Hopp til innhold

Mangler ikke lærlingeplasser, men lærlinger

I visse yrkesfag er det ikke mangel på lærlingplasser. De har rett og slett for få lærlinger. Det prøver flere Ringeriksbedrifter å gjøre noe med.

Marius Myge

Marius Myge skulle ønske de var flere lærlinger ved Spenncon.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Dette er en søyle i betong, sier Marius Myge mens hans iherdig jobber med pussebrettet for å få en fin overflate.

Siden februar har 19-åringen vært lærling hos Spenncon på Ringerike. Bedriften er en av Norges ledende på betong. Elementer herfra er blant annet brukt i Operaen i Oslo og Kuben i Hønefoss.

– Det er mye å gjøre, og arbeidsoppgavene er varierte. Jeg synes det er gøy å jobbe med betong. Det er det jeg brenner for, sier lærlingen.

Stor mangel på lærlinger

I år har Spenncon 4 lærlinger, men de skulle gjerne hatt 12. De er blant flere bedrifter som trenger økt rekruttering. Innen både bygg og anlegg, elektro og industrimekanikk er interessen blant unge liten. Det bekrefter NHO i Buskerud.

– Ungdommer i dag søker seg til studieforberedende utdanning. De er opptatt av mer populær utdanning på høyere nivå. Så det er vanskelig å rekruttere mange nok ungdommer til yrkesfagene, sier seniorrådgiver Fredrik Svendsen i NHO.

Han mener statusen til yrkesfagene har blitt lavere de senere årene, uten at han har noen forklaring på hvorfor.

– Vi jobber sammen med opplæringskontorer, fylkeskommunen og andre interesseorganisasjoner for å øke statusen. Vi håper at vi skal lykkes, sier Svendsen.

Les også:

Reiser på turne

Presenterer bedrifter for å få flere lærlinger

Med powerpoint-presentasjoner forsøkte lærlingene Marius Myge og Egil Kristiansen fra Spenncon å overtale elevene ved Sokna ungdomsskole.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

På Ringerike har NHO i samarbeid med Ringerike Næringsforum og flere industribedrifter de fire siste årene gått sammen for å skaffe flere lærlinger. Denne uka besøker Marius Myge og sju andre lærlinger 10.-klassinger i hele regionen. Målet er å lokke ungdommer til yrkesfagene.

– Det blir spennende å se hvordan de reagerer på presentasjonen vår. Jeg skal fortelle dem at det er morsommere enn man tror, sier lærlingen ved Spenncon.

Ved ankomst på Sokna ungdomsskole får Marius fort se reaksjonene. Flere elever spisser ørene da de får høre at de kan tjene penger under læretida. Uten at det lokkemiddelet er nok for å overbevise elevene.

– Mye virket veldig interessant, men det er ikke helt det jeg ser for meg å jobbe med, sier Ida Skov Olsen.

Medelev Ole Gunnar Hoem har faktisk betongfaget som tredjevalg. Men helst vil han gå idrettslinja eller ta studieforberedende fag.

– Jeg tror helt sikkert de klarer å skaffe flere lærlinger under turneen sin, men det blir nok ikke meg. I hvert fall er ikke det førstevalget mitt, avslutter Hoem.

Ole Gunnar Hoem og Ida Skov Olsen

Ole Gunnar Hoem og Ida Skov Olsen blir neppe lærlinger.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Flere nyheter fra NRK Buskerud