Hopp til innhold

Tar du fra topp eller bunn?

Hvis det er tomt for biter på kransekakefatet, er det da riktig å ta fra bunnen eller toppen av kaka?

Kransekake

Hva er riktig prosedyre når man skal ta av flere ringer fra kransekaka? Tar man fra topp eller bunn?

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Se for deg at du er på julefest. Du går rundt bordet og forsyner deg med forskjellige julekaker. Men så kommer du til kransekaka, hvor det ikke er flere oppbrutte biter igjen.

Du vil ikke ødelegge den flotte kaka, og du vil heller ikke ta på hele kaka som andre også skal spise av. Men du vil ha kransekake.

Hva gjør du, tar du den øverste eller nederste ringen? Eller lar du være å ta noe i det hele tatt?

Delte meninger

Ta fra bunnen av kaka

Ta fra bunnen av kransekaka, er svaret fra Kjørmo

Foto: Chetan Rastogi / NRK

NRK prøvde å finne fasiten, og etterlyste folkets mening. Spørsmålet engasjerte lytterne.

«Selvfølgelig tar du ikke kake i det hele tatt. Er du helt hul ser du etter vertinnen slik at hun kan brekke opp men ingen er så hul. Da blir det et stykke bløtkake isteden.»

«Hvis det ikke ligger noen kakebiter rundt, så tar jeg toppen. Ellers tar jeg jo på de bitene de andre skal spise, og det vil jeg ikke.»

«Man må ta den nederste, for da er den fine pyramiden i behold. Man må jo ta på resten av kaka for å få til det, men det er lov.»

– Ta fra bunnen

De fleste mennene mente at man skal ta fra bunnen på kaka, mens de fleste kvinnene vegret seg for å ta på kakebiter andre skal spise, og gikk derfor for toppen av kaka.

Uten et klart svar, oppsøkte vi Øivind Kjørmo hos Regal kjeks- og kakefabrikk i Krokstadelva. Der bakes det i overkant av 500 kransekaker hver dag.

Han sier at det riktige er å ta fra bunnen, men at det ikke er gjestene som bør gjøre dette.

– Man legger kransekaka litt på skeive, løfter opp hele og brekker av de nederste ringene. Man begynner nederst, fordi det som er igjen av kaken settes på et kakefat som pynt.

– Vertens ansvar

Øivind Kjørmo

Øivind Kjørmo hos Regal kjeks- og kakebabrikk, der det bakes 500 kransekaker hver dag.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

– Det er verten som skal sørge for at det er kransekakebiter til gjestene sine.

– Hvis det er tomt?

– Det er helt riktig å tilkalle verten hvis det er tomt for kransekakebiter, i stedet for å bryte av ringer selv.

Hvis man ikke finner verten da?

– Det er viktig at verten følger med og bryter opp nye biter hvis det skulle bli tomt, slik at gjestene slipper å bli usikre på hvordan de skal gjøre det. Man lar gjerne verten på en fest holde styr på kaka.

– Men er det så ille å begynne fra toppen?

– Det er nok ikke noe krise, men det er ikke riktig. Man skal begynne nederst, sier Kjørmo