Hopp til innhold

Tror humla sulter ved matfatet

HØNEFOSS (NRK): I fjor fikk lindetrær skylden for at mange humler døde i Norge. Nå har forskerne en ny hypotese.

Humle søker selje

Forskerne trodde det var sukkerstoffet mannose fra linden som tok livet at humlene. (illustrasjonsfoto)

Foto: Knut Dreiås

I 2014 ble store mengder humler funnet døde under lindetrær her til lands. Teorien har vært at lindetreet som humla spiser av er giftig. Men forklaringen kan vise seg å være litt mer avansert.

Frode Ødegaard

Frode Ødegaard sier det ikke ser pent ut når man finner mange humler som er halvdøde eller døde, og at det ser dramatisk ut med tanke på insektsbestandene.

Foto: Agne Ødegaard

– Det man har sett er at ved å prøve å fôre opp de halvdøde humlene med lindenektar, så kvikner de faktisk til igjen. Det er litt merkelig.

Det forteller seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), Frode Ødegaard.

Liker lukten

At den samme nektaren som ifølge teorien tok livet at humlene, får dem til å kvikne til igjen, får forskerne til å lete andre steder i jakten på svaret på hvorfor humlene dør.

– Det er flere teorier på det her, men det er en sannsynlig hypotese at de rett og slett sulter foran matfatet, forklarer Ødegaard.

Humla syntes nemlig at lindetreet lukter så godt at den ikke vil reise derfra.

– Humlene har en litt annen adferd enn for eksempel honningbier, som flytter til en annen type blomst eller tre når det ikke er mer mat. Så de er litt mer intelligente på den måten. Mens humlene surrer litt mer rundt og blir tiltrukket av forskjellige lukter og smaker som virker attraktive, forklarer Ødegaard.

Humle som har dødd på grunn av sukker fra parklind

Flere steder i landet fant man i fjor mange døde humler under lindetrær.

Foto: Magnus Peter Harnes / NRK

Venter på mer forskning

I Norge har vi mange trær av typen parklind. Det er en hybrid mellom lind og storlind, og selv om det nå skulle vise seg at det ikke er giftig for humlene, så er det allikevel et tre som ikke er naturlig i Norge.

– Når det er varme og tørre sommere, så regner det humler ned fra lindetrærne.

Det blir færre og færre bier og humler i verden, og det er alvorlig, for det er disse som står for pollinering av blant annet bær og frukt.

– Ringerike og Hole er blant de kommunene som har det rikeste mangfoldet av bier og humler. Så her har man noe å være stolt av, sier Ødegaard.

I Hønefoss avventer man fortsatt å rive opp alle lindetrærne.

– Det er første gang jeg hører om dette nå. Er det fare for humlebestanden, så må vi jo tenke på det. Men vi venter på å se noe forskning på området, sier Tove Maribo i Ringerike kommune.