Hopp til innhold

Vikingfunn i Hokksund

Fant verdifull og svært sjelden irsk kirkekunst i en åker.

Dekorbeslag vikingfunn Hokksund

Dekorbeslag (t.v.) og låsbeslag (t.h.)

Foto: Bjørn Johnsen / Buskerud fylkeskommune

– Nå har vi fått bekreftelse på at funnet utenfor Hokksund sist vår var to helt spesielle gjenstander, sier arkeolog Bernt-Egil Tafjord i Buskerud fylkeskommune.

I åkeren rett utenfor Hokksund var Daniel Ødegård ute med metalldetektor. Der fant han et rektangulært dekorbeslag og et låsbeslag. Begge i en stil kjent fra tidlig kristen kirkekunst fra Irland på 600- og 700-tallet.

– Jeg visste med en gang at dette ikke var noe norsk håndarbeid. Jeg la det ut på en Facebook-gruppe, og fikk til svar at det sannsynligvis var irsk, sier Ødegård til NRK.

Skryter av finneren

– Metallsøkeren som gjorde oppdagelsen gjorde alt riktig når funnet kom for dagen. Funnstedet ble kartfestet med GPS og Buskerud fylkeskommune ble varslet med en gang, sier Tafjord.

Bernt-Egil Tafjord

Arkeolog Bernt-Egil Tafjord håper funnet kan berike det han kaller et «uferdig kapittel» om vikingtidens Eiker.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Han sier det er svært viktig at man følger retningslinjene for metallsøking og at man dokumenterer opplysninger om funnomstendighetene. Ødegård var ikke i tvil om at han skulle varsle om funnet.

– Det er viktig at vi som driver med metallsøk, følger reglene, sier Ødegård.

Flere skatter

Dette er ikke den første skatten som oppdages i områdene rundt Hokksund. «Hoenskatten», 2,5 kg med gullsmykker fra 800-tallet, er nok den mest kjente.

Området var også funnstedet for en glassvase fra det første århundret. Den såkalte «Solbergvasen» er den eneste romerske vasen i kame som er funnet utenfor Romerrikets grenser.

Brikken og beslaget er dekorert med en spesiell emaljeringsteknikk med glassmosaikk.

– Bøker og relikvieskrin ble rikelig pyntet med de vakreste dekorstykker man kunne fremstille. Men som skjebnen ville ha det havnet mye av denne kunsten i Norge bare kort tid etter de ble laget, forklarer Tafjord.

Vikingenes plyndringer gjør at vi i dag finner rester av denne kunsten langs hele norskekysten.

Området fredes

Funnstedet er nå fredet etter Kulturminneloven. Eier og driver, vil sammen med Kulturhistorisk Museum og Buskerud fylkeskommune, følge opp med en sikringsundersøkelse.

– Vi håper at funnet og de videre undersøkelsene kan bidra til å berike et uferdig kapittel om vikingtidens Eiker, avslutter Tafjord.