Hopp til innhold

Ta julefeiringen tilbake!

Er du redd for at unger med Snapchat sender stemningsrapporter til vennene, mens svigermor surfer kromkakeoppskrifter under desserten under julefeiringen? Frykt ikke! Her er måtene du kan kontrollere at alle er hundre prosent til stede under julefeiringen.

Mobiljul

Er du lei av mobilforstyrrelser på julaften? Her er en løsning.

Foto: NICOLAI E. DELEBEKK

Uansett hvilken tradisjon og timeplan er forberedelser som regel en stor del av pakka på julaften. Julemiddagen skal lages, et prosjekt som gjerne tar mangfoldige timer, huset skal vaskes og pyntes. Treet skal fylles med krimskrams barna har laget i barnehagen og Sølvguttene skal synge julen inn. Alt for å gjøre kvelden så hyggelig som mulig.

Til sammen legger bare 32 % vekk mobiltelefonen under julemiddagen og pakkeåpningen ifølge Telenor. Men når man endelig har kommet seg hjem fra det obligatoriske kirkebesøket er få ting så irriterende som familiemedlemmer med oppmerksomheten festet på en liten skjerm godt plassert i høyre eller venstre hånd. Dog, man ønsker jo ikke å være den som maser. Den som ber på sine knær om at alle skal være her. Og nå. Sammen.

Så hva gjør man?

Man tyr til skitne triks. For med teknologiske fremskritt og nettrutere av nye modeller følger også muligheten til å iverksette teknologiske tilbakesteg.

LES OGSÅ: - Smarttelefonar skapar sjalu born

1. Del opp nettverket

De fleste nye nettverksrutere har muligheten til å dele opp nettverket.

Dermed kan man jo for eksempel kalle den ene "privat" og den andre "Ikke vær på nettet under julemiddagen", forteller Rolf B. Wegner i Hardware.no.

Han forteller at det også er mulig å regulere hvor mye båndbredde som skal være på hvert enkelt av disse.

Rolf B. Wegner

Med nye rutere følger nye muligheter forteller Rolf B. Wegner i hardware.no

Foto: Tek.no

– Hvis man da for eksempel har 6 Mbit/s linje, kan man gi det private nettverket 5,5 Mbit/s og gjestenettverket 0,5 Mbit/s.

Er det da mange som sitter på gjestenettverket samtidig, kan det fort gå tregere enn hva familiemedlemmene forventer. Er man som vert ikke fornøyd med effekten, kan selvfølgelig båndbredden skrus ytterligere ned for gjestene.

Helt til fokus er på kålrabistappe og potetballer. Ikke på Netflix.

LES OGSÅ:

2. Overvåk loggen

Som eier av nettverket har man, igjen noe avhengig av ruter, også muligheten til å følge med på hvor hver enkelt har vært på nettet. Et preventivt middel som kan brukes som en trussel frem mot julaften.

– Med noen rutere kan man gå inn og se hver enkelt adresse enheten har vært innom, forteller Wegner.

Som vert kan man da for eksempel skrive ned alle besøksadressene, for så å ta det opp på 1. dags-frokosten. Forhåpentligvis vil dette forhindre fremtidige brudd på kutymen i heimen.

Tradisjonsrike retter som sylte, gomme, kling og julekake, rakefisk, suppe og ribbe på Morgedalsvis. 
Ved Ingrid Espelid Hovig og Lasse Thorseth.

Sånn så det ut da man spiste julemiddag i 1994. Noter fraværet av små duppedingser som går på batteri.

3. Kontrollere hver enkelt enhet

– Med de fleste nye rutere er det også mulig å gå inn og sjekke hvem som er tilkoblet til enhver tid. Deretter kan man gi hver enkelt enhet forskjellige tidsbegrensninger og rettigheter på nettet.

Vet man for eksempel at tante Jorunn er svært så utadvendt og en viktig del av feiringen, kan man begrense hennes tilgang til Instagram slik at hun heller kan bidra til å spre god og jovial stemning i tidsperioden man spiser eller pakker opp gaver.

For å dekke eksponeringsbehovet hennes også utenfor de fire veggene kan man da åpne for deling i fem minutters intervaller hver hele time. Det kan jo også legge til rette for et spennende sosialt eksperiment.

4. Skru av nettet

Men også mindre, tekniske finurligheter fungerer utmerket for å bevare julekosen. Det enkle er jo tross alt ofte det beste, om man skal tro reklamen.

– Alle klarer å nappe ut ledningen fra ruteren, og det fungerer hver eneste gang. Eller kanskje samle inn alle mobilene i en kurv, avslutter Wenger.

Styr unna ulovligheter

Teknisk ukeblad skrev i mars at passasjerer på buss og tog noen ganger opplever manglende mobildekning på grunn av mobiljammere. Andre passasjerer brukte utstyr for å blokkere ut signalene. Dermed ble mobilsignaler borte og kjatring byttet ut med stillhet.

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Norge

Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, forteller at det er svært ulovlig å bruke utstyr til å forstyrre mobilnettet.

Foto: Telenor

Men selv om det kan være fristende, er dette veldig, veldig ulovlig. Det forteller dekningsdirektør i Telenor Bjørn Anundsen.

– Mobilnettet brukes ikke bare til private samtaler. I helt ekstreme tilfeller kan man for eksempel sitte og vente på en viktig beskjed fra sykehuset om at en må komme så fort som mulig. en beskjed som ikke kommer frem om mobilnettet forstyrres.

Store bøter

Nødnummerene fungerer for eksempel ikke om man skulle bruke mobiljammer, og hvis naboen da setter lutefisken i vrangstrupen kan det vanskelig forsvares at han ikke får tak i ambulanse fordi du er lei av Facebook

Men det er ikke bare jammere som fra tid til annen brukes av privatpersoner. Også det som heter repeatere blir benyttet men er også ulovlig.

– Disse forsterker signalene til og fra mobilen, men betyr også at man opptar plass fra andre. Jeg vet om tilfeller hvor bøter i 50 000 kronersklassen er gitt for ulovlig bruk av disse, avslutter Amundsen.