Jump to content


Photo

Melodi Grand Prix 1977: Andre Sjansen


 • Please log in to reply
29 replies to this topic

#1 KingCreole

KingCreole

  Fast bruker

 • Registrert bruker
 • 8,477 posts
 • Gender:Male

Posted 28 April 2012 - 07:32 PM

Marienlyst, 19.februar 1977.

Programleder: Vidar Lønn-Arnesen.
Orkesterleder: Carsten Klouman.

Etter fjorårets internasjonale nederlag ville NRK prøve ut en ny måte å velge ut finalistene på. De som ønsket å sende inn bidrag måtte sende dem til deres utvalgte distriktskontor. Rundt 350 bidrag ble innsendt fra hele landet tilsammen, hvor av 200 fra Østlandet.
Landet ble delt inn i fem regioner hvor lokale juryer valgte ut fire semifinalister. Østlandet valgte ut seks semifinalister siden de fikk sende to bidrag til finalen. 22 semifinalister ble presentert i fem distriktssendinger på radio, hvor lytterne kunne stemme på sin favoritt ved å sende inn postkort.

Nord-Norges semifinalebidrag ble fremført av Turid Pedersen og Kirsten Lyngdal. Tromsø-jenta Pedersen, som fremførte vinnerbidraget, ble et par år senere vokalist i Nøkken. Bidraget var skrevet av Axel Gran, som fremførte den selv i finalen. Gran, som hadde bakgrunn fra gospelkor, hadde flyttet fra Østlandet til Senja, hvor han var brukskunstner og musikklærer. Året før ga han ut sitt eneste album Halvvegs Uten Navn (1976), som omhandlet homofili. Han var åpen homofil og hadde planlagt å fremføre en alternativ versjon av sitt bidrag, men skrinlagt da det ikke ble direktesending. Singelen fra finalen ble utgitt i et opplag på rundt 30 eksemplarer. Gran fortsatte med å være en del av den nord-norske musikkscenen på 70- og 80-tallet, gjennom grupper som Hedlys Bryllup, Nytt Blod og Adams Fall.
En annen av låtskriverne i denne semifinalen var Jarle Okstad, som hadde sin bakgrunn fra 60-talls gruppa Shamrocks.

Alle Midt-Norges semifinalebidrag ble fremført av en gruppe studiomusikere under navnet «Supergruppa». Etter denne semifinalen ble det avslørt at Dag Nordtømme, som hadde skrevet to av bidragene, hadde delt ut ferdigfrankerte postkort med tittelen på ett av sine bidrag. Jukseforsøket ble imidlertid stoppet da distriktskontoret reagerte med å be lytterne kun å skrive nummeret på bidraget de stemte på. Nordtømme, som likevel vant denne semifinalen, hadde skrevet vinnerbidraget sammen med Zodaz-vokalisten Svein Strugstad; som på 80-tallet ble frontfigur i Four Jets. Anita Skorgan, som hadde deltatt året før, fremførte bidraget i finalen.
De to andre bidragene var skrevet av henholdsvis gitaristen Gunnar Andreas Berg, som året etter ble en del av Sambandet, og Shadowsband-gitaristen Eirik Lie, som hadde bakgrunn fra storbandet Bodega Band og Naboens Rockeband. Berg samarbeidet nylig med Haddy N´Jie, som var programleder for den internasjonale finalen i 2010.

Vestlandets semifinalevinner, Rune Larsen, vant knepent, bare seks poeng foran Brødrene Thue. De fremførte også bidraget som havnet på tredjeplass, skrevet av den bergenske trubaduren Johannes Kleppevik. Han var foregangsmann for den vestnorske kystkulturen, og samarbeidet med faren til Claudia Scott, Clive, på 70-tallet.
Ellen M. Johansen fremførte det siste bidraget, skrevet av Bernt Erik Tylden. Han hadde vært med på å skrive finalebidraget til Gro Anita Schønn fire år tidligere.

Låtskriverne til de to dårligst plasserte bidragene i Sørlandets semifinale, fremført av Magne Høyland, er ikke kjent. Høyland hadde bakgrunn fra progrockgruppa Barock, og ble senere frontfigur i Asfalt. 13 år senere fikk han delta i finalen.
Hans Petter Hansen, som var en av finalistene året før, fremførte de to andre bidragene. Han ble erstattet av Dag Spantell, som også hadde deltatt tidligere, i finalen. Høyland og Hansen medvirket nylig i spillefilmen Jernanger (2009).

