Willy Padøy
Foto: NRK

Raser over henlagte dieseltyverier

For å stoppe dieseltyver tyr norske bedriftseiere til lure løsninger, selvtekt og grov kriminalitet. Dette er en historie om hva som skjer når tilliten til politiet blir borte.

Willy Padøy er én av flere fortvilte bedriftseiere som forteller sin historie i Brennpunkt-dokumentaren «Forbrytelse uten straff».

I Åsane bydel i Bergen ligger Padøy transport. Her kommer tyver og stjeler diesel med jevne mellomrom. En fredagskveld i januar i år skjedde det igjen.

– De holdt på å kjøre ham rett ned! Nå har de gått over en grense, sier en sjokkert Willy Padøy.

Lars Jacob Abraham

Lars Jacob Abraham forteller at han nesten ble påkjørt av en dieseltyv.

Foto: NRK

– Nær ved å bli påkjørt

Sjåføren hans, Lars Jacob Abraham, kom forbi jobben ved 23-tiden om kvelden. Da så han en hvit bil parkert ved lastebilene.

– Jeg gikk ut, men tok med meg et sleggeskaft i tilfelle noen skulle hoppe frem, sier Abraham.

Han gikk mot bilen, og da dukket det opp en person.

– Han slengte seg inn i varebilen, og kjørte rett mot meg. Jeg klarte å kaste meg til side. Han tok en u-sving, og da klarte jeg å få inn et slag i frontruten og i sideruten. Så forsvant han, forteller Lars Jacob Abraham.

Etterpå var han skjelven.

Ingen saker oppklart

Willy Padøy installerer overvåkingskamera

Willy Padøy installerer overvåkingskamera.

Foto: NRK

– Jeg kjørte ikke etter, men ringte i stedet til Bergen nord politistasjon. Men der var det ikke mye svar å få.

Abraham ringte deretter det sentrale nummeret til politiet, og begynte å vente på patruljen. Men det tok tid. Etter å ha ringt sentralen nok en gang dukket de opp, en og en halv time etter at dieseltyven stakk av.

– Da de kom, sikret de spor, og tok med seg en hanske, sier Abraham.

Willy Padøy er frastjålet diesel for over 100.000 kroner siste året.

– Vi anmelder, og to uker senere kommer det et henleggelsesbrev i posten. Ingen av dieseltyveriene er noensinne oppklart, forteller han.

Tidligere har det ikke latt seg gjøre å identifisere gjerningspersonene. Nå har han imidlertid installert kamera, og denne gang ble tyvene filmet. Men vil det hjelpe?

Fra Brennpunkt-dokumentaren "Forbrytelse uten straff"

Se video: – Vedder en god vin på at saken er henlagt

Henlagt på tross av tilståelse

I Loddefjord i Bergen har Svanevik transport også hatt gjentatte besøk av dieseltyver. Ståle Svanevik monterte kamera for flere år siden. Første gang han filmet dieseltyvene klarte de å oppspore bilen og tyvene.

Dieseltyver fanget på kamera

Selv om dieseltyven ble fanget på kamera ble sakene henlagt.

Foto: NRK

– Vi ringte politiet, og de kom. Tyvene og bilen ble innbragt, og de innrømmet å ha stjålet diesel, forteller Svanevik.

– Likevel ble saken henlagt, og tyvene slapp ut. Men det verste var at politiet gav dem bilen tilbake, slik at de kunne fortsette sin kriminelle virksomhet, sier Svanevik.

Neste gang det kom tyver på besøk, ble de nok en gang filmet og identifisert. Svanevik ringte også denne gang til politiet, men de hadde ikke tid til å komme.

– Jeg sa det var i orden, da tar vi bare med oss bilen.

Risikerte å bli anmeldt

Svanevik gjorde alvor av det han hadde sagt. Han hentet bilen, og satte den opp på en container på anleggsområdet sitt, med et laken med en klar melding på.

Ståle Svanevik

Ståle Svanevik mener det ikke er noe poeng å anmelde tyveriene til politiet.

Foto: NRK

– Det ble jo mye styr, og bråk og fløyting fra folk som kjørte forbi. Da kom politiet også.

Politiet var tydelig på at Svanevik hadde brutt loven, og med dette hadde han begått ulovlig selvtekt. Han risikerte nå å bli anmeldt selv.

– Jeg var jo klar over at jeg ikke skulle gjøre noe sånt, men hva var alternativet når det offentlige ikke ville stille opp, spør Svanevik.

– Vi ordner opp selv

Det kom ingen anmeldelse mot Svanevik, som dermed slapp straff. Saken mot dieseltyvene ble henlagt, også denne gang.

Det var siste gang Svanevik anmeldte tyveriene.

– Når noe ikke virker, så skal du ikke bruke det. Det blir jo bare henlagt. Det har ingen hensikt. Vi ordner opp selv, sier han.

Svanevik identifiserer fremdeles tyvene, men nå reiser han ut for å snakke dem til rette.

– Kommunikasjon er best. Vi viser dem litt film, og forklarer hva dette betyr for oss. Og da lover de å ikke gjøre det igjen. Men det er jo dumt for de andre i bransjen da.

Klipp fra Brennpunkt-dokumentaren "Forbrytelse uten straff"

Se video: Sporet opp tyvene på egen hånd

Utstyr til dieseltyveri

Utstyret dieseltyvene bruker sto igjen hos Padøy etter at tyven kjørte vekk i full fart.

