Hopp til innhold

Vurderer etiske krav for innkjøp av medisiner

– Etisk og moralsk vanskelig, sier helseminister Bent Høie om utslippene fra legemiddelfabrikker i India. Nå vil han vurdere etiske krav for innkjøp av legemidler til sykehusene.

Bent Høie

Bent Høie vil se på muligheten for å stille etiske og miljømessige krav til legemiddelproduksjonen.

Foto: NRK

I Brennpunkts dokumentar «Bakterietrusselen» dokumenteres det at produksjonen av legemidler i India forurenser miljøet og ødelegger lokalbefolkningens helse. Og at enorme mengder antibiotika slippes rett ut i naturen og forårsaker oppblomstring av multiresistente bakterier.

Helseminister Bent Høie (H) reagerer på det han får se i dokumentaren.

– Jeg synes dette er etisk og moralsk vanskelig, sier Høie, som derfor mener at Regjeringen må se på hvordan de kan bidra til å stille krav for å endre dette.

Vil se til Sverige

I Sverige har helseforetakene i flere år hatt etiske og miljømessige retningslinjer som stiller krav til hvordan legemidler produseres.

Der kreves også full åpenhet om hvor og hvordan legemidlene produseres, dersom legemiddelfirmaene skal ha forhåpninger om å få selge sine produkter til sykehusene.

– Jeg synes det er spennende det de gjør i Sverige og jeg vil se på muligheten for å gjøre det her i Norge også, sier Høie.

– Åpenhet viktig

Brennpunkt spurte alle selskapene som leverer antibiotika på det norske markedet om hvor de får virkestoffet produsert til sine medisiner. To tredjedeler av dem nektet å oppgi opprinnelsen, med henvisning til at dette er bedriftshemmeligheter.

– Tenker du at man kan kreve åpenhet fra selskapene?
– Jeg mener at det er viktig med åpenhet. Men dette viser også hvor viktig det er å samarbeide med andre land. Norge alene kan ikke stå opp mot dette, mener helseministeren.

Utenfor fabrikkene som produserer antibiotika er det sterkt forurenset av kjemikalier og medisinske virkestoffer.

Se video: Kjemikalier og antibioka fra legemiddelfabrikkene tømmes ut i nærmiljøet i store mengder.

Hundrevis av fabrikker, dominert av legemiddelprodusenter, har forvandlet det tidligere jordbruksområdet til det ugjenkjennelige.

Se video: Utslippene får store konsekvenser i nærmiljøet.