Hopp til innhold

Unge sliter i boligmarkedet

Høye boligpriser og strengere banker gjør at mange unge ikke har råd til å kjøpe seg bolig. Mange ber om hjelp fra kommunen.

Startlån

Det blir stadig vanskeligere for unge å komme inn på boligmarkedet. Margot Telnes, regiondirektør i Husbanken sier at utbetalingene av startlån har økt med 60 prosent siden 2005.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Mangelen på egne oppsparte penger eller foreldre som kan spytte inn en andel, gjør at stadig flere ber om hjelp fra kommunen for å komme seg inn på boligmarkedet.

Bare se, men ikke kjøpe

21 år gamle Ole-Kristian Bersvendsen er i ferd med å begynne på det virkelige voksenlivet.

Elektrikerlærlingen har en uke igjen som lærling, og er klar for å kjøpe sitt eget krypinn. Men foreløpig har han bare råd til å se på boligene som legges ut for salg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Startlån

Ole-Kristian Bersvendsen registrerer at han foreløpig bare kan se, men ikke kjøpe.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

– Det er en aktuell leilighet på Konnerud, men jeg er redd for at prisen går over det jeg har mulighet til å betale. Det har de gjort hittil. De fleste er ganske dyre, og det er mange som er på utkikk. Prisene har steget mye, og da er det ikke lett når en er så ung og ikke har mye egenkaptial, sier Bersvendsen.

Må ha kommunal hjelp

Stadig stigende boligpriser og banker som ikke lenger vil låne ut hele beløpet som boligen koster, gjør at mange førstegangsetablerere i praksis stenges ute fra boligmarkedet.

Det har igjen bidratt til at flere nå søker om hjelp av kommunen for å få boliglån, bekrefter førstekonsulent, Tom Midtskogen i NAV Drammen.

– Etterspørselen er forholdsvis stor. Bare fra torsdag og frem til i dag har jeg fått 13 nye søknader inn på bordet. De siste fem årene har vi økt fra lån på 40 millioner til 80 millioner kroner om budsjett, sier Midtskogen.

Han forteller at det i hovedsak er ungdom som ber om disse lånene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Startlån

Førstekonsulent, Tom Midtskogen i NAV Drammen sier de fleste som ber om hjelp til boliglån er unge mellom 20 og 35 år. De fleste har normal inntekt.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Har normal inntekt

– Dersom vi skal kategorisere ungdommen, er det de mellom 20 og 35 år. Vi har nok en overvekt av innvandrerungdom som kommer og ber om lån, men vi har alt fra 18-åringer til pensjonister, sier Midtskogen.

Ifølge Midtskogen har de fleste en normal inntekt.

Kommunene bevilger de såkalte startlånene på vegne av Husbanken.

Startlån

Fra 2005 til 2010 har utbetalingene av startlån økt med over 60 prosent på landsbasis, forteller Margot Telnes, regiondirektør i Husbanken.

– Det som er viktig er at dette gir muligheten for folk til å kjøpe seg sin egen bolig, og være med på en økonomisk vekst og utvikling som gjør at de ikke havner i en potensiell fattigdom, fordi de ikke er i stand til å eie egen bolig, sier Telnes.

Men selv om Husbanken kan hjelpe deg et stykke på veien, så må du stort sett punge ut sjøl for å bli herre i eget hus.

Flere nyheter fra NRK Buskerud