Hopp til innhold

Verdens eneste vikinghjelm

OSLO (NRK): Verdens eneste intakte vikinghjelm ble funnet i Haugsbygd i Ringerike under 2. verdens krig – bare flaks gjorde at den ikke havnet i tyskernes hender.

Verdens eneste vikinghjelm ble funnet i Haugsbygd i Ringerike under 2. verdens krig – bare flaks gjorde at den ikke havnet i tyskernes hender.

Gjermundbu-hjelmen ble laget sent på 900-tallet. Foto: Anette Skafjeld

– Vi snakker om selveste symbolet på vikingkrigeren, det er han du ser i alle vikingfilmene, sier arkeolog og museumslektor Ellen Marie Næss.

På kulturhistorisk museum i Oslo henger Gjermundbu-hjelmen. Den ble funnet i Haugsbygd på gården Gjermundbu i 1943. En svært innholdsrik mannsgrav viste seg å inneholde verdens eneste intakte vikinghjelm.

– Hjelmen ble laget sent på 900-tallet, og ble begravet litt etter det.

Tilhørte trolig en mektig småkonge

– Den er ganske enkel og minimalistisk. Vikingene hadde ikke horn på hjelmen, de har aldri hatt det, de er bare i veien. Vikingene var fryktelig gode til å slåss, bokstavelig talt. Og da har man ikke noe som stikker ut på hodet.

Gjermundbu-hjelmen

Vikinghjelmen er ganske minimalistisk.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Hvem hjelmen tilhørte vet man ikke med sikkerhet. Men det man tror er at den tilhørte en mektig småkonge eller jarl under vikingtiden. At han hadde bosatt seg i Haugsbygd på gården Gjermundbu, er ikke tilfeldig, mener Ness.

– Derfra ser du utover Ringerike. Det er her han har sittet og kontrollert området. Og det har han gjort med makt. Den makten ser vi av ting han har fått med seg i graven. Han er en grusom kriger. Han har sverd, spyd og denne hjelmen.

Ble funnet av tyskerne

Da hjelmen ble funnet i 1943, var bonden på gården redd for at tyskerne ville få tak i den. Den lå lenge gjemt på låven, men da funnet ble kjent, viste ikke tyskerne noen interesse for det eksklusive vikingfunnet.

Ellen Marie Næss

Arkeolog og museumslektor Ellen Marie Næss synes funnet av Gjermundbu-hjelmen er stort.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Man kan lure på hvorfor tyskerne ikke tok med seg denne til Berlin. De ville jo ellers være veldig interessert i et så flott funn. Men de var nok opptatt av andre ting. I 1943 begynner det tyske rike å rakne, og da hadde de andre ting å bruke ressursene på.

– Hvor stort vil du si at funnet er?

– På storhetsskala fra 1-10, ligger vi godt mellom 10 og 11.