Foto: NRK

Padøy blir detektiv

– Jeg har opplevd så mange dieseltyveri at jeg får rabatt på tanklokk, sier Willy Padøy. Han har liten tro på at det siste tyveriet blir oppklart. Han er derfor i ferd med å gjøre noe selv.

Sjåfør Lars Jacob Abraham vet at han traff frontruten og sideruten på bilen til tyven. Willy Padøy har derfor etterlyst bilen på Facebook, med beskrivelse og bilder.

Det har strømmet inn med tips. Padøy forteller at bilen er sett på en bensinstasjon, og i et spesielt strøk i Bergen. Han begir seg ut på tyvjakt.

Svekket tillit

Geir Mo

– Nesten 100 prosent av dieseltyveriene blir henlagt, sier administrerende direktør i Norges Lastebileier-Forbund, Geir Mo.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Politiet prioriterer ikke dette godt nok. Nesten alle saker blir henlagt, sier administrerende direktør i Norges Lastebileier-Forbund, Geir Mo.

Han ser at medlemmene fortviler, og mener det går utover rettsoppfatningen, når lastebileiere opplever at politiet ikke setter en stopper for slike tyveri.

Det koster bransjen mange penger, og i tillegg gir det en utrygghet. Lastebileiere opplever å bli frastjålet diesel mens de sover i bilene langs veien, forteller Mo.

I en undersøkelse i 2012 sa nesten halvparten av medlemmene i NLF at de ikke fant det hensiktsmessig å anmelde dieseltyveri. Mo understreker at forbundet ikke deler denne oppfatningen.

– Det er viktig å anmelde, slik at politiet får dette inn i statistikken, sier han.

Flere av medlemmene har begått selvtekt for å stanse tyvene.

– Jeg forstår at det skjer, menneskelig sett, sier Mo, som likevel understreker at medlemmene må anmelde sakene, og la politiet stå for etterforskningen.

Banket opp tyvene

Anonym

Etter at han og kollegaene banket opp de antatte dieseltyvene, etterlot de dem i veikanten.

Foto: NRK

Men for noen er all tillit borte. Et sted på Vestlandet satt en person sammen med kolleger og så på overvåkingskamera at tyver holdt på å stjele diesel.

– Vi bestemte oss for å gå til aksjon, forteller han til NRK.

De bevæpnet seg med slagvåpen og reiste ut.

– Tyvene ble møtt med brutal, rå, vold. Når vi var ferdig med dem, satte vi dem ut i veien, med bruddskader og sånn smått.

De kvittet seg med bilen de antatte tyvene hadde brukt.

– Det var ikke meningen at de skulle omkomme, men godt med juling fikk de.

Han vurderte aldri å ringe til politiet, for erfaringen fra andre i bransjen er at dieseltyveri bare blir henlagt. Han angrer ikke på det han gjorde og er heller ikke bekymret for hvordan det gikk med de antatte tyvene.

– Har du dårlig samvittighet?
– Nei, ingenting. Dessverre har jeg ikke det. Jeg skulle egentlig hatt det, hadde rettsstaten Norge fungert sånn som han skulle, men det gjør den ikke.

I ettertid har han ikke hatt noen dieseltyver på besøk.

Politiets virkelighet

påtaleansvarlig ved Vest politidistrikt, Gunnar Fløystad

– Vi må prioritere de alvorlige sakene, sier påtaleansvarlig ved Vest politidistrikt, Gunnar Fløystad.

Foto: NRK

– Det er viktig at en overlater til politiet å etterforske og oppklare straffbare handlinger. Så kan heller publikum bidra med å gi oss informasjon og opplysninger om de sakene de har. Det tror jeg gir seg selv i et rettssamfunn som Norge, sier Gunnar Fløystad, påtaleansvarlig ved Vest politidistrikt.

De konkrete sakene om dieseltyveri kan han ikke gå inn i, men han sier det er fortvilende at politiet ikke har tid og ressurser til å etterforske mer av vinningskriminaliteten.

– Vi må prioritere de alvorlige sakene, og da må mindre saker vike, sier han.

Han tror tilliten til politiet ville økt, dersom de hadde mulighet til å etterforske flere slike saker.

– Både patruljeseksjonen og etterforskere har i overkant for mye å gjøre. Og når sakene kommer til påtalejuristene, så har de i alle fall for mye å gjøre til at de kan bruke mye tid på mindre alvorlige saker.

– Må vi bare leve med den situasjonen som er?
– Nei jeg håper ikke det. Jeg håper den nye politireformen og fremtidige budsjettrunder vil gjøre oss i stand til å oppklare flere slike saker, sier Fløystad.

Tilliten som forsvant

Finner bilen

Padøy finner bilen han tror ble brukt under tyveriet.

Foto: NRK

Etter en rekke tips har Willy Padøy trålet gatene i Bergen. I en sidegate ved Løvstakken finner han bilen, og ringer politiet.

– De har funnet papirer i bilen på hvem tyven er, og det lukter diesel. Jeg tror saken blir oppklart nå, sier han.

Men mandag morgen er optimismen borte. Han har ønsket å levere en formell anmeldelse, men har fått beskjed at politiet ikke har tid. Han får første time dagen etter.

– Er de ikke riktig kloke? Bilen er jo et drapsvåpen, og jeg får ikke time før i morgen. Nå er det full fyr. Bremsene er av. Politiet sier vi ikke kan ha selvtekt. Neivel, men hva er alternativet?

Politiet ombestemte seg, og han fikk beskjed at saken var å regne som anmeldt. Tre måneder senere er ingen pågrepet. Bergen nord politistasjon sier de har etterlyst eieren av bilen, både i Norge og i Romania, der han kommer fra.