Hopp til innhold

Theresesaken: - Det var en av jentene våre som forsvant

Det er 25 år siden, og aller helst vil Nils Stablum glemme det. På kvelden den 3. juli 1988 ble 9 år gamle Therese Johannessen sporløst borte fra Fjell i Drammen. Etter det ble Fjell aldri det samme.

Therese Johannessen og Nils Stablum

Nils Stablum sier at Fjell aldri ble det samme etter at Therese Johannessen forsvant.

Foto: Scanpix og NRK

Nils Stablum skutter seg og reiser seg fra husken han sitter på. Ved midnatt onsdag 3. juli renner tiden ut, for da blir Theresesaken foreldet og drapsmannen kan gå fri. Hvis hun i det hele tatt ble drept.

– Der er blokka som Therese bodde i, sier han og peker på en av de ruvende bygningene i Lauritz Hervigs vei.

Stablum kjenner alle på Fjell. Borettslagslederen gjennom 30 år har levd tett på Theresesaken.

– Derfra, over denne lekeplassen og bort mot kiosken er området hun ble borte. Det var en fæl dag. Skulle ønske jeg kunne glemme den, sier han.

På få timer ble Fjell forvandlet til et åsted med politi, Røde Kors, stengte veier og helikopter hengende utenfor stuevinduene til folk. Da skjønte de at det hadde skjedde noe dramatisk.

En preget bydel

– Stemningen ble trykket. Veldig trykket. Jeg tenkte først og fremst på alle barna og hvordan vi skulle forklare dem hva som hadde skjedd. Det var ikke lett. Selv følte jeg litt skyld for at jeg ikke hadde fulgt med mer, og det tror jeg mange gjorde. Vi burde brydd oss mer om hverandre og ikke så mye med, sier han.

Fjell i Drammen

Therese bodde i blokka til høyre i bildet. 3. juli 1988 forsvant hun sporløst fra nabolaget.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

Drabantbyen Fjell i ble brått satt på kartet – ikke bare i Norge, men også utenfor landets grenser. Stedet med alle blokkene som ruvet i høyden over Drammen, preget avisforsidene og nyhetene på tv og radio. Kanskje ikke så rart når det var norgeshistoriens mest omfattende etterforskning som ble satt i gang.

– Her på politihuset i Drammen er det folk som har jobbet så tett med denne saken at de kommer til å huske den resten av livet, sier politiadvokat Jarle Vist.

Også der er de smertelig klar over at tiden er i ferd med å renne ut uten at de klarte å gi verken Fjell eller Thereses familie et svar på hva som skjedde.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Therese-saken» i nytt vindu

Redde

Stablum tar opp et nøkkelknippe. Bydelshuset ligger i området der Therese Johannessen ble borte. Bunkene av papirer og permer vitner om en lang karriere som leder av borettslaget. Sommerdagen for 25 år siden skulle bli et vendepunkt i arbeidet hans.

– Folk her oppe ble redde av forsvinningsgåten og enda mer lukket enn de var fra før. Noe måtte gjøres. Vi prøvde å få folk til å snakke sammen. Mens politiet gikk manngard, gikk også vi manngard, men med den hensikten å få folk til å snakke sammen og samarbeide. Vi begynte å finne møteplasser for folk. Hvis det kom noe godt ut av at Therese Johannessen forsvant, var det at folk begynte å passe litt mer på hverandre.

Ikke lenge etter ble bydelshuset bygget. Nå står det der som et svar på at Fjell skulle stå mer samlet. Bry seg mer om hverandre, ikke så mye med.

En uoppklart sak

På politihuset i Drammen er politiadvokat Jarle Vist på vei ned trappene. Det er lenge siden dokumentene og opplysningene i saken lå lett tilgjengelig. Nå ligger de nede i kjelleren i det de kaller fjernarkivet. Her er det hylle på hylle med saker som på ulike måter er avsluttet, de aller fleste er forhåpentligvis oppklart. Men ikke Theresesaken.

– Heldigvis er det veldig sjeldent i Norge at vi ikke klarer å løse drapssaker. Vi ønsker selvfølgelig å løse alle. Det er leit at man ikke klarer å finne et svar, men det kapitlet er over. Det må vi bare ta innover oss, sier politiadvokat Jarle Vist.

Vist sveiver på rattet som gjør at hyllene med Theresesaken kommer til syne. Eske på eske med dokumenter beviser at saken er blant landets største.

– Her er det opplysninger fra alle tips, moduskandidater, rundspørringer og avhør. Blant annet ble alle som bodde i blokka til Therese avhørt, sier Vist.

Politiadvokat Jarle Vist viser alle dokumentene i Theresesaken.

Politiadvokat Jarle Vist viser alle dokumentene i Theresesaken.

Foreldelsesfristen går ut

Ved midnatt 3. juli 2013 går foreldelsesfristen ut. Det vil si at straffesaken blir lagt bort og en eventuell drapsmann kan melde seg uten å risikere straff.

– Hva skjer med alle dokumentene når saken blir foreldet?

– De blir liggende her i tilfelle noen trenger å se på dem. Det vil alltid være en mulighet til at noen vil det.

Blir aldri glemt

På Fjell er det delte følelser for at saken nå blir foreldet. Aller helst vil de ha svar på hva som skjedde med Therese, spesielt med tanke på Thereses familie. Spørsmålet er om de noen gang får det.

– 3. juli skal vi la folk få tenke. Her blir det ingen markeringer av noe slag, sier Nils Stablum.

– Jeg blir bare trist når jeg tenker på det, for denne saken kommer aldri til å bli glemt. Hun var dog en av jentene våre, og det kommer hun alltid til å være.

Flere nyheter fra NRK Buskerud