske sikkerhetsstyrker selv er i stand å forsvare staten mens de utenlandske soldatene trekkes ut. Men nå er både amerikanske og britiske soldater igjen tilbake i Helmand .

Ifølge det internasjonale militæret har de mange soldatene bare en «rådgivende og assisterende rolle». I januar i år ble imidlertid en amerikansk spesialsoldat drept og to andre skadd i kamp mot Taliban i Helmand.

Talibankommandant Dad Mohammad

Kommandanten Dad Mohammad forteller i Brennpunkt-dokumentaren ”Talibanistan” at afghanere som samarbeider med utenlandske styrker, bør drepes.

Foto: Anders Sømme Hammer / NRK

Sharia-styre

I slutten av desember i fjor publiserte viseguvernøren i Helmand, Mohammad Jan Rasulyar, et åpent Facebook-innlegg rettet til Afghanistans president Ashraf Ghani. Rasulyar advarte om at Helmand er i ferd med å bli tatt over av Taliban. Rasulyar fikk sparken etter den svært uvanlige offentlige advarselen.

Taliban sier de har lært av tidligere feil, men er fast bestemt på at de skal styre i henhold til en streng fortolkning av Sharia-lovene. I Brennpunkt-dokumentaren redegjør Taliban-soldaten Mohammad Jihadyai for straffesystemet:

– Hvis det begås drap, må man henges. Stjeler noen, skal hendene kuttes av.

Pedofili eller utroskap straffes med at man velter en vegg over dem, sier Jihadyai.

Taliban-kommandanten Dad Mohammad forteller om hvordan han noen uker tidligere var med på henge menn som hadde prøvd å presse lokalbefolkningen for penger.

Taliban-soldat Mulla Ahmad Akhund

Talliban-soldat Mulla Ahmad Akhund poserer uten skjerf foran ansiktet og uten våpen.

Foto: Anders Sømme Hammer / NRK

Kjemper i perioder

Talibanerne vi møter i dokumentaren har alle kjempet mot utenlandske og afghanske soldater i den snart 15 år lange krigen i Afghanistan. De forteller at de tar til våpen når de utkommanderes.

I roligere perioder bor de sivilt sammen med familien. De fleste arbeider også som bønder. Intervjuene kom i stand via lokale mellommenn. Halvparten av de intervjuede ønsket å dekke til deler av ansiktet med skjerf.

Men de så ingen grunn til å holde våpen eller posere truende på annet vis under intervjuene slik de ofte gjør i egenproduserte propagandavideoer.

Det meste av opiumen i verden som brukes til å lage heroin, stammer fra Afghanistan. Nesten halvparten av opiumen dyrkes nettopp i Helmand. Taliban tjenere enorme summer på skattlegging av narkohandelen.

Drepte journalister

Forutsetningen for å møte en norsk journalist var at talibanerne følte seg trygge på at undertegnede ikke er tilknyttet militæret eller etterretningen som deltar i krigen mot dem.

I januar i år drepte Taliban sju ansatte i TV-kanalen Tolo News med en bilbombe. Taliban begrunnet massedrapet med en påstand om at Tolo publiserer propaganda for USA og allierte.

Shamsullah (11) mistet begge beina da han tråkket på en mine. Han og familien flyktet unna kamper mellom Taliban og afghanske regjeringsstyrker da ulykken skjedde.

Shamsullah (11) mistet begge beina da han tråkket på en mine.

Taliban-flagget til topps

I slutten av september i fjor heiste Taliban flagget sitt i en av Afghanistans større byer for første gang siden 2001. Det tok myndighetene to uker å gjenvinne provinshovedstaden Kunduz i Nord-Afghanistan.

Da var blant annet den humanitære organisasjonen Leger uten grensers sykehus blitt bombet av amerikanske fly. Minst 30 mennesker mistet livet i angrepet .

