Hopp til innhold

Velforening: – Vi går til retten

Naboer til Sørbråten i Hole går til retten etter at regjeringen har bestemt bygging av minnestedet etter terrorangrepet den 22. juli 2011.

Sørbråten

Slik er det meningen at minnestedet skal se ut. Dette er et illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen. Den svenske kunstneren Jonas Dahlberg står bak kunstverket. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo.

Foto: NRK

Onsdag sa regjeringen ja til det omstridte minnestedet på Sørbråten. Etter planen skal det stå klart i 2017.

Striden rundt minnesmerket har vært betent og langvarig. Særlig blant naboene til Sørbråten har reaksjonene vært kraftige. De ønsker ikke en permanent påminnelse om terrorhandlingene utenfor stuevinduet, og de har jobbet lenge for å få stanset det nasjonale minnestedet etter terroren som rammet Utøya.

Går til retten

Etter at nyheten ble kjent onsdag, er naboene klare på at de vil gå til retten for å prøve å få endret vedtaket.

Maria Holtane-Berge

Maria Holtane-Berge i Utstranda velforening vil plassere minnestedet et annet sted i Hole.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Vi synes det er hårreisende at de prioriterer folk som ikke bor her, framfor oss som bor her og sliter med minner etter 22. juli. Vi har hele tiden vært tydelige på at vi vil gå til rettslige skritt, sier leder i Utstranda velforening, Maria Holtane-Berge.

Hun sier at naboene har forståelse for at det bør komme et minnested i Hole kommune, men at det bør ligge på et helt annet sted.

– Psykososiale forhold blir viktig

Naboene til Sørbråten har engasjert advokat Harald Stabell, som også er soleklar på at striden vil havne i retten.

Harald STabell

Advokat Harald Stabell representerer naboene til det omstridte minnestedet.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Vi har hele tiden sagt at det vil bli rettssak, sier Stabell.

Han sier en rapport utarbeidet av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) vil bli viktig. Den handler om de psykososiale følgene minnesmerket vil få for naboene.

– Naboene har pekt ut et utmerket sted i nærheten. Det tar ikke staten hensyn til. Det blir en rettssak der naboloven står sentralt, opplyser Stabell.

Belastende for kommunen

Heller ikke kommunen hadde Sørbråten som førstevalg, ifølge ordfører Per Berger (H). Han er likevel glad for at det er tatt en beslutning.

– Det har vært en belastende sak også for det politiske miljøet. Vi får se hva som kommer ut av en rettslig oppfølging, men jeg håper det går an å møtes på en god måte i den sammenhengen, sier Berger.

I onsdagens pressekonferanse lovte kommunalminister Jan Tore Sanner at det skal settes inn trafikksikkerhetstiltak og skjerming, og det skal settes opp gatelys langs fylkesveien.

Det setter ordføreren pris på, men naboene mener bedre trafikksikkerhet er et dårlig plaster på såret.

– Vi reagerer kraftig på at de velger å fokusere på trafikksikringstiltak, kontra psykososial helse. Det er det som betyr noe for oss, sier Maria Holtane Berge i velforeningen.