Hopp til innhold

Uenige om solenergi på nybygg

DRAMMEN (NRK): Kommunaldepartementet mener at kommuner ikke kan pålegge boligutbyggere å legge til rette for solenergi. - Høl i huet, sier Miljøpartiet De Grønne.

Energibygg Drammen

SOLCELLE: For kort tid siden åpnet et kontorbygg dekorert med solceller i Drammen. Nå ønsker politikerne å benytte seg mer av solenergi, men det kan de ikke kreve av utbyggerne, ifølge kommunaldepartementet.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Politikerne i Drammen vedtok i februar at et nytt boligfelt, som er planlagt ved Drammenselva, delvis skal forsynes med solenergi. Det var Miljøpartiet De Grønne som kom med forslaget.

Ståle Sørensen

Ståle Sørensen fra Miljøpartiet De Grønne i området der det er planlagt 200 nye boliger.

Foto: Kim Holtan / NRK

– Vi så det som en mulighet for utbygger. Det er ikke en stor kostnad, men noe som kan gjøre boligene mer attraktive, sier Ståle Sørensen fra Miljøpartiet De Grønne til NRK.

Ifølge nettstedet sysla.no var fagetaten i Drammen usikre på om vedtaket hadde dekning i plan- og bygningsloven og spurte Fylkesmannen i Buskerud om råd. De henvendte seg til kommunal- og regionaldepartementet. Svaret var nei.

Vil ikke kreve solenergi

Ifølge statssekretær Per-Willy Amundsen i kommunal- og regionaldepartementet er det ikke mulig å stille tekniske særkrav til bygg i en reguleringsplan.

Per-Willy Amundsen

Statssekretær Per-Willy Amundsen i kommunal- og regionaldepartementet.

– Vi har noen bestemmelser for hva som kan fastsettes i en reguleringsplan, og så har vi noen generelle krav til fornybar energi, sier Amundsen.

Det er OKK-gruppen som har planer om å bygge 200 boliger på det gamle industriområdet like nord for Drammen camping. Ifølge sysla.no ønsker de ikke å uttale seg om saken.

– Vi anbefaler kommunen å snakke med utbygger. Erfaringen viser at det er den beste fremgangsmåten for å finne frem til gode løsninger, sier Amundsen.

Tar saken til Stortinget

Ståle Sørensen fra Miljøpartiet De Grønne synes det er rart at kommunen ikke kan kreve at en utbygger benytter seg av solenergi. Han mener det er et hull i lovverket.

– Dette er utrolig viktig med tanke på miljø og klima, og en av intensjonene bak lovverket er at vi skal bygge på en måte som er klima- og miljøtilpasset, sier Sørensen.

Han kommer til å ta saken til Stortinget i håp om å få til en lovendring. Enn så lenge er det opp til utbygger å velge energikilde.

Flere nyheter fra NRK Buskerud

Følg sørgegudstjenesten i Torpo kirke her