Hopp til innhold

Strømmer til helsestasjonen

Helsestasjonen for ungdom i Drammen blir nedrent av ungdom fra nabokommunene.

Helsestasjonen i Drammen

Helsestasjonen i Drammen opplever stor pågang av ungdommer fra andre kommuner enn Drammen.

Foto: Mari Reisjå / NRK

Så langt som fra Valdres og Kongsberg reiser ungdom for å benytte tilbudet ved Helsestasjonen for ungdom i Drammen.

I løpet av ei typisk uke er 30 prosent av de besøkende fra andre kommuner enn Drammen, forteller helsesøster Grete Strandhus Karlsen.

Hun har travle dager.

– Det begynner å bli litt fullt og det er mange dager hvor det er veldig stor trafikk og vi jobber i ett uten pause omtrent. De siste to-tre årene har vi merket en økning.

Helsesøster i Drammen, Grete Strandhus Karlsen

Helsesøster Grete Strandhus Karlsen.

Foto: Mari Reisjå / NRK

Selv om det er travelt, vil ikke helsesøsteren avvise noen som kommer dit for å få hjelp.

– Noen av de som kommer fra andre kommuner er redde for å bli avvist, men det gjør vi ikke. Det blir de veldig glade for, og de syns det er veldig bra at en kommune har en så stor satsning på ungdom som det er her i Drammen, sier hun.

– For dårlig tilbud i kommune-Norge

Mens noen videregående skoler i landet har én helsesøster noen få timer i måneden, er andre så heldige som i Drammen, hvor det er åpent fire dager i uken og gratis lege hver mandag ettermiddag.

Allerede i 2010 sa FNs barnekomité at de var bekymret for helsetilbudene til barn og ungdom i Norge. Våren 2013 kom det en folkehelsemelding om at noe snart skulle gjøres med tilbudet.

Randi Talseth, generalsekretær i Voksne for Barn, er oppgitt og utålmodig.

Randi Talseth

Randi Talseth i Voksne for Barn.

Foto: Bo Mathisen

– Det blir stadig nye oppgaver og ikke mer ressurser. Vi regner med at cirka 20 prosent av alle ungdommer til enhver tid trenger noe mer hjelp, så kapasiteten må økes betraktelig, sier Talseth.

Ønsker anonymitet

Et ønske om anonymitet er blant årsakene ungdommer oppgir når de kommer utenbys fra, forteller Karlsen.

Talseth i Voksne for Barn forstår dette, og mener problematikken kan forhindres om skolehelsetjenesten på de videregående skolene utbedres. Det er spesielt psykisk helse det må bevilges mer tid og penger til, mener hun.

– Det psykososiale har ikke fått oppmerksomhet på lang tid. Heller ikke i den nye folkehelsemeldinga står det særlig mye om dette, sier Talseth.

Hun sier Voksne for Barn vil jobbe for at dette får økt oppmerksomhet.

Ungdomstilbud

På venterommet i Drammen denne dagen er det ungdommer fra en god blanding av kommuner. En av dem har kommet helt fra Valdres og forteller at hun vil til Drammen fordi helsesøstertilbudet der er rettet spesielt mot ungdom.

Asker, Lier, Røyken, Sande, Nedre Eiker og Øvre Eiker, Hurum og Kongsberg og blant kommunene helsestasjonen hyppig får besøk av ifølge Karlsen.

Siden jul har stasjonen hatt 2000 besøkende.

Helsestasjonen i Drammen

På helsestasjonen kan ungdommene blant annet få informasjon om prevensjon.

Foto: Mari Reisjå / NRK