Hopp til innhold

Krangler barna i baksetet?

Slik kan du gjøre køkjøringa hjem fra påskefjellet litt hyggeligere.

Bilkø

Kilometer på kilometer med kø. Slik vil påskehjemfarten fortone seg for mange. (illustrasjonsfoto).

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

I baksetet er det surving og grining fra to små som helst skulle vært et helt annet sted. Køa foran deg snirkler seg sakte av gårde, og dørstokken hjemme er timevis unna. Påsken er slutt, og du lurer på hvorfor du må oppleve denne evinnelige bilturen år etter år.

Så hva gjør du med podene i baksetet? Det finnes gode råd for hvordan du kan gjøre bilturen til en god opplevelse. Norges Automobil-Forbund, NAF, har flust med aktiviteter for små og store som kan gjøre hjemturen litt bedre.

Inger Elisabeth Sagedal

Det er viktig å se på bilturen som noe positivt, mener kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

Foto: Erik Norrud

– For det første må du planlegge turen og ta med noe som er underholdende og morsomt for barna. Det kan være lydbøker eller DVD-filmer, sier kommunikasjonssjef i NAF, Inger Elisabeth Sagedal.

Du kan dessuten pynte opp bilen og gjøre omgivelsene hyggelige for barna. Kosedyr og myke, gode puter gjør baksetet koselig for de små.

– Men det er viktig at foreldrene har en aktiv rolle og underholder barna, slik at de ikke trenger å underholde seg sjøl. Konkurranser av den gamle typen er populære. For eksempel å se ut av vinduet for å oppdage noe, eller å lage konkurranser inne i kupeen. En vandrehistorie blant dem som er i bilen, er en mulighet, sier Sagedal.

– Du har barn selv. Hva er den store slageren når dere er på langtur?

– "Mitt er skip er lastet med" er en sikker vinner, ler Sagedal.

Tenk sikkerhet

Av hensyn til trafikksikkerheten er det viktig at barna ikke kjeder seg og begynner å bråke. Barn som skriker og gnåler kan være forstyrrende for den som kjører bilen.

Sagedal mener uansett det er viktig å ha underholdningstilbud de voksne ikke trenger å være med på. Krisen oppstår når DVD-spilleren ikke virker.

– Da må man stoppe og finne ut av hva som er galt. Det å snu seg og prøve å ordne opp er ikke trygt, sier Sagedal.

Alle tyngre gjenstander må festes på en eller annen måte. Harde leker bør ligge i noe som henger fast i setet foran. DVD-spillere, Ipad eller annet tungt elektronisk utstyr, skal sitte fastmontert.

– Slikt utstyr får en voldsom kraft ved en kollisjon eller bråbrems. Det som ligger løst, skal være lett og ufarlig, sier Sagedal.

Kroner gir kos

Står du likevel der i køa, tom for underholdningstilbud til barna, er det nok av dem som vil hjelpe deg. Bare du åpner lommeboka. Mange bensinstasjoner bugner av leker og aktivitetstilbud til de små.

Langs E18 ved Kjellstad i Lier, har lederen ved Statoil nok folk innom som trenger litt hjelp.

John David Øvre

John David Øvre ved Statoil selger ikke bare boller og pølser.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Vi har filmer, musikk, leker og aktivitetshefter. Og vi har solgt en del lydbøker til barn, sier daglig leder John David Øvre.

Han har ikke små barn lenger, selv om han en gang iblant har med barnebarna på biltur. Fra den gangen han kjørte langturer med sine egne barn, har tidene forandret seg.

– Da var det selvsagt noen leker, men ellers leste barna bare Donald-blader, sier Øvre.

Har det blitt litt mye i dag, med at ungene skal aktiviseres hele tiden?

– Jeg tror egentlig det. I dag er barna mer vant med at det skal skje noe hele tiden, enn de var for tretti år siden. Men sånn er utviklingen. Det får vi ikke gjort noe med.

(saken fortsetter under bildet)

Årets påskeslagere

Aktivitetsblader, DVD-er og lydbøker er blant Statoils påskeslagere i år.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Gode samtaler

Er du, i likhet med Øvre, ferdig med unger i baksetet, kan bilturen være en fin anledning til å få en god prat. For ifølge NAF går praten så mye lettere når du sitter i bilen.

– Hvis du sliter med å få tenåringer i tale, er det lurt å ta dem med på biltur. Da flyter praten lettere. Og mange par kan få i gang en samtale de sjelden har tid til i hverdagen, avslutter kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

Følg påsketrafikken her.