Rocknes forliste 19. januar 2004. 18 mennesker mistet livet.

19. januar er det ti år siden Rocknes gikk rundt i Vatlestraumen og 18 mennesker døde.

Forliset som rystet Norge

Ti år siden Rocknes gikk rundt.

«Den tutet, tutet og tutet, og plutselig bare gikk den rett rundt. Nå ligger den og driver rett utenfor her».

Sen ettermiddag, 19. januar 2004. En kald, stille godværsdag. Fra stuevinduet har Henry Bakke nettopp blitt vitne til en av de mest alvorlige norske skipsulykkene i moderne tid. En ulykke som skal koste 18 mennesker livet. Det er kun gått en liten halvtime siden ulykken inntraff, og det er nesten så man kan høre at øyenvitnet knapt forstår hva som har skjedd.

«Nå ligger den og driver rett utenfor her. Jeg vet ikke om det er bunnen vi ser, eller en del av skroget. Jeg bare håper folk ombord kommer seg tørre ut»:

«Den tutet, tutet og tutet, og så pluselig så bare gikk den rett rundt», fortalte Henry Bakke til NRK. Reporter: Espen Hatlestad.

Gikk rundt på få minutter

Rocknes

OPP NED: Rocknes kantret raskt.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

MS «Rocknes» var et ombygd spesialskip brukt til å steinlegge ledninger på havbunnen i Nordsjøen. 19. januar 2004 var bulkskipet på vei fra Eikefet i Lindås til Emden i Tyskland. Men i Vatlestraumen, i innseilingen til Bergen, kom skipet for langt styrbord.

Konsekvensene av feilnavigeringen registreres første gang ved Geovitenskaplig institutt i Bergen klokken 16.32.20.

Den første grunnberøringen gjør utslag på jordskjelvmåleren. Så følger 50 sekunder der det først registreres en større rystelse, og til slutt et kraftig smell.

Jeg hørte den begynte å fløyte mye, og skjønte at det var noe som ikke var helt normalt.

Odd Kjærgård, øyenvitne
Redningsmannskaper Leif Linde

REDNINGSMANNSKAPER: Leif Linde (t.h.), som ledet brannvesenets redningsaksjon, ankommer ulykkesstedet.

Foto: Jan Ove Brakstad / NTB scanpix

Etter to minutter kommer den første nødmeldingen fra skipet. Kun halvannet minutt senere har skipet gått rundt. Nå ligger det topp moderne skipet, vant til hardt vær i Nordsjøen, plutselig med kjølen opp i rolig farvann noen kilometer fra Bergen sentrum.

Odd Kjærgård er maskinsjef på en hurtigbåt, og bor på Hilleren, like ved ulykkesstedet. Fra vinduet har han gjennom kikkerten nettopp sett to personer sitte på kjølen og bli hentet av redningshelikopter.

«Jeg får håpe de har fått med seg de andre også. Men det er jo mulig det er noen inne i båten, for den gikk utrolig kjapt rundt»:

Maskinsjef Odd Kjærgård fulgte Rocknes-forliset på nært hold. Reporter: Lise-May Spissøy.

Flyfoto Rocknes

OLJELEKKASJE: Olje fra Rocknes spredde seg over et område på opp mot 50 kilometer langs kysten.

Foto: KYSTVERKETS OVERVÅKINGSFLY / NTB scanpix

Katastrofealarm

Da Rocknes ble bygget om, ble stabilitieten til skipet dårligere. Selv om skipet tilfredsstilte de internasjonale kravene, var skipet langt mer sårbårt på styrbord side enn babord. Det hadde heller ikke dobbelt skrog hele veien, og da skipet traff grunnen strømmet tusen tonn vann inn gjennom flengen bare i løpet av det første minuttet.

– Båten skulle ikke vært der den var. Når den først var der og traff grunnen, så var det ikke noe som begrenset vanninntrengingen. Det var enorme mengder over kort tid. Slik situasjonen var, var det uansett fullstendig umulig for besetningen å foreta seg noe når alt skjedde så fort, sier Bjørn O. Sillerud ved institutt for marin teknikk ved NTNU i Trondheim.

Det var uansett fullstendig umulig for besetningen å foreta seg noe når alt skjedde så fort.

Bjørn O. Sillerud

Politi og brannvesen slo straks katastrofealarm etter nødmeldingene fra Rocknes. I de første timene som fulgte, hersket det tvil om hvor mange som hadde vært ombord i båten, og redningsarbeidet ble også kaotisk med mange folk til stede.

Folk ble reddet fra kjølen med helikopter, og redningsskøyten plukket mennesker opp av vannet. Også omkomne. Men det tungt lastede skipet kantret så raskt og med så stor kraft at sjansene til å komme seg ut var minimale for de fleste. Etter hvert ble det klart at mange av de 30 ombord fortsatt befant seg inne i båten. Flere banket i skroget, slik at redningsmannskapene skulle høre hvor de var.

Leif Linde ledet brannvesenets redningsarbeid etter Rocknes-forliset. De vurderte å skjære seg gjennom skroget for å redde ut menneskene som satt fast. Men beslutningen trakk ut i tid.

