Hopp til innhold

– Vær ekstra paranoid

Naive nordmenn er vandrende godtebutikker for kriminelle i utlandet, mener forsikringsselskap.

Kallithea, Rhodos

HETT TIPS: Det lønner seg å ha forsikret seg selv skulle det skje at du blir frastjålet eiendelene dine på tur. Men gå nøye gjennom betingelsene før du tegner reiseforsikring, oppfordrer Tryg.

Foto: Per-Olof Lundgren / Ving

Folk mister hemninger når de reiser til utlandet, fordi de vet at de er forsikret.

– Jeg tror at mange går inn i feriemodus, og da glemmer de gjerne at det finnes personer der ute som faktisk har onde hensikter. Spesielt nordmenn er naive og godtroende når de er ute og reiser, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg forsikring til NRK.no.

Les også:

Vi har ofte med oss verdifull elektronikk og andre kostbare gjenstander på tur.

– Mange kriminelle ser på norske turister nærmest som en vandrende godtebutikk. En del av dem tenker nok at her kommer det en nordmann med dyre ting på seg; mobiltelefon, kamera, kanskje penger også. Da blir fristelsen for stor for mang en tyv, sier han.

– Skru opp mistenksomhetsfilteret

Det vil være fruktbart for Ola og Kari Nordmann å la hodet fortsatt «jobbe» litt, selv om man er på ferie.

En hyggelig mann som oppsøker deg på gaten i Barcelona er der sannsynligvis for å bestjele deg

Ole Irgens, Tryg forsikring

– Folk må være forsiktige og litt ekstra paranoide. Skru opp mistenksomhetsfilteret et ekstra hakk. Tenk bare på hva som kan skje, sier han, og fortsetter:

– Kommer det en hyggelig mann mot deg på gaten i Barcelona, er det sannsynligvis for å bestjele deg.

Skal du ut i offentlige rom bør du la være å legge ting lett tilgjengelige, for eksempel er det lurt å ikke la lommebok eller andre verdisaker være i baklommer på buksa eller sekken.

Glemt noe på hotellrommet?

Irgens vil ikke male fanden på veggen, men sier det er grunn til å skjerpe sansene når man krysser landegrensene.

– Uten tilsyn er ting lett tilgjengelig for tyven. Har du ikke oversikt over eiendelene dine vil ikke det bli dekket av forsikringsselskap dersom det da blir stjålet. Det gjelder eksempelvis når man glemmer igjen noe på hotellrommet, som så blir borte. Det regnes da som hittegods, og dekkes ikke av forsikring, sier han.

Ole Irgens

SJEKK: Irgens råder reisende nordmenn til å skaffe seg en omfattende reiseforsikring, men sjekk vilkårene før du inngår avtale.

Foto: DnB NOR

Dessuten må du politianmelde tyverier når det ulykksalige først er skjedd.

– Det kan fort bli litt trøblete når man skal anmelde slike forhold til politiet i det landet du måtte befinne deg i. Både språklige og kulturelle forskjeller skaper noen utfordringer i slike situasjoner. Men det er altså det vi trenger for å kunne gi deg erstatning, forklarer Irgens.

Velg rett

Selv om mange har en reiseforsikring som sådan, er det skjær i sjøen for en del av oss. Fordi flere bruker kredittkort med en form for reiseforsikring innbakt i betalingsløsningen tror Irgens det blir for enkelt å slå seg til ro med det.

– Ta deg den tiden det tar å sjekke opp hva slags vilkår som gjelder for forsikringen, dekningsområde og lignende. Det kan vise seg å utgjøre en stor forskjell for deg, hvis du blir utsatt for noe som ender opp hos forsikringsselsskapet ditt.

Les også:

Det finnes flere typer reiseforsikringer, men i hovedsak dreier det seg om to inndelinger:

  • Basisforsikringer, som har en del begrensninger.
  • Bestforsikringer, som omfatter mye mer.

– Prisforskjellen mellom disse to er ofte ganske liten. Derfor er det en god investering i å oppgradere fra basis til best, ettersom du i en del tilfeller risikerer å ikke bli dekket når du kun har avtale om førstnevnte, råder kommunikasjonssjefen.