Hopp til innhold

Husbanken har snart brukt opp budsjettene

Og da blir det slutt på startlån, som skal hjelpe de som har lite penger til å skaffe seg egen bolig.

Husbanken og bostøtte

I revidert nasjonalbudsjett fikk Husbanken økt sine budsjetter fra 20 til 25 milliarder kroner, men nå er pengene snart brukt opp.

Foto: Kari Løberg Skår-grafikk / NRK

Drammen kommune har i år hjulpet flere titalls mennesker og familier med å få egen bolig. Det har vært mulig gjennom Husbankens startlån, som skal hjelpe mennesker som har lite penger. Men nå har Husbanken snart brukt opp årets budsjett, og kommunene fortviler.

Startlån er Husbankens måte å hjelpe økonomisk vanskeligstilte til ett sted å bo. Lånet forvaltes av hver enkelt kommune. I Drammen har kommunen søkt om totalt 80 millioner kroner dette året, og ordfører Tore Opdal Hansen var overrasket da beskjeden fra Husbanken kom.

– Vi har fått beskjed om at vi ikke kan regne med å få det vi var forespeilet i år, og det er ganske dramatisk. I Drammen rammer det rett og slett de som trenger hjelp fra kommunen for å komme ut av fattigdomsfella. Der har startlån vært et viktig redskap for kommunen, som vi nå har fått beskjed av Husbanken om at vi ikke kan bruke, sier Opdal Hansen.

– Noe av det verste vi kan gjøre

Tore Opdal Hansen

Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen, fortviler over at de ikke får like mye penger som de er forespeilet.

Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

Høyre-ordføreren er ikke fornøyd med at han nå må gi mange av dem som har søkt om startlån avslag.

– Det er noe av det verste vi kan gjøre, det å ikke stille opp for denne typen mennesker. Så det liker jeg ufattelig dårlig, og her har vi kanskje også forespeilet mennesker en noe lysere fremtid, gjennom å være med på prosjektet fra leie til eie, og så greier vi fra vår side da ikke å stille opp fordi reglene blir endret.

Fikk økt budsjettet

I revidert nasjonalbudsjett fikk Husbanken økt sine budsjetter fra 20 til 25 milliarder kroner. Men det er første gang det settes et tak på hvor mye av disse pengene som kan gå til startlån. 7 milliarder kroner er taket, og nå er budsjettet snart oppbrukt, sier avdelingsdirektør Are Sauren i Husbanken.

– Når det ikke er mer penger på budsjettet, så er det ikke mer penger på budsjettet. Kommunaldepartementet har fastsatt en ramme for startlånet på 7 milliarder. Vi har til sammen søknader fra kommunene om 8 milliarder, og dermed kan ikke alle få det de har søkt om, sier Sauren.

– Hva syntes dere i Husbanken om at dere ikke har nok penger?

– Vi tar til etterretning de rammene som departementet setter for virksomheten vår, det er en politisk beslutning hvor mye midler som skal brukes på de ulike ordningene.

Saken fortsetter under bildet

Fra Husbankens hjemmeside

Boligpolitikken må gjenreises

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann, Torgeir Micaelsen, mener Husbanken er viktig for å hjelpe vanskeligstilte ut av fattigdom. Her forklarer han hvorfor de for første gang har satt et tak på hvor mye Husbanken kan innvilge i startlån.

– Det er fordi at ordningen har etter hvert utviklet seg til at det er veldig mange som benytter seg av den. Og det viser at et av problemene i boligmarkedet er at det ikke er samsvar mellom hvor mange som ønsker å kjøpe seg bolig og hvor mange boliger som finnes, forklarer Micaelsen.

Finanspolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Torgeir Micaelsen

Torgeir Micaelsen forstår kommunenes fortvilelse, og er villig til å vurdere om Husbanken må tilføres mer penger.

Foto: Arbeiderpartiet

– Da løper prisene i været, og det er det dette er et symptom på. At boligpolitikken må gjenreises, det må bygges flere boliger og utleieboliger, slik at vi får stabilisert prisene. Da kan også Husbanken spille en god rolle, legger han til.

Forstår kommunenes fortvilelse

Men ekstrabevilgningen på fem milliarder kroner i revidert nasjonalbudsjett var altså ikke nok for å møte alle som trenger hjelp.

– Men jeg er veldig overrasket over at det allerede nå ser ut til å være for lite, og jeg er villig til å vurdere på nytt om Husbanken må tilføres mer penger for å møte de behovene som finnes, sier Micaelsen.

– Skjønner du at kommunene er fortvilet?

– Ja, det forstår jeg, og derfor mener jeg at vi nå skal vurdere hva vi skal gjøre med saken. Husbanken er som sagt et veldig viktig virkemiddel i boligpolitikken for veldig mange mennesker, og for kommunene. Og derfor er jeg åpen for å vurdere hva vi nå skal gjøre og neste mulighet er jo nå når statsbudsjettet blir lagt frem om kort tid, avslutter Micaelsen.