– Den store faren var at skipet skulle gå ned og ta med seg noen av redningsmannskapene, forteller Linde.

Ville ikke blitt godkjent i dag

Samtidig som brannvesenet vurderte risikoen for å ta seg inn i skipet, holdt Jebsen-rederiet sin første pressekonferanse etter at båten deres hadde forlist:

Rederens første pressekonferanse etter Rocknes-forliset

Første pressekonferanse etter forliset.

Atle Jebsen sa senere at rederiet ikke kunne gjort noe annet enn å følge det internasjonale regelverket da de bygget om skipet, men mente Rocknes-forliset måtte få konsekvenser for fremtiden.

Og det gjorde det etter hvert, selv om Norge ikke fikk gjennomslag for alle kravene sine til FN-organet International Maritime Organization. Rocknes ville i dag aldri blitt godkjent uten det doble skroget som ville hindret vanninntrengningen og den raske krengingen.

– Vi var ikke sikre på at det ville gå bra

Rocknes-forliset

SKAR HULL: Brannvesenet jobber med å skjære hull i skroget.

Foto: Jan Ove Brakstad / NTB scanpix

Kvelden 19. januar samlet overlevende, etterlatte, pårørende og folk fra rederiet seg på Haukeland sykehus. Samtidig foregikk leteaksjonen i fjordene rundt Bergen. Og brannvesenet hadde fortsatt ikke funnet det trygt nok å skjære seg gjennom båten for å redde dem som satt fast.

– Vi var redde for at hvis vi skar hull feil sted, kunne vi slippe ut den luften som var inne i skroget, som holdt skipet oppe. Da ville det komme vann inn og skipet ville gå ned, forteller Leif Linde:

Leif Linde ledet brannvesenets redningsarbeid

Leif Linde forteller om brannvesenets hektiske redningsaksjon for ti år siden.

Rocknes-forliset

KOMMUNISERTE MED LAPPER: Redningsmannskapene kommuniserte med de som var innesperret i skipet ved å sende lapper.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Vi var overhodet ikke sikre på at det ville gå bra. Det ville være å lyge, innrømmer Linde.

Etter timevis med diskusjoner bestemte de seg likevel for å skjære seg gjennom skipet. Klokken var blitt elleve om kvelden. Lufttrykket dyttet de tre forkomne filippinerne ut av hullet brannvesenet skar opp.

Vi var overhodet ikke sikre på at det ville gå bra. Det ville være å lyge.

Leif Linde

Ingen av de tre var alvorlig skadet.

– Det var en fantastisk følelse for oss alle som var der. Det hadde vært så intensivt disse syv timene, at det var en forløsning da de kom ut velberget. Det kan ikke beskrives, sier Linde.

Staten frikjent for manglende merking

Ukene som fulgte gikk med til sjøforklaring og minnestunder for de omkomne. Rocknes-forliset kostet 18 mennesker livet. Oljeforurensingen tok livet av flere tusen sjøfugl.

Rocknes-forliset

SLAPP UT: Tre filippinere kom til slutt ut av skipet med mindre skader gjennom dette hullet.

Foto: Jan Ove Brakstad / NTB scanpix

Ingen har blitt stemplet som fullt ut ansvarlig for at det gikk som det gikk i Vatlestraumen. Feilnavigering, mangelfull sjømerking, dårlig stabilitet og feil lasting er pekt på som årsaker.

Det er noe man aldri kommer til å glemme.

Bjørn Jebsen

I ettertid er altså kravene til skrogene blitt strengere. Også Kystverket gjorde tiltak. De innførte krav om digitale kart, satte opp merking av grunnen i Vatlestraumen, og sommeren 2012 ble den sprengt ned fra ni til 14 meters dybde. Men staten ble frikjent da forsikringsselskapene saksøkte dem for 500 millioner kroner fordi grunnen ikke var merket da Rocknes forliste.

– En veldig sterk opplevelse

Rocknes seiler i dag under navnet Nordnes. Båten ble bygget opp igjen med bedre stabilitet, og har også fått sveiset inn horisontale dekk som skal hindre store vannmengder i å trenge inn ved grunnstøting.

– Det var dramatisk å se vårt største skip ligge der i Vatlestraumen, nærmest med buken i været. Det er noe man aldri kommer til å glemme, sier Bjørn Jebsen:

Rose Rocknes

MINTES DE OMKOMNE: Etterlatte kaster roser på sjøen der 16 filippinere, én nordmann og én tysker omkom.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix
Reder Bjørn Jebsen ti år etter ulykken

Bjørn Jebsen ti år etter forliset.

Han leder i dag rederiet som eide Rocknes. For Jebsen er det ett minne som står særlig sterkt etter katastrofen i Vatlestraumen 19. januar 2004.

– Noen dager etter ulykken inviterte vi opp familiene til sjøfolkene. Vi var ute i Vatlestraumen i båt og fikk se skipet. Det var en veldig sterk opplevelse. Jeg fikk en følelse av at alle involverte virkelig forsto hva som hadde skjedd, og konsekvensene av det.