Ryding bader i Eufrat

Bader i Eufrat: Kim André Ryding fra Østfold er en av jihadistene PST frykter mest. Her bader han i Eufrat ved byen Raqqa i Syria. – Når det er 45 grader ute, er det godt med et bad, skriver Ryding på Facebook-profilen sin.

Foto: Facebook

Slik lever de norske jihadistene i Syria

De var vanlige, norske gutter som ble hellige krigere i et fremmed land. Se jihadistenes egne bilder fra Syria.

Gardermoen 31. mars 2013:

Tre unge gutter står på flyplassen med en enveisbillett i lomma. De skal til Istanbul i Tyrkia, men det endelige målet er Syria. En av mennene i reisefølget er 23 år gamle Kim André Ryding. Snart skal østfoldingen bli en av Syria-krigerne PST frykter mest.

Noen dager før han dro, la han ut et sitat fra en avdød kriger på Facebook-siden sin.

Inspirasjon til jihad
Foto: Skjermdump / Facebook

«Familiene våre er hovedårsaken til at de fleste av oss ikke reiser til jihad. Alle vi som er her dro uten tillatelse fra vår familie. Hadde vi hørt på familiene våre og reist hjem, hvem ville da utført arbeidet vi gjør?»

3. august 2013:

Fire måneder senere har Ryding begynt arbeidet. Rydings blågrønne øyne er fokuset i det første bildet han legger ut fra Syria. I bakgrunnen skimtes et gevær.

Første bilde i Syria
Foto: Skjermdump / Facebook

Noen dager senere kommer et nytt bilde. Det er tydelig at vennene til Ryding er glade for livstegnene.

«Mange savnet det bra hjertet ditt Kim», kommenterer en. En annen skriver: «Bror, jeg savner deg i virkeligheten <3 bare komm hjem.»

Venner beskriver Kim André Ryding som en «bad boy» med et godt hjerte. Mellom 2007 og 2011 ble han dømt for flere sjokkbrekk og tyverier. Samtidig som han stjal biler og brøt seg inn i butikker, tok han vare på venner, lånte dem penger og støttet dem.

Etter å ha blitt kjent med en muslimsk jente, konverterte østfoldingen til islam. Han sa trosbekjennelsen i den pakistanske moskeen i Moss i 2011. Selv om han ikke kunne rutinene for bønn, gjorde han så godt han kunne, forteller venner til NRK. Han ville slutte å drikke alkohol, men var ikke konservativ. Det han lærte om religionen, hørte han fra venner.

Ryding i Syria
Foto: Skjermdump / Facebook

Hvorfor Ryding plutselig reiste til Syria, har ikke vennene et godt svar på. Noen tolker det som en reaksjon på bruddet med kjæresten. Andre mener at han kom i kontakt med ekstreme holdninger gjennom en moské i Oslo eller Moss.

Like etter at Ryding dro, ba han venner om å sende klær til barn og kvinner. Mange syntes det var greit at han hadde dratt for å hjelpe, men etter hvert gikk det opp for vennene at Kim ikke var en hjelpearbeider. Han var en kriger.

Raqqa, 12. juni 2014:

I juni kommer de første klare tegnene på at Ryding hadde knyttet seg til den ekstreme islamistiske gruppen som nå kaller seg IS (Den islamske staten). Ryding legger ut to bilder av pansrede militærkjøretøy og skryter av at det er krigsutbytte fra Irak.

«Fått noen nye biler fra Irak! Gud er stor! Det er mer der det kommer fra.»

Ryding / Facebook

Ifølge amerikanske Pentagon fikk IS kloa i et stort antall Humvees som amerikanerne i sin tid ga til Irak. Kjøretøyene ble sendt fra Irak til Syria. Nå sitter kanskje en norsk fremmedkriger bak rattet på en av dem.

Irakiske pansrede kjøretøy
Foto: Skjermdump / Facebook

Disse junidagene overrasket og sjokkerte IS en hel verden. På kort tid la de by etter by under seg i Irak.

Ifølge Rydings kompiser i Norge, deltok han i kampene om Iraks nest største by, Mosul. Vennegjengen diskuterte ham ofte: «Bror, han er jo drittøff. Han er der for å krige for islam», sier en av kameratene når de snakker om han.

«IS har alhamdulillah blitt opprettet med Allahs vilje. Å med hans vilje vinner vi stadig land.»

Ryding / Facebook

Samtidig som kristne minoriteter og sjiamuslimer ble henrettet i Irak, la Ryding ut badebilder fra den syriske byen Raqqa.

"Terroristene slår til igjen!"
Foto: Skjermdump / Facebook

I løpet av sommeren fikk verdenssamfunnet for alvor øynene opp for brutaliteten til IS. På Facebook-siden til Ryding ble temaet diskutert med stort engasjement. Flere kritiserer IS. Da svarer Ryding:

«Til alle der ute som angriper Isis med sine tunger. FRYKT ALLAH. (...) IS har alhamdulillah blitt opprettet med Allahs vilje. Å med hans vilje vinner vi stadig land. Vit at de vi kjemper mot, har undertrykt, drept, torturert, fengslett, nektet søsken islam, voldtatt søstrene våres over høytalerne i masjid så hele byen hører på, å dere har ikke sakt et ord.»

