Hopp til innhold

Yousuf Gilani blir varaordfører i Drammen

Venstres Yousuf Gilani blir ny varaordfører i Drammen, og byen får dermed sin første flerkulturelle kommunetopp.

Yousuf Gilani er en av initiativtakerne til demonstrasjonen.

Yousuf Gilani var en av initiativtakene til demonstrasjonstogene i Oslo i 2014, der flere tusen muslimer demonstrerte mot ISILs terror.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Valglogo

Da valgresultatet forelå, kunne det vanskelig tenkes en annen mulighet enn at Tore Opdal Hansen kom til å fortsette som ordfører. Men denne gangen kunne ikke Høyre klare seg alene, som sist gang da de fikk rent flertall. Det holdt ikke engang å bare få med seg Fremskrittspartiet – det trengtes ytterligere en stemme, enten fra Venstre eller Kristelig Folkeparti.

Mandag kveld kom konklusjonen: De fire partiene Høyre, Venstre, KrF og Fremskrittspartiet har inngått et valgteknisk samarbeid. Tore Opdal Hansen blir som ventet sittende, men overraskende nok var det Venstre som stakk av med varaordførervervet.

Flerkulturell

Dermed kommer den neste varaordføreren i Drammen til å hete Yousuf Gilani, og byen får sin første varaordfører med flerkulturell bakgrunn. Gilanis familie kommer opprinnelig fra Pakistan.

– Det passer Drammen godt å få en flerkulturell varaordfører sier Tore Opdal Hansen som fortsetter som ordfører.

Samarbeidspartiene i Drammen 2015

Samarbeider: fv. Odd Gusrud (KrF) Jon Helgheim (Frp) Yousuf Gilani (V) Tore Opdal Hansen (ordfører H) Johan Baumann (H)

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Fremskrittspartiet takket nei

Selv om ordførerposten nærmest var selvskreven, har det ikke vært sikkert hvem bystyret kommer til å velge til varaordfører når de kommer sammen 6. oktober. Det hadde ikke vært unaturlig om Fremskrittspartiets Jon Helgheim hadde fått denne rollen, men på pressekonferansen mandag kveld kunne forhandlingsleder Johan Baumann forklare hvordan de landet på Yousuf Gilani.

– Det var helt uaktuelt at Høyre skulle gjøre krav på den, og da var det naturlig at Fremskrittspartiet fikk tilbudet. Det var faktisk de som foreslo at vi kunne enes om Yousuf Gilani, og det var akseptabelt for alle parter.

Fremskrittspartiet begrunnet det med at det var viktigere for dem å få tunge politiske verv, enn å få varaordføreren som de mener har en mer symbolsk betydning,

Politisk plattform

De fire partiene har ikke bare inngått et valgteknisk samarbeid de neste fire årene, men de har valgt å gå ett skritt lenger. For første gang i nyere tid har de også utarbeidet en politisk samarbeidsplattform

– Det at vi får en felles plattform gjør at ting blir enklere og mer forutsigbart. Det kommer til å bli veldig bra, sier ordføreren,

Noen vil nok vente at Gilani skal bli en sterk stemme for innvandrergruppene, men han sier selv at han skal representere alle.

– Innvandrergruppene har allerede sterke talerør i bystyret, og jeg kommer til å være opptatt av alle, også innvandrere. Jeg gleder meg til å ta fatt på denne jobben, sier han.