Hopp til innhold

Derfor bruker flere kvinner enn menn disse medisinene

Dobbelt så mange kvinner som menn i Buskerud bruker sovemedisin. Det viser tall fra Reseptregisteret.

Sovemedisiner

I Buskerud blir sovemedisiner som dette solgt til dobbelt så mange kvinner som menn.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Fagdirektør Steinar Madsen ved Statens Legemiddelverk mener vi må bli mer forsiktige med bruk av sovemedisin.

– Det er blitt spekulert i hvorfor det er slik at flere kvinner bruker disse medisinene enn menn. Og det kommer frem at det er forskjell mellom menn og kvinner; en del kvinner har overgangsplager og en del kvinner blir enslige, for det er ofte slik at mannen dør først. Dette kan bidra til søvnvansker, sier han til NRK.no.

– Så er det også slik at kvinner er mye mer plaget med depresjon, og depresjon og søvnvansker henger ofte sammen, fortsetter han.

– Bruker for mye sovemedisin

Steinar Madsen

Steinar Madsen mener vi generelt sett bruker for mye sovemedisiner her i landet.

Foto: NRK

Madsen mener at vi generelt sett spiser for mye sovemedisin, og forteller at det har vært en kraftig stigning i bruken av disse medisinene.

– Det vi også vet er at mange bruker det hele tiden. Sovemedisin er ikke noe man skal bruke hver dag, man skal bruke det når man har virkelig behov for det, sier han.

Det er kommuneoverlege Madli Indseth i Drammen enig i. Hun sier at disse medisinene er reseptbelagte og at de kun skal brukes i korte perioder.

– Legene har ansvar for de medisinene de skriver ut, og de er i dialog med pasienten i forhold til behovet for disse sovemedisinene. Så det er viktig å ha et fokus på, og å vurdere når det er behov for å bruke det. I tillegg til å bruke det i en begrenset tid, sier hun.

– Bli det tatt litt for lett på dette her?

– Jeg har ikke noe grunnlag for å si at legene tar lett på oppgaven i forhold til det å skrive ut slike medisiner. Dette er kompliserte problemstillinger, sier hun, mens Madsen mener at leger bør bli mer oppmerksomme over forbruket.

– Det er samarbeidet mellom leger og pasienter som er det avgjørende, og legen må passe på at en ikke skriver ut for mye sovemedisiner. De må også advare mot å ta det hver dag. For om pasienten gjør det, så mister det virkningen og samtidig kan en få bivirkninger, sier han og legger til at en kan gå rundt å være søvnig hele tiden.

– Bør heller ty til andre midler

Kommuneoverlegen mener at man heller bør ty til andre midler enn sovetabletter, og kommer med flere søvnråd hun mener har en bedre effekt enn sovemedisinene.

– Det er viktig å legge seg og stå opp til fast tid, ikke sov på dagen, ikke drikk kaffe på kvelden, fysisk aktivitet, men ikke rett før leggetid. Og eventuelt søvnhygieneråd som at har du ikke sovnet innen et kvarter, så stå opp igjen og gjør noe annet til du blir trøtt igjen. Altså slike ting som alle vet, men det må bli fulgt så fungerer det bedre, sier hun.