Hopp til innhold

Vil utrydde lakseparasitt fra Drammensvassdraget

Drammensvassdraget skal om få år være fritt for lakseparasitten Gyrodactylus. En arbeidsgruppe ser nå på alternativer til giften Rotenon, som dreper alt liv i elvene.

Laksefiske

Drammenselva regnes for å være én av de beste lakseelvene i Norge. Lakseparasitten Gyrodactylus har i mange år skapt problemer i hele vassdraget. Det vil Miljødirektoratet gjøre noe med.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK


Drammensregionen er den eneste av de 17 regionene som har vært angrepet av lakseparasitten Gyrodactylus salaris, hvor det foreløpig ikke er utarbeidet en bekjempelsesplan. Nå setter Miljødirektoratet ned en ekspertgruppe som skal se på mulighetene for å utrydde parasitten fra Drammenselva.

Genetiker Kjetil Hindar ved NINA

Kjell Hindar ved NINA leder en gruppe som skal finne ut hvilke metoder som er best å bruke for å utrydde lakseparasitten i Drammensvassdraget.

Foto: NRK

Målet er at Drammenselva, Lierelva og Sandeelva skal bli parasittfri om noen år, forteller Kjetil Hindar, ved Norsk institutt for naturforskning.

– Det er vanskelig, men det betyr ikke at det er umulig. Vi har to og et halvt år på oss til å gå gjennom alle muligheter og alternativer for å bli kvitt parasitten i regionen.

Nye metoder gir håp

I de siste årene har det kommet nye bekjempelsesmetoder mot den fryktede lakseparasitten. Det er også tegn på at kjemisk behandling fungerer i stadig større vassdrag. Det er større grunn til optimisme enn for ti år siden, sier Hindar.

Video Rotenonbehandlinga av Vefsna er startet

Giften Rotenon har vært brukt for å drepe lakseparasitten. Problemet er at den også dreper fisken og insektene der. Noe som fører til fiskefrie elver og vann i flere år etter behandlingen.

Foto: Nyhetsspiller

– Nå har det kommet andre gifter som tar livet av lakseparasitten Gyrodactylus salaris, før den faktisk tar livet av laksen. Sammen med måter å kontrollere vannet på, er det flere metoder vi vil vurdere som behandling, sier han.

Laksebestanden går ned med over 80 prosent når vassdrag blir infisert med lakseparasitten. Arbeidsgruppa har fått drøye to år på å finne ut av hvilke av de mange ulike metodene som er best å bruke. Både av økonomiske og økologiske hensyn.