Hopp til innhold

Intensiverer kampen mot radikalisme

Politiet ansetter sju nye medarbeidere for å intensivere arbeidet mot radikalisering og voldelig ekstremisme.

ISIL

SYRIA: En norsk 22-åring ble tidligere i år siktet for terrorvirksomhet i Syria sammen med den militante islamistiske gruppen ISIL. Her poserer medlemmer av gruppen ved årsskiftet.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

I mars hevdet PST-sjef Benedicte Bjørnland at Norge som samfunn har mislyktes når det gjelder å forhindre at personer blir radikalisert inn i ekstremistiske miljøer.

Etter det har regjeringen tatt tak i problematikken, og i juni kom den med en handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme.

Politiet har fått ansvaret for å den forebyggende delen av handlingsplanen, og det er i denne sammenhengen det er opprettet sju nye politistillinger.

Politidistriktene som får stillingene er Østfold, Romerike, Søndre Buskerud, Asker og Bærum, Hordaland, Telemark og Oslo. Ansettelsesprosessene er i gang i alle distrikter, og om kort tid vil de nye stillingene være besatt.

– Selv om det er disse sju distriktene som får stillinger nå, er målet at vi skal etablere tilsvarende kompetanse i alle politidistrikter, sier politiinspektør Erling Børstad i Politidirektoratet.

Terrortrusselen viser alvoret

Jan Erik Strøm

Søndre Buskerud politidistrikt er et av distriktene som får en ny forebyggende stilling, forteller visepolitimester Jan Erik Strøm.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Politiet skal prøve å avdekke og forebygge i miljøer der de ser ekstreme holdninger. Arbeidet skal foregå i alle ytterliggående miljøer. Ifølge visepolitimester i Søndre Buskerud politidistrikt, Jan Erik Strøm, er arbeidet ikke knyttet til personer med spesiell etnisk bakgrunn.

– Med lærdom fra 22. juli 2011 ser vi at det er ekstremisme i forskjellige miljøer, sier Strøm.

Han viser til at terrortrusselen mot Norge i sommer aktualiserer problemet. Norske sikkerhetsmyndigheter trodde at ekstremistene planla å ta seg inn i et privat hjem og drepe en tilfeldig familie. Terroren skulle filmes og legges ut på nettet.

– Beredskapssituasjonen vi hadde da viser at det er nødvendig å følge med på disse miljøene, sier Strøm.

De som ansettes skal jobbe aktivt ute i ungdomsmiljøene. Målet er å følge med på det som skjer og avdekke personer som står på terskelen til å bli radikalisert.

I tillegg skal polititjenestemennene hjelpe kommunene i deres forebyggende arbeid. Et særskilt ansvar er å varsle hjemkommunen når personer som har deltatt i kamphandlinger i utlandet kommer tilbake.

Glad for tiltaket

Nazir Ahmed

Nazir Ahmed i pakistansk forening i Drammen håper det blir enklere å komme med bekymringsmeldinger til politiet.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Lederen for pakistansk forening i Drammen, Nazir Ahmed, setter pris på at politiet nå får disse stillingene. Han mener de burde kommet for lenge siden, for de har savnet et slikt kontaktledd mot politiet.

– Den utviklingen vi har sett i det siste med norske ungdommer som drar til utlandet for å krige for andre, har bekymret oss muslimer i Norge. Så vi setter pris på at det kommer slike stillinger, sier Ahmed.

– Er du bekymret for radikalisering av muslimske ungdommer i Drammen?

– Det er klart vi er redd for det. En sånn utvikling er ikke bra for oss som praktiserer religionen på en rolig måte, sier Ahmed.

Han mener de få det tross alt gjelder, ødelegger for resten av det muslimske miljøet.

– Hvis ingen tar kontroll over radikaliseringen, kan det spres videre og miljøet kan bli større. Det er negativt for alle oss andre, avslutter Ahmed.