Hopp til innhold

Vil jobbe, men får ikke lov

I dag trer den nye arbeidsmiljøloven i kraft, og man kan jobbe til man er 72. Men ikke alle får to år ekstra i arbeidslivet.

Knut Kristoffersen

VIL JOBBE MER: Knut Kristoffersen vil heller Få flere arbeidsoppgaver enn å slutte å jobbe.

Foto: Nicolai Delebekk / NRK

– Ja, jeg er litt misunnelig, fordi jeg kunne jo tenkt meg å fortsette i jobben et par år til.

Knut Kristoffersen sitter på kontoret sitt i andre etasje på NAV-bygget i Hønefoss. Han er ansvarlig for å kontrollere pengebruken til kontoret og sørge for at økonomien er på stell.

Han blir 69 år den 2. Juli og kunne godt tenke seg å fortsette i arbeidslivet til han er 72.

Vil ikke gro fast i sofaen

– Kona skal jobbe en del år til, og jeg vet ikke hvor god stemning det er for at jeg flytter til Spania alene. I tillegg føler jeg at man lett kan gro fast i sofaen om man pensjonerer seg for tidlig, forteller han.

Den nye arbeidsmiljøloven åpner for at eldre ikke kan bli oppsagt på bakgrunn av alder, før de er 72 år. Men offentlige ansatte faller utenfor. De er nemlig omfattet av Lov om aldersgrense for offentlige tjenestemenn.

– Jobben er et fast holdepunkt for meg. Derfor går jeg heller opp i stilling og arbeidsoppgaver, enn å trappe ned, sier Kristoffersen.

Regjeringen jobber med saken

I dag er en av fem mellom 68 og 72 år i arbeid, men det er bred enighet om at vi må lette trykket på velferdskassen. Et godt virkemiddel kan være å beholde eldre i arbeidslivet lengre.

Arbeids- og sosialdepartementet gir følgende kommentar til NRK:

Dette er regler regjeringen nå ser på, og målet er at også offentlig ansatte som ønsker å jobbe lenger skal få muligheten til dét.

Arbeids- og sosialdepartementet

Flere nyheter fra NRK Buskerud