Hopp til innhold

Nordmann koordinerer fremmedkrigere i Irak

Norske Hosheng Kerkuki organiserer fremmedkrigere til kamp mot IS i Irak. De siste månedene har han tatt imot menn fra Sverige, USA, Frankrike og Canada.

Hosheng Kerkuki sammen med andre fremmedkrigere

Hosheng Kerkuki (t.h.), som Brennpunkt fulgte i en måned ved fronten, har nå blant annet fått selskap av Chris (f.v.) og Arnold fra USA og Christian fra Sverige.

Foto: Privat

Kerkuki kjemper utenfor byen Kirkuk i Nord-Irak. Norskkurderen er en del av den kurdiske hæren, den såkalt peshmergaen.

I høst har Kerkuki fått utvidet ansvar: Siden han i motsetning til de lokale peshmergaene, snakker godt engelsk, er han blitt satt til å organisere frivillige utlendinger som kommer til dette området for å kjempe mot IS.

På telefon fra Irak forteller han at han akkurat nå har sju utlendinger med seg i felt.

– Det er fire amerikanere, en svenske, en franskmann og en canadier, sier Kerkuki.

Han har tidligere frarådet nordmenn som ikke har kunnskap om de lokale forholdene, om å slutte seg til krigen. Men han understreker at alle de utenlandske medsoldatene som han nå koordinerer, har spesielle ferdigheter som hæren nyter godt av.

– En av dem har tidligere vært soldat i Afghanistan, og en av de andre er skarpskytter. Hvis det kommer noen som vi ikke har bruk for, kan jeg bare sende dem vekk, sier Kerkuki.

Sist torsdag skulle enda en franskmann ha sluttet seg til dem. Men Kerkuki forteller at franskmannen ble stoppet på flyplassen i hjemlandet og fratatt passet.

Ikke ulovlig

Det er per i dag ikke ulovlig for norske statsborgere å kjempe på kurdisk side i Irak og Syria.

Men Politiets sikkerhetstjeneste (PST) advarer sterkt mot det.

Trond Hugubakken

Trond Hugubakken i PST sier at personer som deltar i væpnede konflikter fort kan komme til å begå lovbrudd selv om de ikke er tilknyttet til terrorlistede organisasjoner.

Foto: Thomas Fredriksen / SIOST/PST

Nordmenn som reiser til krigen på egen hånd, kan fort gjøre seg skyldig i straffbare handlinger, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken. De kan ifølge ham komme til å utføre handlinger som etter norsk lov defineres som drap, overgrep eller terrorisme, og da kan de straffes i Norge.

I april viste NRK Brennpunkt dokumentaren «Fra Veitvet til IS-fronten» der vi følger Hosheng Kerkuki tett i en måned i krigen.

Tirsdag 3. november sendte Brennpunkt filmen «Min sønn, fremmedkrigeren» der vi møter nordmenn som har mistet sine sønner etter at de sluttet seg til IS.

Vurderer utvidet forbud

Ifølge norsk lov er det forbudt å slutte seg til definerte terrororganisasjoner som den såkalte islamske staten IS i Irak og Syria og Al-Shabaab i Somalia.

Norske myndigheter vurderer om forbudet også skal utvides til andre væpnede grupperinger.

I Australia risikerer alle som reiser for å kjempe i Irak og Syria å bli straffeforfulgt, uavhengig av hvilken side de kjemper på.

En del av fremmedkrigerne slutter seg til den omstridte PKK-geriljaen. Denne organisasjonen er terrorlistet av EU, og det er derfor forbudt for borgere fra EU-land å kjempe med dem.

Brennpunkt har også fulgt PKK i kamp i Irak i en egen kortdokumentar.

Hosheng Kerkuki foran kurdisk flagg ved fronten

Hosheng Kerkuki som er oppvokst i Norge og er norsk statsborger, er blitt utvist fra Tyrkia etter at han sto frem på TV.

Foto: Anders Sømme Hammer

Utvist fra Tyrkia

I sommer var Kerkuki på ferie i Norge. Han bestemte seg for å kjøre tilbake til Irak for å kunne bruke bilen der. Men forteller at da han kom til den tyrkiske grensen, ble han stoppet og fikk beskjed om at han er utvist fra landet til evig tid.

Han ble ikke gitt noen nærmere forklaring på utvisningen, men er sikker på at det skyldes at han har stått frem og vist hvordan han kjemper med kurderne.

Myndighetene har et spent forhold til den kurdiske minoriteten i Tyrkia. Krigen mellom tyrkiske myndigheter og PKK-geriljaen har kostet over 40.000 mennesker livet, og i sommer blusset den opp igjen.

Siste: Angrep tett på

Minst 10 peshmergasoldater og en politimann ble tirsdag denne uka drept i byen som ligger nærmest fronten der Kerkuki er utplassert.

Det som antas å ha vært IS-opprørere gikk til angrep med selvmordsbombere, granater og geværer mot en kontrollpost, en politistasjon og en annen offentlig bygning i den lille byen Dubiz.

Natten før NRK snakker med ham har Kerkuki vært med på å rydde og plukke opp delene av medsoldatene. Han forteller at soldatene i dag tidlig oppdaget at det var gjemt bomber på den lokale kirkegården som var ment å ramme begravelsesfølget.