Ifølge venner sier Ryding at han aldri vil komme tilbake til Norge.

NRK har gjort gjentatte forsøk på å få tak i Kim André Ryding, men han har ikke svart på våre henvendelser.

Edelbijev med kamerater i Syria

Norsktsjetsjenske Abu Edelbijev (t.h.) sammen med to menn som trolig er fra Tsjetsjenia. Bildet er tatt i Syria.

Foto: Skjermdump / Facebook

Abu Aluevitsj Edelbijev var 12 år gammel da han flyttet til et flyktningmottak i Tysvær i 2003. Edelbijev vokste opp i Tsjetsjenia, et område preget av terror og krig. Familien bosatte seg i Haugesund. Der bodde de i flere år. Men ti år etter at Edelbijev kom til Norge, dro han igjen.

Høsten 2013 skriver Edelbijev at han har reist til "shaam", det arabiske ordet for Levanten. Der knyttet han seg til den fryktede islamistgruppen IS.

Edelbijev i Syria
Foto: Skjermdump / Facebook

– Jeg trodde først ikke på det. Han er en smart gutt og et godt menneske, men har alltid vært veldig søkende. Kanskje han har prøvd å finne et sted der han passer inn, sier en av Edelbijevs kamerater til NRK. Han har hatt jevnlig kontakt med Edelbijev etter at han reiste til Syria.

– Like etter at han dro, sa han at jeg måtte lære meg mye før jeg kan forstå. Han vil at jeg skal forstå at han er i en vanskelig situasjon som muslim, og at jihad er hans plikt, forteller mannen til NRK.

Vennene forteller at det kom som et sjokk da de fikk høre at kameraten hadde reist. Ingen, ikke engang familien, skal ha visst noe før 23-åringen ringte og sa at han at han var i Syria.

– Jeg aksepterer det han har gjort. De som reiser er helt normale mennesker, mange av dem har opplevd krig tidligere og de drar til Syria for å hjelpe. Så ble de med i IS for å kjempe som krigere, de er ikke der for å spise is, sier en annen kompis av Edelbijev, som også fortsatt har kontakt med han.

På Facebook oppgir Edelbijev selv at han jobber for IS. Venner sier han er en stolt person og at han ikke legger skjul på det han driver med. De beskriver han som ærlig, trofast og snill.

Norske sikkerhetsmyndigheter opplyser derimot at han er av de norske fremmedkrigerne PST frykter mest hvis han kommer tilbake til Norge. Det tror ikke vennene hans at han gjør.

23-åringen skal ikke ha sagt så mye om hva han gjør i Syria, men noe har han fortalt.

– Han sa at «selv den tøffeste mannen hadde gjort i buksa hvis han hadde vært med på det samme som meg.» Jeg synes det er helt tragisk at han har reist til Syria for å delta i hellig krig, det er veldig trist. Det er som å miste en kompis, selv om han ikke er død. Jeg er redd jeg aldri får se ham igjen. Han sier han aldri kommer hjem igjen.

– Jeg savner han og skulle ønske han var her. Har var min aller beste venn, sier en annen kamerat.

NRK har gjort gjentatte forsøk på å få tak i Edelbijev, men han har ikke svart på våre henvendelser.

Sanchez Hammer med IS-ledere

Den norske konvertitten (nederst til høyre) poserer her sammen med noen av de mest fryktede IS-kommandantene i Syria.

Foto: Skjermdump / Facebook

Før het han Torleif Sanchez Hammer, nå heter han Abdul Hakim, tjeneren til den allmektige. Østfoldingen, som har etnisk norsk far og filippinsk mor, konverterte til islam i 2011.

I desember 2013 reiste Hammer til Syria. Alle som fulgte med på Facebook-profilen hans i månedene før, så at den unge mannen ble mer og mer opptatt av å spre jihadistisk propaganda.

På nyåret legger Hammer ut et bilde av seg selv. Han er bevæpnet og maskert.

Hammers oppvekst blir beskrevet som helt normal. I tenårene trente han kamsport og festet med venner. En barndomsvenn forteller at han ble svært overrasket da Hammer dro til Syria.

Den tidligere kameraten mener Hammer er hjernevasket.

– Det går ikke an å diskutere noe med han. Det er som å snakke med en vegg.

En gang de snakket sammen, sa Hammer at de vantro ikke har livets rett.

Mens han er i Syria, legger Hammer ut bilder der han poserer med de fryktede terrorlederne Abu Abdurrahman al Iraqi og Abu Muhammad al Amriki. Begge er kommandanter i IS. På internett finnes det bilder av al Iraqi med avkappede hoder plassert foran seg.

Abdul Hakim Sanchez Hammer har lagt ut denne videoen fra Syria.

Facebook-oppdateringene fra Syria tegner et bilde av en kontrastfylt tilværelse. I videoer ler han kjærlig av brødre som lekeslåss. Han siterer Koranen sammen med barn. Han retter en pistol mot kameraet når han tar bilde av seg selv.

