Hopp til innhold

Mannen med gudestemmen

Når verdens største operahus trenger en til rollen som guden over alle guder ringer de gjerne norske Terje Stensvold.

– Terje er et fenomen, mener tidligere operasjef Bjørn Simensen.

Terje Stensvold som Wotan

Terje Stensvold som Wotan i Wagners 'Der Ring des Nibelungen' på Den finske nasjonalopera i Helsinki, en rolle han har spilt flere ganger.

Foto: Heikki Tuuli/the Finnish National Opera

På operaplassen i Milano roper folk "maestro" til Terje Stensvold. Han må skrive autografer etter nok en bejublet forestilling på det kjente operahuset La Scala.

– Det er ikke så ofte jeg blir gjenkjent i Oslo. Men det hender ellers, forteller Terje.

Hør radiodokumentaren: "Terje- guden over alle guder"

Tidligere sjef for Den Norske Opera, Bjørn Simensen mener Terje Stensvold har hatt en eventyrlig karriere:

– Siden operainteressen ikke er så stor i Norge er det få som vet hvor betydelig posisjon Stensvold har, forklarer Simensen. – Faktisk er han en av de 2-3 mest etterspurte dramatiske barytonene i verden!

Stensvold ventet lenge på suksessen. Først som pensjonist fant han sin store stemme.

I en alder av 70 år står han på de største operascenene i verden.

– Terje er en inspirasjon og et forbilde, sier Eli Kristin Hanssveen, operasangeren som også er kjent fra NRK-programmet Stjernekamp. – Jeg vil gjerne fortsatt holde på når jeg er 70. Terje har vist at det til og med er mulig å oppnå internasjonal suksess etter vår egentlige pensjonsalder. Det er imponerende!

Eli Kristin Hanssveen

- Terje har aldri mistet gleden ved å synge, sier operasanger Eli Kristin Hanssveen.

Foto: Jörg Wiesner

Middels potet


I mange år var Terje Stensvold en litt anonym sanger på Den Norske Opera i Oslo. Han var en potet som ble satt til mange ulike roller. Røveren Kasper i Torbjørn Egners "Folk og røvere i Kardemomme by" var den karakteren Stensvold spilte flest ganger. Da han nærmet seg normal operapensjonsalder på 52 år var han en nokså frustrert sanger. Han følte det aldri hadde blitt det helt store. Han hadde vært for forsiktig og selvtilliten og scenenervene var ikke de beste.

– Jeg fant ut at jeg hadde sunget alt for lite og bestemte meg for å øve 5 ganger så mye, forklarer Stensvold.

Sen blomstring

I løpet av en kort periode med intensiv øving løsnet det nokså brått for Stensvold.

Med ny selvtillit og en kraftfull stemme som egnet seg for de krevende rollene som såkalt heltebaryton, tok karrieren av.

– Det var nok både en lykke og ulykke for Stensvold at han var så allsidig. Han ble brukt som allrounder og fant jo sent sin rette hylle i sangerfaget, mener Simensen.

Stensvolds karriere er oppsiktsvekkende. Han nærmer seg Placido Domingo når det gjelder å beholde stemmeprakten i så voksen alder.

Bjørn Simensen
Bjørn Simensen

Tidligere operasjef Bjørn Simensen mener Terje Stensvold er et fenomen.

Foto: NRK

– Vi kan ikke la en slik stemme gå!


Etter suksess med sin nye stemmeprakt dukket tilbudene raskt opp fra utlandet. Operaen i Frankfurt fikk fløyet Terje Stensvold ned og lå langfalte for den nye voksne barytonrøsten fra nord.

– Ikke gå, sa de. Fortell oss hva du har lyst å synge! Det føltes helt eventyrlig, forteller Stensvold.

Takker farvel etter stor karriere


De siste 15 årene har Terje Stensvold hatt hovedroller på alle de store operahusene i verden. Han er en av relativt få som har stemme til de krevende heltebarytonrollene i verkene av Richard Wagner. Spesialiteten har blitt rollen som Wotan, guden over guder, i Nibelungringen. Våren 2014 takker Stensvold farvel til publikum i Oslo med forestillingen "Den flygende hollender".

– Jeg er egentlig glad karrieren løsnet sent. Jeg var mye hjemme da barna var små. Og nå er tiden inne for å fokusere på barnebarna, sier Stensvold.