Taliban kontrollerer nå større områder enn noen gang siden de ble styrtet fra makten i Afghanistan i 2001. Skulle Taliban klare å ta over Helmand, vil det også være en maktdemonstrasjon som kan gi dem økt styrke i eventuelle fredsforhandlinger.

Afghanere på Losby Gods

Utenriksminister Børge Brende hilste på delegasjonen fra afghanske myndigheter under åpningen av Oslo Forum på Losby Gods i fjor sommer. Delegasjonen var i Norge for å føre samtaler med Taliban.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Forsøk på fredsforhandlinger

Samme dag som «Talibanistan» vises i Brennpunkt, møtes representanter fra Pakistan, Afghanistan, USA og Kina i den afghanske hovedstaden Kabul i nok et forsøk på å legge til rette for direkte fredsforhandlinger mellom den afghanske staten og Taliban.

Yalda Farangis Sawgand

- Taliban tror fortsatt at kvinner skal være som slaver, sier parlamentariker Yalda Farangis Sawgand.

Foto: Anders Sømme Hammer / NRK

Norske myndigheter er også direkte engasjert i forsøk på å få til fredsforhandlinger. Representanter for Taliban har flere ganger vært på besøk i Norge, sist i samtaler med representanter for den afghanske regjeringen i fjor sommer.

Og utenriksminister Børge Brende har uttrykt ønske om at Norge skal tilrettelegge for fredsforhandlinger . Innen 1. juni i år skal et regjeringsoppnevnt utvalg levere en evalueringsrapport om Norges sivile og militære deltakelse i Afghanistan.

Frykter kvinnerettigheter ofres

Menneskerettighetsorganisasjoner og aktivister frykter kvinnerettigheter er det første som vil ofres i fredsforhandlingene. Og det er ingen tvil om at talibanerne i Helmand har et fundamentalistisk kvinnesyn.

Yalda Farangis Sawgand, som er representant i provinsrådet i Balkh i Nord-Afghanistan, er ikke i tvil om at Taliban ønsker en systematisk undertrykking av kvinner.

– Taliban er fortsatt i den tro at kvinner skal være som slaver, underlagt menns upassende ønsker og lyster, sier hun.

Talibansoldat Allah Noor

- Hvis Taliban kommer til makten må kvinner dekke seg til, sier Talibansoldat Allah Noor.

Foto: Anders Sømme Hammer / NRK

Jihad mot nakenhet

– Islam har ikke gitt kvinnen rett til å gå udekket til markedet. Hendene må være tildekket til håndleddet og bena må være tildekket til ankelen, sier Taliban-soldaten Mohammad Jihadyai.

Han er blant dem som forbinder utlendinger med synd. Han forteller at han på TV har sett utenlandske kvinner gå utildekket, halvnakne, med bikini eller med bare lår.

– Vi gjør jihad mot dette. Med Guds vilje kan ingen få afghanske kvinner til å slutte å dekke seg til, sier Jihadyai.

Taliban-soldaten Allah Noor er enig.

– Hvis Taliban kommer til makten, kommer ikke kvinner til å få lov til å rundt uten å dekke seg til. De skal ikke få vise ansiktet sitt i gatene eller i byen. Uansett hvor mye det skulle forhandles om, sier han.

– Poenget er at en skal kunne ha kontroll over sin kone, og ikke la henne gå rundt med hvem som helst, utdyper Mulla Ahmad Akhund, Taliban-soldat.

Naqibullah var en helt for norske politikere. Han var trener for fotballaget Faryab United. Han tok med seg de unge fotballspillerne til Norway Cup og ble hyllet av den norske forsvarsministeren. I dag kan han knapt gå ut og mottar stadig drapstrusler. I dokumentaren Talibanistan møter vi fotballtreneren og andre ofre for Talibans nye offensiv, og vi får oppsiktsvekkende nære møter med soldater og kommandanter i Taliban. Regi : Anders Sømme Hammer

Se Brennpunkt-dokumentaren «Talibanistan».

Hvis du ikke får opp tekst i videoen over, se dokumentaren i nett-TV