Hopp til innhold

Sogningene selger osten lokalt

AURLAND (NRK): All ost produsert på støler og gårdsbruk i Aurland i Sogn og Fjordane selges lokalt. Dette til forskjell fra Hallingdalsosten som i stor grad selges via distributører i Oslo.

Anne Karin Hatling

KORTREIST MAT: Sjefsbudeie på Skjerdalsstølen, Anne Karin Hatling, trenger ikke dra langt for å få solgt ostene sine.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

400 høydemeter over fjorden lokker budeiene på Skjerdalsstølen geitene inn til kveldsmelkinga. All geitemelk blir foredla til osteproduksjon.

I motsetning til i Hallingdal, selges all osteproduksjon fra støler og gårdsbruk i Aurland lokalt. Det selgestil de som orker å gå den stupbratte veien opp, og til butikker, restauranter og andre reiselivsbedrifter i indre Sogn.

– Viktig med lokal mat

Både hvitost og brunost er populære produkter.

– Hvor betyr det for tilreisende at de får smake den lokale matproduksjonen?

– Jeg tror det betyr veldig mye med lokal mat. De som kommer opp hit skryter i alle fall av det, sier sjefsbudeie Anne Karin Hatling

Hør hvordan NRKs besøk på en av de mange stølene oppe i de bratte bakkene i Aurland var.

Skjærdalsstølen i Aurland

På Skjerdalsstølen kan du nyte lokal ost og nydelig utsikt.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Faste kunder

Hatling har flere lokkemidler for å få folk til å kjøpe den populære brunosten, eller "brimost" som de sier på sognemålet.

– Alle som kommer opp hit på kafeen får en smak av osten, og så kjøper de osten med seg hjem. Også kommer de igjen neste år og gjør det samme. Vi har mange faste kunder.

– Hvordan får dere frakta varene dere selger hvis de ikke kommer hit og kjøper?

– Mannen min kjører den gamle pickupen fra 1985 opp hit og får osten levert til kundene våre.