Hopp til innhold

Skal bli lettere for menneskehandel-ofre å få opphold i Norge

I dag blir mange av ofrene for menneskehandel sendt ut av Norge selv om de har anmeldt bakmennene sine til politiet. Nå har en enstemmig justiskomite gått inn for at de skal få bedre beskyttelse.

Menneskehandel - illustrasjon

I dag får bare trafficking-ofre som vitner i retten beskyttelse i Norge. Men de fleste sakene henlegges av politiet.

Foto: Illustrasjonsbilde: Inger Marie Norstrøm / NRK

Etter at NRK Brennpunkt i vår satt søkelys på at menneskehandel-ofre som samarbeider med politiet ikke får beskyttelse i Norge, lot mange seg opprøre. Én av dem var Krfs justispolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad.

Han fremmet et forslag til endring av loven, så flere kan få opphold. Nå har han fått med seg resten av justiskomiteen.

Kjell Ingolf Ropstad

Krfs justispolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad håper loven kan bli endret før sommeren neste år.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Vi vet veldig godt at politiet ikke har kapasitet eller klarer å prioritere sakene godt nok, sier Ropstad.

Etter at forbudet mot menneskehandel kom inn i Straffeloven i 2003, har i overkant av 30 rettskraftige saker endt med fellende dom.

– Samtidig vet vi at det er hundrevis, om ikke tusenvis, som er ofre for menneskehandel. Derfor mener vi at hvis det kan sannsynliggjøres at du er offer for menneskehandel må du få opphold i Norge, sier Ropstad.

I dag er retten til beskyttelse for ofrene knyttet til at de vitner mot bakmenn i en rettssak. Men fordi politiet henlegger de aller fleste sakene, får ofrene aldri mulighet til å vitne, og det ender gjerne med at ofrene sendes ut av landet, selv om de har gjort alt de kan for å følge myndighetenes råd.

Les også:

Gravid menneskehandeloffer sendes til Nigeria

«Maria» ble tvunget til å selge sex i Norge

«Maria» ble tvunget til å selge sex i Norge. Nå skal hun sendes tilbake til Nigeria.

Foto: Inger Marie Norstrøm / NRK

Et sted i Norge lever en 22-åring i skjul fra bakmannen som tvang henne til å prostituere seg. Da hun til slutt turte å anmelde ham til politiet, trodde hun at hun var trygg i Norge.

Men saken ble henlagt, og dermed mistet Maria retten til opphold her i landet. Nå skal hun og barnet hun bærer i magen sendes tilbake til hjemlandet Nigeria.

– Hvis jeg blir sendt tilbake kommer bakmannen til å finne meg og tvinge meg tilbake til prostitusjon, fordi han hevder at jeg skylder ham penger. Det er som om han eier meg, sier Maria.

Håper på lovendring før sommeren 2016

Kvinner som Maria bør få beskyttelse uavhengig av om politiet åpner straffesak mot bakmennene, mener Krfs justispolitiske talsmann.

– Forhåpentligvis kan regjeringen komme med et lovforslag i løpet av våren, så det kan vedtas før sommeren, sier Ropstad.

For Maria kommer endringen uansett for sent. Om kort tid settes den gravide kvinnen på et fly tilbake til Nigeria.

– Jeg vil ikke tilbake fordi jeg er redd, sier det 22-år gamle menneskehandelofferet Maria.

Afrikanske kvinner blir grovt utnyttet som sex-slaver i Europa. Da Yasmin meldte seg for norsk politi, var hun 27 år, analfabet og så syk at hun neppe noen gang kunne få en normal jobb. Hun flyktet fra en mann som har traffikert henne Europa rundt som sex-slave. Norske politikere lover at de som våger å vitne om sine bakmenn skal få beskyttelse, men Yasmins framtid er like usikker nå som da hun var tvunget til å leve som prostituert.

Se Brennpunkt-dokumentaren «Fortell og forsvinn».