Hopp til innhold

Farlig hundeflått i barnas bamser

I Sverige overvintrer nå en ny type flått - innendørs. Og den kan spre et titalls ulike infeksjoner.

Bamse

En svensk familie hadde etter hvert flått krypende overalt i huset sitt, blant annet i barnas bamser.

Foto: ScanStockPhoto

brun hundeflått

Brun hundeflått kalles også husflått og kan formere seg og overvintre innendørs. En voksen befruktet hunn kan legge hele 4000 egg. Med den følger faren for 10-15 ulike infeksjoner, blant annet malarialiknende babesia canis.

Foto: SVA

– Den satt i gardiner, i tepper - til og med i barnas bamser! sier parasittolog Ulrika Forshell til NRK.no.

Hun jobber i det svenske veterinærinstituttet og publiserer snart en artikkel i Svensk veterinärtidning om familien som opplevde tidenes flåttmareritt.

Krydde av flått

– I over ett år slet de med å bli kvitt flåtten av typen brun hundeflått, som hadde tatt bolig i huset deres. Den formerte seg og fantes etter hvert over alt, sier Forshell.

En voksen befruktet hunn av denne typen, som også kalles husflått, kan legge hele 4000 egg.

Den kan sette seg på mennesker og katter dersom den ikke finner hundeblod og sprer rundt 10-15 ulike infeksjoner, som malaria-liknende babesia canis.

Brun hundeflått er ennå ikke etablert i Skandinavia, fordi det er for kaldt ute på vinteren, men den overvintrer stadig oftere innendørs i nabolandet vårt.

Tyske veterinærmyndigheter har nylig undersøkt prøver av over 100 hunder som kom fra Romania. Det vanligste funnet var nettopp babesia canis.

Har du adoptert hund fra utlandet, og vil fortelle din historie? Ta kontakt med våre journalister.

Måtte leve isolert

Flåtten fulgte antakelig med bagasjen til familien, som nylig hadde feriert i både Florida og Thailand, der brun hundeflått er veletablert.

– De er veldig glade i hunder, og koste med gatehunder i Thailand, sier Ulrika Forshell.

Hjemme hadde familien fire hunder, så det fantes nok av hundeblod å forsyne seg av.

– Disse stakkars menneskene kunne ikke reise bort, for hundene kunne ikke plasseres noe sted, og de kunne ikke ha besøk av andre, med eller uten dyr, av frykt for at flåtten skulle spres til andre hjem. De måtte leve et isolert liv, forteller hun.

Et saneringsfirma klarte til slutt å gjøre ende på marerittet, men det var en dyrekjøpt erfaring, som også norske hundeglade mennesker bør ha i bakhodet når de er på reise - eller importerer hunder fra andre land.

Støvsugde hver tredje time

Også her i landet oppdages iblant flått vinterstid. Den kommer med hunder og andre dyr som har vært i utlandet eller som importeres til landet.

På Facebook finner vi blant annet historien til en som adopterte hund fra Romania - og fant flått krypende i familiens skinnstol.

– Jeg bad om at alle mulige kurer og tester skulle være tatt, mer enn det som er påkrevd, blant annet behandling med flåttmidler. Likevel kom den med flått, sier kvinnen, som ønsker å være anonym.

Fikk sovetabletter

Hun adopterte to hunder fra to forskjellige sheltere i Romania. Med den ene var alt i orden; den andre hadde flått på seg - og var ikke godt sosialisert.

– Jeg ble hysterisk da jeg leste om hva slags flått det kunne være; jeg brant masse ting og støvsugde hver tredje time i fjorten dager. Fortsatt bruker jeg spray og pulver i huset - og jeg har faktisk måttet få sovetabletter for jeg ble så urolig av det der, sier hun.

Kvinnen har heldigvis sluppet å finne flere flått i huset, og hun har ikke fått svar fra veterinæren på om det faktisk var brun hundeflått.

Utrivelig - og farlig

– Når det kommer flått hit vinterstid, er det en flåttart vi antakelig ikke har her i Norge, sier Marit Forbord, grenseveterinær i Mattilsynet på Gardermoen til NRK.no.

– En ting er at det er utrolig utrivelig om flått etablerer seg inne i huset ditt, en annen ting er at den også kan ha med seg flåttbårne sykdommer, sier hun.

– Jeg har fått det litt på avstand nå, men jeg har aldri angret så mye på noe i hele mitt liv. Og så føler man seg så dum! Jeg satt jo der og gråt når jeg så på bildene av de stakkars hundene, og så drar man inn sånne ting til Norge. Det er til å dø av, sier kvinnen som adopterte hunden med flåtten.

– Sjekk hud og hårlag

– De som har med seg hunden sin utenlands må sjekke hud og hårlag for flått en gang om dagen, og det er et godt råd med bruk av flåttmiddel, selv om dette ikke er påbudt, sier Arve Lund ved norsk veterinærinstitutt.

– Og de som tar inn hunder må være ekstra oppmerksomme; vi kan i tillegg til flått få inn parasitterog ulike mikrober som kan forårsake sykdommer vi ikke har her ennå.

Les også: Advarer mot dødelig hundesmitte