Hopp til innhold

Korrupsjonssiktet må rive hus

En av de siktede utbyggerne i den store korrupsjonssaken i Drammen kan forberede seg på å måtte rive et treetasjes hus.

Nabohuset

Kvinnen som er nabo til det tre etasjer høye huset som nå etterforskes i korrupsjonssaken krever at det rives. Nå får hun støtte i kommunen.

Foto: Kjetil Solhøi / NRK

– Det skal ikke være lettere å få tilgivelse enn tillatelse. Det betyr at her må det rives, sier byplansjef i Drammen, Hilde Haslum.

Det er nå gått en måned siden en kvinnelig overarkitekt i Drammen kommune ble varetektsfengslet, siktet for grov korrupsjon. En uke senere ble en av hennes mannlige kollegaer i kommunens byggesaksavdeling også varetektsfengslet, siktet for det samme.

Begge skal ha samarbeidet om å gi utbyggere i Drammen byggetillatelser de ellers ikke vil ha fått. Som motytelse skal de to ha fått til sammen over én million kroner over en toårsperiode.

NETTDOKUMENTAR: Feller og videobriller: Historien om etterforskningen

Korrupsjonsssaken i Drammen - eiendommer

– Skal ikke lønne seg å jukse

Fem utbyggere i Drammen er så langt siktet i saken. Dette tallet vil trolig øke etter som politiet kaller inn til sammen 20 tiltakshavere til avhør. I tillegg til straffereaksjoner fra påtalemyndigheten, kan de også vente seg pålegg fra kommunen om å rydde opp i ulovlige byggeforhold.

– Det er viktig å synliggjøre at det ikke skal lønne seg å jukse, sier byplansjefen i Drammen, Hilde Haslum.

– Det verste som kunne skje

Haslum er en av noen ytterst få som har kjent saken fra starten og som har samarbeidet med politiet for å få fram mest mulig informasjon om korrupsjonen i byggesaksavdelingen.

– Dette er det verste som kunne skje. Det eneste som ville vært verre, var hvis noen hadde brent inne i de ulovlig oppførte bygningene, sier hun til NRK, og understreker:

– Det som er godkjent som ikke skulle vært godkjent, og det som er bygget som ikke skulle vært bygget, det må rettes.

– Det betyr rivning

Det er 30 byggesaker som nå etterforskes av Økoteamet ved politidistrikt Sør-Øst i Drammen. En av sakene som har fanget betydelig oppmerksomhet både hos politiet og hos kommunen, er oppføringen av et treetasjes hus i en hage hvor det er svært tett bebyggelse.

Huset ligger i området Austad/Fjell i Drammen. Så mange som 11 av de 30 eiendommene som nå etterforskes, ligger i dette området.

Byplansjefen er nå tydelig på at akkurat denne eiendommen ikke kan bli stående. Bygget er godkjent av den kvinnelige arkitekten som er siktet for grov korrupsjon. Hun skal ha mottatt til sammen 90.000 kroner fra denne utbyggeren.

– Når noen har fått en urettmessig godkjenning til å gjøre noe som strider mot alt vi har av regler og forskrifter, så bør det nok absolutt bety rivning.

– Og i dette tilfellet betyr det?

– Det betyr nok rivning.

Nabohus 2

Huset som nå kreves revet, ruver i terrenget. Det inneholder en rekke utleieleiligheter.

Foto: Kjetil Solhøi / NRK

Mistet utsikten

Byplansjefen får støtte fra den nærmeste naboen til det treetasjes store bygget. Hun er en eldre dame som er alvorlig syk. Datteren forklarer at en av de få tingene moren hennes ønsker i livet, er å få tilbake utsikten.

– Vi hadde kjempefin utsikt. Nå ser vi bare halvparten av det vi gjorde før, sier datteren.

Hun står på verandaen og viser NRK hvordan det ulovlig oppførte bygget sperrer for utsynet.

– Jeg vil at det huset skal rives. Så fort som mulig, sier datteren, og peker mot den nesten innflyttingsklare bygningen hvor det er planlagt flere utleieleiligheter.

Les også: Historien om den utradisjonelle etterforskningen

Ikke tatt til følge

Det er flere andre naboer som også har klaget på bygget. Enkelte av dem har gjort det skriftlig til kommunen. En av naboene skrev følgende til kommunen i fjor høst:

«Fire meter fra grensen er det oppført et treetasjes hus med vinduer på hele fasaden som gir innsyn i hele hagen min. Videre er huset av en slik høyde at det vil ta kveldssolen i både vår- og høsthalvåret (..) Saken haster da tredje etasje nå er under oppføring».

Men klagene ble ikke blitt tatt til følge av den nå korrupsjonssiktede kvinnelige overarkitekten.

Mannen som står bak utbyggingen ønsker ikke å kommentere nabobråket. Advokaten hans, Christer Almqvist, sier at mannen forstår sakens alvor og at han er innstilt på å samarbeide med politiet.