Lytterne i Østlandets semifinale ble bedt om å stemme på to bidrag. De to som gikk til finalen fikk rundt halvparten av stemmene. Kirsti Sparboe og Nora Brockstedt fremførte begge sitt 11.bidrag, og deltok for siste gang. 54-årige Brockstedt var også den eldste artisten som hadde deltatt, en rekord som holdt seg inntil Jahn Teigen deltok for siste gang i 2005.
Den tidligere vinneren, Jazzpianisten Kåre Grøttum, og barnebokforfatteren Bjørn Rønnningen sto bak Østlandets vinnerbidrag, fremført av Benny Borg. Grøttum var også kjent som programleder for NRK, og som komponist hadde han bl.a Tannpussevise (1968) på merittlisten.
Medforfatter Rønningen markerte seg med seriene om Fru Pigalopp og Klabb & Babb. Senere skulle han stå bak adventserien Jul I Skomakergata (1979). Odd Børre, som deltok for siste gang, fremførte bidraget i finalen.
To duetter, fremført av Kirsti Sparboe og Benny Borg, var med i denne semifinalen. Den som ikke gikk til finalen var skrevet av fjorårets vinnere; Jazztrombonisten Frode Thingnæs og Bendik Singers' Philip Kruse. De sto også bak vinneren i 1974.
Kristian Lindeman bidro med en melodi skrevet sammen med Jan Eggum. Lindeman, kjent som programleder for NRK Radios Norsktoppen i en årrekke, hadde gitt Eggum platekontrakt et par år tidligere. Eggum deltok selv som artist 11 år senere.

6 bidrag ble kvalifisert for finalen, det samme antallet som var representert i den første nasjonale utvelgelsen (1960). Finalen ble bedømt av seks distriktsjuryer fra Tromsø, Trondheim, Bergen, Kristiansand, Lillehammer og Oslo. Hver jury hadde 11 medlemmer som kunne fordele fem stemmer hver, men som ikke kunne stemme på bidraget fra sitt distrikt. Siden Østlandet var representert med to bidrag, ble det opprettet en jury på Lillehammer som hjemmejury for landsdelens 2.plass.

Den nord-norske juryen hadde sine stemmer jevnt fordelt mellom fire bidrag, mens den midt-norske juryen, som ikke kunne stemme på vinneren, hadde Sparboe/Borg som sin ener. Den vestlandske juryen hadde Axel Gran som soleklar ener, mens Oslo-juryen hadde Rune Larsen som sin favoritt. Det var de sørlandske og østlandske juryene som avgjorde finalen, med et stort flertall for Anita Skorgan. Hun vant med en margin på 32 poeng. Bidraget hennes lå på VG-lista i hele 15 uker.


Semifinale Nord-Norge (Finnmark, Troms & Nordland):

1 Ikke Mitt Bord (Axel Gran)
2 Tvilen Er Vårt Liv (Kjell Pettersen)
3 Luta Lei (Jarle Okstad)
4 Ro i Motvind (Axel Gran)

Semifinale Midt-Norge (Trøndelag & Møre og Romsdal):

1 Casanova (Svein Strugstad/Dag Nordtømme)
2 Salomo (Gunnar Andreas Berg)
3 Du Var Alene (Svein Strugstad/Dag Nordtømme)
4 Hva Nå? (Eirik Lie)

Semifinale Vestlandet (Sogn og Fjordane & Hordaland):

1 Robåt-Rock (Nils Abrahamsen/Jon Steffensen/Øyvind Pedersen)
2 Tidig (Ove Thue)
3 Vi Trenger Kjærlighet På Jord (Johannes Kleppevik)
4 For Seint? (Bernt Erik Tylden)

Semifinale Sørlandet (Rogaland & Agder):

1 Jonathan (Erik Jarlsby/Torkjell Rygnestad)
2 Går Her Og Håper (Lars Chr. Sande)
3 Storbyjungel (?)
4 Mellomspill i Regn (?)

Semifinale Østlandet (Hedmark, Oppland, Buskerud, Akershus, Telemark, Vestfold & Østfold):

1 Make Love Not War (Kåre Grøttum/Bjørn Rønningen)
2 Sang (Mette Hurlen)
3 Poker (Frode Thingnæs/Philip Kruse)
4 Det Er Hans Land (Kristian Lindeman/Jan Eggum)
5 Mærra Hass Ka'l (Helge Stenersen)
6 Springaren (Petter Hurlen)


Da kun 6 bidrag ble kvalifisert for finalen må man legge sine fire laveste poeng på liksombidragene 'Fire Poeng - 4 Poeng', 'Tre Poeng - 3 Poeng', 'To Poeng - 2 Poeng' og 'Ett Poeng - 1 Poeng'.