Abdul Hakim Sanchez Hammer har lagt ut denne videoen i Syria.

«Du får komme ned hit, bli med også får du se fra innsiden hvordan deres umarah er.»

Torleif Sanchez Hammer / Facebook

Etter at Hammer kom til Syria brøt det ut en konflikt mellom islamistgrupper som tidligere hadde samarbeidet. Mange nordmenn som hadde kjempet sammen med al Nusra-fronten gikk over til IS.

I en opphetet diskusjon klager en av Hammers venner over at IS dreper rivaliserende jihadister i stedet for regimets soldater.

Det gjør Hammer voldsomt provosert:

«Du får komme ned hit, bli med også får du se fra innsiden hvordan deres umarah er, slik jeg og mange andre brødre har sett det istedenfor å komme med peopaganda som du funnet fra nettet akhi. Jeg orker ikke sånne diskusjoner med brødre som ikke er her og tror dere vet hva som faktisk er realiteten her nede.»

Sanchez Hammer med våpen
Foto: Skjermdump / Facebook

I mai blir Hammer kritisert for å ha reist til Syria. En venn skriver på Facebook:

«At du har konvertert over til Islam har jeg ingenting i mot Torleif, det er en privatsak. Men når du må gripe til våpen, ty til vold, og skade andre mennesker. Nei, det synes jeg ikke noe om.»

Hammer svarer: «Jeg synes denne dobbel moralen er ganske tåpelig. Hva med det Norske militæret? Eller nato? Eller alle andre militær styrker i verden? Er det greit det de gjør? Det reiser til andre land FOR å undertrykke, mens vi kjemper imot undertrykkelse.»

NRK har gjort gjentatte forsøk på å få tak i Abdul Hakim Sanchez Hammer, men han har ikke svart på våre henvendelser. Tidligere har han sagt til NRK at han er i Syria for å hjelpe.

Benkhriss med al Nusra-flagg

Etter bare en måned i Syria ble norskalgeriske Joseph Benkhriss drept. Her holder han opp flagget til islamistgruppen al Nusra-fronten.

Foto: Skjermdump / Facebook

De hadde vært sammen i ti år da de reiste til Syria.

Våren 2013 dro Joseph Benkhriss (32) og kjæresten (27) til Idlib-provinsen, nord i Syria. Der giftet de seg. Ikke lenge etter dukket det opp bilde av Benkhriss, der han poserer like ved grensen til Syria.

Benkhriss kom til Norge fra Algerie da han var 14 år gammel og familien bosatte seg i Trondheim.

I 2009 var PST i kontakt med ham. De hadde en bekymringssamtale etter at han hadde deltatt i opptøyer under Israels invasjon av Gazastripen.

«Galskap sa mange. Det var kanskje det? Men tanken var det å prøve å hjelpe disse uskyldige menneskene i Syria.»

Kona til Benkhriss / Video

I 2011 sa en nær slektning av Joseph Benkhriss til Aftenposten at muslimer i Norge følte seg dårlig behandlet, spesielt etter terrorangrepet 11. september.

– Etter min mening blir muslimer nå behandlet som jødene etter annen verdenskrig. Vi blir angrepet. Og når du blir angrepet et tilstrekkelig antall ganger, er det lett å få følelsen av å ikke passe inn. Man føler at man ikke passer inn noe sted. Mange er frustrerte over det, også blant mine venner, sa han til avisen.

Om Benkhriss hadde de samme følelsene rundt å være muslim i Norge er usikkert, men i 2013 forlot han Norge.

I en video kona har lagt ut på nettet, forteller hun at de reiste til Syria for å prøve å bidra med noe, for å hjelpe.

«Galskap sa mange. Det var kanskje det? Men tanken var det å prøve å hjelpe disse uskyldige menneskene i Syria,» forteller kona i videoen.

I sosiale medier legges det ut bilder av en bevæpnet Joseph Benkhriss. Han har på seg grønne militærlignende klær. På et bilde holder han opp det svarte flagget til islamistgruppen al Nusra-fronten.

3. juni 2013 våknet de tidlig, forteller kjæresten i videoen. Han skulle kjøpe noe å spise, hun skulle gjøre seg klar, for de skulle ut i byen og se. Fem minutter etter at han hadde gått hørte hun et smell.

Dagen etter skriver kona på Facebook:

«Vår kjære bror er alvorlig skadet akkurat nå i syria. Og han venter på deres dua insallah. Hans nære og kjære virkelig ber dere om dua insallah. Vær så snill jeg ber dere. Be for han insallah.»

Joseph Benkhriss ble hardt skadet i et rakettangrep. Tre operasjoner, men livet stod ikke til å redde.

Graven til Benkhriss
Foto: Skjermdump / Facebook

Kort tid etter dukker det opp nye bilder av ham død på Facebook. På flere sider blir han hyllet som martyr. Benkhriss er den andre norske jihadisten som mister livet i Syria.

NRK har vært i kontakt med et familiemedlem av Joseph Benkhriss, som ikke ønsker å bidra til artikkelen. NRK har også forsøkt å få tak i enka til Benkhriss.