Stem HER


Vinneren


Rune Larsen - Robåt Rock

Dag Spantell - Jonathan

Odd Børre - Make Love Not War

Anita Skorgan - Casanova

Axel Gran - Ikke Mitt Bord

Kirsti Sparboe & Benny Borg - Sang

Edited by KingCreole, 28 April 2012 - 07:34 PM.


#2 KingCreole

KingCreole

  Fast bruker

 • Registrert bruker
 • 8,477 posts
 • Gender:Male

Posted 29 April 2012 - 10:09 AM

Hadde antallet finalister vært doblet, slik som for seks år siden (1971), ville det vært plass til artister som Turid Pedersen, Hans Petter Hansen og Brødrene Thue. Hvem som ville fremført 3. og 4.plassen fra Østlandet kan man jo spekulere i. Hadde Jan Eggum stilt opp selv, slik som Gran gjorde? Kanskje en duett mellom Anne-Karine Strøm, eller Anne Lise Gjøstøl (som var en del av koret), og Philip Kruse (Halve Bendik Singers) ville vært aktuelt?

Og når det gjelder denne Supergruppa, kunne det ha vært Åge Aleksandersens Sambandet?

#3 ronnygb

ronnygb

  Fast bruker

 • Registrert bruker
 • 985 posts
 • Gender:Male
 • Location:Oppland

Posted 29 April 2012 - 08:26 PM

Interessant å lese faktaene du kommer med

#4 KingCreole

KingCreole

  Fast bruker

 • Registrert bruker
 • 8,477 posts
 • Gender:Male

Posted 05 May 2012 - 08:48 AM

Kirsti Sparboe har 11 fremførelser i finaler, i tillegg til to semifinale-bidrag.
Nora Brockstedt har 9 fremførelser i finaler, i tillegg til to semifinale-bidrag.
Bare Tor Endresen (11), Inger Lise Rypdal (13) og Jahn Teigen (17) kommer opp mot disse to.


KIRSTI SPARBOE:

01 Karusell (Lite Orkester) (1965)
02 Karusell (Stort Orkester) (1965)
03 Gi Meg Fri (1966)
04 Lørdagstripp (1966)
05 Dukkemann (1967)
06 Stress (1968)
07 Jeg Har Aldri Vært Så Glad i Noen Som Deg (1968)
08 Oj Oj Oj Så Glad Jeg Skal Bli (1969)
09 Lillebror (1972)
10 Yo-Yo (1974)
11 Sang (1977)

12 Poker (1977) [Semifinale]
13 Det Er Hans Land (1977) [Semifinale]


NORA BROCKSTEDT:

01 Voi Voi (1960)
02 Sommer i Palma (1961)
03 Snu Deg Om (1961)
04 Solhverv (1963)
05 Drømmekjolen (1963)
06 Med Lokk Og Lur (1965)
07 Bare Det Aller Aller Beste (1965)
08 Nordlys (1968)
09 Nyskjerrig-Per (1968)

10 Mærra Hass Ka'l (1977) [Semifinale]
11 Springaren (1977) [Semifinale]#5 Diskus

Diskus

  Fast bruker

 • Registrert bruker
 • 7,112 posts
 • Gender:Male
 • Interests:MUSIKK!!! Mest av alt....og mer!

Posted 05 May 2012 - 03:55 PM

Har nå gjort min (NRK-forum)borgerplikt.

#6 KingCreole

KingCreole

  Fast bruker

 • Registrert bruker
 • 8,477 posts
 • Gender:Male

Posted 06 May 2012 - 08:26 AM

Sitat(Diskus @ 05.05.12 - 15:55) <{POST_SNAPBACK}>
Har nå gjort min (NRK-forum)borgerplikt.

Godt. Det er ikke mange av dem.

#7 scala

scala

  Fast bruker

 • Registrert bruker
 • 1,427 posts
 • Gender:Male
 • Location:Oslo
 • Interests:Fotball, musikk, bl.a. Melodi Grand Prix/Eurovision Song Contest, sykling, sport generelt, film

Posted 06 May 2012 - 01:30 PM

Har avgitt mine stemmer.

#8 Miss Daisy

Miss Daisy

  Fast bruker

 • Registrert bruker
 • 861 posts
 • Gender:Female

Posted 06 May 2012 - 01:51 PM

Sitat(KingCreole @ 29.04.12 - 10:09) <{POST_SNAPBACK}>
...og Brødrene Thue.


Familie, JThue?

#9 KingCreole

KingCreole

  Fast bruker

 • Registrert bruker
 • 8,477 posts
 • Gender:Male

Posted 08 May 2012 - 07:48 AM

7 stykk har stemt her. Det kan man ikke være bekjent av. Fortsett og stem folkens! smile.gif

#10 KingCreole

KingCreole

  Fast bruker

 • Registrert bruker
 • 8,477 posts
 • Gender:Male

Posted 08 May 2012 - 12:23 PM

Tummiweb har tydeligvis problemer igjen så jeg vet ikke om det er mulig å få stemt.

An error occurred. Application error. dry.gif


#11 KingCreole

KingCreole

  Fast bruker

 • Registrert bruker
 • 8,477 posts
 • Gender:Male

Posted 12 May 2012 - 10:11 AM

Det er fortsatt mulig å stemme. Så bare fortsett og legge inn stemmer.


#12 KingCreole

KingCreole

  Fast bruker

 • Registrert bruker
 • 8,477 posts
 • Gender:Male

Posted 15 May 2012 - 11:58 PM

Stemmefrist Søndag 20.mai kl.23.

#13 Diskus

Diskus

  Fast bruker

 • Registrert bruker
 • 7,112 posts
 • Gender:Male
 • Interests:MUSIKK!!! Mest av alt....og mer!

Posted 16 May 2012 - 12:03 AM

"Ikke mitt bord" er en kultklassikker hos enkelte grupperinger av GP-fans i Gamle Oslo.

#14 yndlingsdyr

yndlingsdyr

  Fast bruker

 • Registrert bruker
 • 876 posts
 • Gender:Female
 • Location:Akershus/Aust-Agder

Posted 16 May 2012 - 09:20 AM

Sitat(Diskus @ 16.05.12 - 00:03) <{POST_SNAPBACK}>
"Ikke mitt bord" er en kultklassikker hos enkelte grupperinger av GP-fans i Gamle Oslo.


Tooji jobber i denne bydelen. Bli med på å stalke ham opp og be ham lage en danceremix?

#15 Diskus

Diskus

  Fast bruker

 • Registrert bruker
 • 7,112 posts
 • Gender:Male
 • Interests:MUSIKK!!! Mest av alt....og mer!

Posted 16 May 2012 - 11:42 AM

Sitat(yndlingsdyr @ 16.05.12 - 09:20) <{POST_SNAPBACK}>
Tooji jobber i denne bydelen. Bli med på å stalke ham opp og be ham lage en danceremix?Ja...god idé. Denne låten fortjener ny oppmerksomhet.

#16 KingCreole

KingCreole

  Fast bruker

 • Registrert bruker
 • 8,477 posts
 • Gender:Male

Posted 16 May 2012 - 01:15 PM

Sitat(Diskus @ 16.05.12 - 00:03) <{POST_SNAPBACK}>
"Ikke mitt bord" er en kultklassikker hos enkelte grupperinger av GP-fans i Gamle Oslo.

Er det noen som kjenner til hva Axel Gran gjør idag?

#17 KingCreole

KingCreole

  Fast bruker

 • Registrert bruker
 • 8,477 posts
 • Gender:Male

Posted 18 May 2012 - 11:59 AM

.

#18 Diskus

Diskus

  Fast bruker

 • Registrert bruker
 • 7,112 posts
 • Gender:Male
 • Interests:MUSIKK!!! Mest av alt....og mer!

Posted 18 May 2012 - 12:01 PM

Sitat(KingCreole @ 16.05.12 - 13:15) <{POST_SNAPBACK}>
Er det noen som kjenner til hva Axel Gran gjør idag?Hadde han faktisk på Facebook tidligere. Tror ikke han er så aktiv som musiker lengre. Men hvem vet. På 80-tallet var han med i noen lokale rockeband. Adams fall var litt kjent.

#19 KingCreole

KingCreole

  Fast bruker

 • Registrert bruker
 • 8,477 posts
 • Gender:Male

Posted 18 May 2012 - 12:35 PM

Sitat(Diskus @ 18.05.12 - 12:01) <{POST_SNAPBACK}>
Hadde han faktisk på Facebook tidligere. Tror ikke han er så aktiv som musiker lengre. Men hvem vet. På 80-tallet var han med i noen lokale rockeband. Adams fall var litt kjent.

Er det lenge siden? Adams Fall ER lenge siden. smile.gif

#20 Diskus

Diskus

  Fast bruker

 • Registrert bruker
 • 7,112 posts
 • Gender:Male
 • Interests:MUSIKK!!! Mest av alt....og mer!

Posted 18 May 2012 - 12:40 PM

Hadde han på FB i 09 / 10. Snakket litt med ham så vidt. Moro du husket Adams fall. Var vel ikke så kjente? >Et litt sært rockeband på 80-tallet. Låter ikke så kommersielt kanskje.

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users